Menú

Vilanova i la Geltrú impulsa el programa Locals Vius per transformar els espais inactius en oportunitats i recuperar l'activitat comercial

Comparteix:
27/05/2024 9:30

Una delegació del Modacc, Clúster de la Moda, amb representants de grans marques, visita quatre d'aquests locals de la rambla Principal

Locals Vius vol fer dels establiments, botigues i oficines sense ús distruibuïdes en l'àrea comercial de Vilanova i la Geltrú l'espai per a les segones oportunitats i afavorir la reactivació del lloguer d'aquestes superfícies. La iniciativa busca assolir el doble objectiu d'ajudar, en primer lloc, a reviure i recuperar l'activitat de negoci en el local i, simultàniament, reforçar la malla i teixit comercial de l'entorn.

Un dels primers objectius del programa és actuar sobre els locals buits de la rambla Principal de Vilanova i la Geltrú i el sector de l'illa de vianants.  Per aquesta raó, s'ha fet una visita a quatre d'aquests locals amb representants del Modacc, el Clúster Català de la Moda i el Tèxtil, com un dels principals agents econòmic del sector a Catalunya.

La regidora de Projecció de Ciutat, Capitalitat i Empresa, Anna Ribera, explica el rol de l'Ajuntament en l'organització de la visita: “hem provocat que un seguit de marques catalanes vinguin a conèixer la nostra ciutat, que vegin el centre, que és un pol comercial de tota la comarca i per a les comarques interiors de la C-15. Hem demanat que vinguin perquè ens coneguin i puguin considerar instal·lar-se a la ciutat”.

Un 30% dels establiments de la ciutat pertanyen al sector de la moda. La xifra arriba al 43%, comptant els establiments de complements i equipaments per a les persones. Això confereix rellevància a la visita dels representants del Modacc com un dels públic diana i potencials inversors per a implantar-se a Vilanova.

La delegació del Modacc ha estat integrada pels directius de marques consolidades del sector de la moda, com Sita Murt, Simorra, Punto Blanco, Munich, Mango o Mus&Bombon, en concret s'ha comptat amb Montse Figueras, presidenta de Modacc; David Garcia, director executiu del clúster; a més a més d'Astrid Granda, directora de vendes de Simorra; Josep Ignasi Reixach,  director general de Punto Blanco; Mar López, directora de retail (venda al detall) de Munich, entre d'altres. Per part vilanovina, els han acompanyat la regidora de Projecció de Ciutat, Capitalitat i Empresa, Anna Ribera; la presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, Neus Lloveras, i el president de Viu Comerç, Alfred Olba.

Els quatre locals visitats, actualment buits, es troben a la rambla Principal i aviguda de Francesc Macià. Prèviament, la delegació s'ha reunit amb l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, a l'Ajuntament, on s'ha fet una petita sessió de treball per prendre contacte i conèixer les necessitats del sector.

Canviar la percepció

Es considera un indicador de la vitalitat comercial d'un municipi el nombre o volum d'establiments comercials distribuïts pels carrers i places. Es vincula fortalesa amb activitat. Per contraposició, l'horror vacui, el buit es percep com a símptoma de la desertització comercial. La iniciativa Locals Vius busca reconduir aquesta percepció, tot contraposant al buit la idea de donar vida, o nova vida, a l'espai comercial. Això situa l'escenari en una perspectiva optimista.

Revisió i adequació dels lloguers

Josep Ignasi Reixach, director general de Punto Blanco, considera que és un context complex per al sector del comerç: “Veure una rambla amb locals buits no afavoreix ningú, ni a la ciutat ni a la resta del comerç. Seria interessant posar preus de lloguer raonables o fins i tot uns preus progressius. Aquí d'entrada hi ha preus similars als de carrers importants de Barcelona, hi ha el risc de viure en una rotació constant”, ha afirmat. Des de la Regidoria de Projecció de Ciutat, Capitalitat i Empresa es coincideix amb l'anàlisi dels representants del clúster sobre aquesta adequació dels lloguers. La regidora Anna Ribera puntualitza: “No podem incidir en els preus perquè tenen a veure amb l'oferta i la demanda, però sí que podem recomanar que aquests preus es revisin. Les marques que ens han visitat tenen experiència perquè es troben en altres ciutats i municipis i saben com es mouen aquests preus de lloguer”.

Diagnosi i dinamització

La visita s'emmarca en la primera fase d'execució del projecte, que comportarà una diagnosi i identificació dels espais sense activitat, caracteritzant-los en fitxes on s'explicitaran ubicació, característiques i potencialitats. Aquesta diagnosi actua com una mena de catàleg que es posarà a disposició de potencials inversors, com les firmes integrants del Modacc. El projecte, més enllà de l'aprofitament immobiliari, vol fer visibles els espais tot executant accions que evidenciïn les potencialitats. Es tracta d'accions efímeres sobre els interiors i els aparadors per concentrar l'atenció sobre els espais. La Diputació Barcelona ha aportat una subvenció de 17.500 € per a la confecció de tota aquesta prospecció i anàlisi per al projecte, que comptarà amb una inversió total de 30.000 €.

Utilitzar els aparadors com a finestres promocionals del comerç local serà una d'aquestes accions temporals. Exposicions de fotografies, accions artístiques, performances creatives o altres accions, serviran per mostrar els espais.

Fruit dels contactes establerts amb els representants del clúster, també s'han recollit algunes idees, com l'exposada per Ignasi Reixac de Punto Blanco: “aniria molt bé fer campanyes comercials de cara a l'estiu, atreure públic de les platges, d'aquest turisme interior que ens visita. Que no vinguin únicament als restaurants, sinó que també pugin cap al centre a comprar”.

La delegació del MODACC Clúster de la Moda a l'interior d'un dels locals buits de la rambla Principal

La delegació del MODACC Clúster de la Moda a l'interior d'un dels locals buits de la rambla Principal

Sessió de treball del Clúster de la Moda amb l'alcalde Juan Luis Ruix i la regidora de Projeccio de Ciutat, Capitalitat i Empresa, Anna Ribera

Sessió de treball del Clúster de la Moda amb l'alcalde Juan Luis Ruix i la regidora de Projeccio de Ciutat, Capitalitat i Empresa, Anna Ribera

.

.

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Comerç, Consum, Empresa, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració