Menú

Vilanova i la Geltrú acull representants de 9 ciutats europees de Xarxa de Planificació d'Accions C4TALENT URBACT

Comparteix:
28/05/2024 14:17

Sessions de treball per abordar formes de retenir el talent jove al territori

L'Agència Local Pública d'Innovació Neàpolis de Vilanova i la Geltrú serà del 28 al 30 de maig l'escenari de la reunió de la Xarxa de Planificació d'Accions C4TALENT URBACT. La trobada congrega els equips de representants de les 9 ciutats europees implicades amb Vilanova i la Geltrú amb l'objectiu d'abordar la fuga de cervells, fomentar l'atracció i retenció de talent jove i promoure iniciatives empresarials tecnològiques arrelades al territori.

Entre les principals accions que centraran els punts d'interès de l'esdeveniment hi ha repensar Neàpolis com a espai de desenvolupament de l'ecosistema emprenedor tecnològic. També, recollir col·lectivament idees i accions coordinades que ajudin a evitar la pèrdua i la fugida del talent i que puguin ser aplicades en les ciutats participants. En tercer lloc, la trobada brindarà l'oportunitat d'escoltar les intervencions d'experts internacionals que dialogaran amb els agents socioeconòmics locals sobre els reptes per consolidar els ecosistemes d'innovació i emprenedoria local.

Avui l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha rebut Nerijus Cesiulis, alcalde d'Alytus, municipi de Lituània i una de les 9 ciutats participants en el projecte. La trobada ha servit per compartir idees sobre la promoció de hubs d'emprenedoria en la línia de Neàpolis a la nostra ciutat. A la trobada han participat també el regidor d'Innovació i Universitat, Quim-Fèlix Ruiz Collado, i el gerent de Neàpolis, Jordi Romero Lengua. A més a més de la ciutat d'Alytus, participen en el projecte URBACT les ciutats de Roeselare (Bèlgica), l'Alguer (Sardenya), Varberg (Suècia), Pula (Croàcia), Centar-Sarajevo (Bòsnia-Herzegovina), Rzeszów (Polònia), Nyiregyháza (Hongria), el Pireu (Grècia) i Vilanova i la Geltrú.

Durant dos dies es debatrà sobre mètodes i eines innovadores, es presentaran experiències pilot i es faran sessions col·laboratives que permetin compartir pràctiques, reptes i sobretot iniciatives que hagin estat èxits o experiències reeixides i reproduïbles en altres contextos locals.

L'agència local d'innovació pública serà l'espai on es presentaran totes aquestes iniciatives, idees i projectes que cadascuna de les ciutats associades prepara o impulsa. L'objectiu comú dels participants és prevenir, i en la mesura del possible aturar, la fuga de cervells, tot contribuint amb aquesta retenció del talent local a reforçar els emprenedors locals. La capacitat d'atraure i retenir talent es considera un motor de desenvolupament, en considerar que aquest talent prospera en entorns on es propicia la creativitat i la innovació.

C4TALENT (Cities for Talent) és una Xarxa de Planificació d'Accions URBACT IV, dissenyada per ajudar les ciutats membres a abordar eficientment la migració de treballadors, bé siguin joves o emprenedors amb experiència. El projecte busca crear o facilitar entorns favorables per a empreses i empreses emergents. Entre les solucions que s'ofereixen hi ha des del  suport al finançament a l'existència d'infraestructures físiques, com espais de treball conjunt i incubadores, tot utilitzant la ciutat com a banc de proves. Les experiències del Cowork de Neàpolis o la incubadora empresarial del Crea&Co són dos exemples consolidats a la ciutat de creació d'entorns que capten, atrauen i retenen talent local. El talent, un valor dinàmic i líquid, es pot captar i retenir amb les condicions adequades, com el suport a les empreses existents i la creació d'un ambient que promogui la creativitat.

Programa de la Trobada

28 de maig

Benvinguda oficial i presentació de Vilanova i la Geltrú.

Visita guiada a Neàpolis i sessions interactives sobre el futur del centre.

Presentacions sobre la implicació dels grups d'interès i revisió de plans d'acció integrats.

 

29 de maig

Classe magistral i tallers sobre la construcció d'ecosistemes emprenedors.

Sessions de treball en grup per compartir resultats i experiències.

Discussions sobre la gestió, administració i comunicació del projecte.

 

30 de maig

Visites d'estudi al Tecnocampus de Mataró i a Norrsken House Barcelona per conèixer altres iniciatives d'èxit.

 

La fuga de cervells és un fenomen que afecta moltes ciutats petites i mitjanes d'Europa. La capacitat d'atraure i retenir talent jove és crucial per al desenvolupament socialment sostenible i de l'activitat econòmica. Aquesta trobada proporcionarà una plataforma per a la col·laboració i l'aprenentatge mutu, permetent a les ciutats membres dissenyar solucions efectives i adaptades a les seves necessitats específiques.

.

.

Els membres de les 9 delegacions de les ciutat europees participants a les sessions de treball que tindran lloc tota la setmana a Neàpolis

Els membres de les 9 delegacions de les ciutat europees participants a les sessions de treball que tindran lloc tota la setmana a Neàpolis

Nerijus Cesiulis, alcalde d’Alytus (Lituània) amb l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz.

Nerijus Cesiulis, alcalde d’Alytus (Lituània) amb l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Creació, innovació i tecnologia, Empresa, Joves, Treball
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració