Menú

VNG aprova l'adhesió al Grup d'Acció Local Pesquer Costa Central i al Pacte Industrial metropolità

Comparteix:
03/06/2024 20:08

El Ple municipal, a favor de sol·licitar el reconeixement de la Festa Major com a festa d'interès nacional

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns per unanimitat l'adhesió a l'associació Grup d'Acció Local Pesquer Costa Central (GALP Costa Central). Es tracta d'una entitat sense ànim de lucre amb l'objectiu principal de

desenvolupar l'Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP), aprovada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca, en consonància amb els seus estatuts.

El GALP Costa Central, amb seu a la capital del Garraf, concentra quatre municipis (Badalona, Barcelona, Sitges i Vilanova i la Geltrú), que suposen el 14,8% del total costaner a la província, amb el 74,26% de la població dels municipis costaners i un 25,9% del total de població de Catalunya. La intenció d'aquesta associació és  impulsar les activitats relacionades amb el món pesquer i marí al territori, així com produir sinergies més enllà de l'economia i contribuir a la modernització del sector. 

D'altra banda, el Ple també ha donat llum verda, amb l'abstenció de la CUP, a l'adhesió de la ciutat al Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona. En aquest cas, es tracta d'una associació territorial integrada per administracions locals, organitzacions sindicals, empresarials i un ampli conjunt d'entitats i organismes vinculats al desenvolupament econòmic i a la promoció de l'ocupació. 

El Pacte Industrial elabora propostes concretes en matèria de formació, activitat econòmica, mobilitat i innovació i orienta la seva acció d'acord amb els principis de concertació entre administracions públiques i agents socials i econòmics del territori, per una banda, i de complementarietat amb altres iniciatives del territori, per una altra.

I encara en l'àmbit del foment de l'activitat econòmica, el Ple també ha aprovat la candidatura de Vilanova i la Geltrú com a destinació “Hola, família!”, que ve a ser una evolució del segell Destinació Turisme Familiar.

La Festa Major, d'interès nacional

Aquest dilluns el Ple també ha aprovat sol·licitar el reconeixement de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Actualment la festa vilanovina ja està catalogada a l'Inventari del Patrimoni Cultural Català i es considera que conté interès històric i patrimonial com per optar a aquest reconeixement.

Altres punts d'interès en aquesta sessió plenària han estat l'aprovació per unanimitat del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), que estableix el marc orgànic i funcional per prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns i donar resposta adequada a les possibles situacions d'emergència del municipi. El document contempla com a possibles riscos territorials les onades de fred i calor, les inundacions, els incendis forestals o la contaminació atmosfèrica, entre d'altres. 

Així mateix, s'ha fet un pas més en la tramitació de la planificació urbanística del Ració de Santa Llúcia, amb l'aprovació inicial de la corresponent modificació puntual del Pla General. I s'ha aprovat definitivament, després de superar el període d'exposició pública, l'ordenança municipal sobre les connexions de les xarxes privades de clavegueram a les xarxes públiques de Vilanova i la Geltrú. 

El plenari s'ha sumat també al manifest contra la LGTBIfòbia promogut al voltant del 17 de maig, en el qual es condemnen totes les actituds de rebuig i hostilitat contra les persones que formen part dels col·lectius LGTBI, i es reconeix el valor de la diversitat i l'equitat de les persones en una societat democràtica i plural.

Mocions per al manteniment de l'espai i els equipaments públics, entre d'altres

El grup de Transformem VNG ha presentat una moció “per la dignificació de les voreres del barri de Santa Maria”, que s'ha aprovat amb una transacció per part del govern municipal, en el sentit de prioritzar el manteniment de l'espai públic per ordre d'urgència a la ciutat, no per barris. La moció ha estat defensada per la presidenta de l'Associació de Propietaris i Veïns de Santa Maria de Vilanova, Maria José Feria Cervera. 

D'altra banda, no ha prosperat la moció d'ERC “per garantir el manteniment continuat dels edificis públics municipals”. Des del govern s'hi ha votat en contra en considerar que no és viable en aquests moments, per falta de recursos, elaborar una diagnosi exhaustiva de l'estat dels 120 edificis de titularitat municipal, de manera que es continuaran les actuacions de manteniment previstes d'acord amb els recursos existents. Entre les intervencions de millora contemplades, n'hi ha a la caserna de la Policia Local, a les escoles públiques -tres de les quals s'han previst en el pressupost 2024-, al Casal Municipal d'Avis i a equipaments esportius i culturals. 

Sí que ha prosperat, en canvi, la moció de CUP i ERC en defensa de les regulacions dels lloguers turístics i de temporada, que reclama a la Generalitat el desenvolupament de la legislació i les inspeccions necessàries; en aquest cas, s'ha aprovat amb una transacció del govern municipal, i hi ha comptat amb el vot contrari del PP i l'abstenció de JxCat. La darrera moció, que també ha obtingut llum verda, ha acordat promoure un estudi sobre la possibilitat d'implementar un servei municipal de lloguer de bicicletes. 

Podeu consultar el sentit de totes les votacions en aquest fil del canal X de l'Ajuntament o bé recuperar la sessió sencera al web de Canal Blau

 

La presidenta de l'AV de Santa Maria ha intervingut al Ple

La presidenta de l'AV de Santa Maria ha intervingut al Ple

Ple municipal de juny

Ple municipal de juny

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Grups municipals, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració