Menú

El Ple de VNG aprova la declaració del 8M, que reivindica els drets sexuals i reproductius de les dones

Comparteix:
04/03/2024 21:37

El plenari també manifesta el seu suport al sector de la pagesia i reclama que es vetlli pel compliment de la Llei de la Cadena Alimentària

El Ple municipal de març ha contingut el posicionament del Consistori a favor de diverses reivindicacions que centren l'actualitat, per diferents causes. D'una banda, en el marc de la commemoració del 8 de març, el conjunt del plenari ha aprovat la Declaració institucional del Dia Internacional de les Dones. El text, proposat per la Generalitat de Catalunya, reivindica que els drets socials, polítics i econòmics de les dones són innegociables, i es centra específicament en els drets sexuals i reproductius. “El dret al propi cos és el més essencial de tots –afirma la declaració-. Tant és així, que el control sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat ha estat i encara és un dels principals instruments del patriarcat per sotmetre les dones”.

D'alta banda, també s'hi reivindiquen els avenços assolits gràcies a la lluita feminista i s'hi manifesta el compromís de no fer “ni un pas enrere davant les amenaces de l'extrema dreta”. Aquesta declaració es llegirà públicament aquest divendres a les 12 h a la plaça de la Vila, en l'acte institucional que organitza l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

De la mateixa manera, s'ha aprovat unànimement una altra declaració institucional, en la commemoració del 48è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). En aquesta declaració, el Ple ha denunciat la vulneració dels drets humans als territoris ocupats del Sàhara Occidental que exerceix el Regne del Marroc, i també els acords i les activitats econòmiques que contribueixen a l'espoli i esgotament dels recursos naturals del territori.

Així mateix, s'ha demanat que govern espanyol tingui una actitud proactiva favorable a la realització d'un referèndum d'autodeterminació al Sàhara Occidental i que el conjunt d'institucions promoguin l'observació i la protecció dels drets humans de la població sahrauí. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, com cada any, el 27 de febrer va penjar una bandera sahrauí al balcó com a adhesió a la commemoració de la proclamació de la RASD. En la declaració es renova també el compromís municipal amb la causa sahrauí.

Suport a la pagesia

Igualment, el Ple municipal s'ha manifestat a favor del sector de la pagesia, mobilitzada des de fa setmanes. En aquest cas ha estat a propòsit d'una moció, presentada conjuntament pels grups d'ERC, JxCat, VECP i PSC, i aprovada per unanimitat. El text aprovat insta els governs de l'Estat i de la Generalitat a garantir el compliment de la Llei de la Cadena Alimentària i millorar-ne les mancances, de manera que s'assoleixin unes relacions comercials justes entre productors i consumidors. També s'insta la Generalitat a agilitzar la tramitació dels ajuts i la creació d'un fons agrari, entre d'altres reivindicacions del sector.

Els grups també han manifestat els seus diferents posicionaments polítics sobre la guerra de Gaza. A través d'una moció presentada per PSC i VECP, s'ha reclamat un alto al foc immediat, l'obertura de cordons humanitaris, el compliment del dret internacional i l'alliberament dels hostatges, entre d'altres. PP, CUP i JxCat s'hi han abstingut.  

Acords per a la Biblioteca Cardona, la Nau de Joventut i l'Economat

El Ple municipal ha aprovat una modificació de crèdit per fer front a necessitats de finançament sobrevingudes en les obres de rehabilitació energètica de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell. Per una banda, no s'han fet efectives unes subvencions que s'havien previst en la planificació, i de l'altra, s'ha detectat un error de càlcul en la memòria que fa incrementar en 44.600 euros el pressupost inicial.

Com que el projecte ha de finalitzar a setembre de 2024 –termini fixat per la subvenció del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana-, l'Ajuntament ha de preveure enguany una aportació de prop de 190.000 euros. Aquesta modificació de crèdit implica la baixa d'altres previsions per al pressupost de 2024, que s'esperen tornar a dotar de finançament properament mitjançant altres subvencions. El total de la rehabilitació de la biblioteca té un pressupost de 784.374 euros. El punt ha obtingut el suport dels grups del govern (PSC i VECP), ERC, JxCat i Transformem VNG, mentre que la CUP s'hi ha abstingut i el PP s'hi ha oposat.

Relacionat també amb la millora dels equipaments municipals, s'ha donat llum verda a elaborar un reglament d'ús de la Nau de Joventut, treball que s'iniciarà amb una consulta pública. Es considera que regular els usos de l'equipament afavorirà la preservació de les instal·lacions i que alhora permetrà ampliar les possibilitats d'ús per part de serveis, recursos i entitats de la ciutat, especialment d'aquells que fan accions en benefici dels adolescents i joves de la ciutat.

També s'ha aprovat la renovació del conveni amb Caritas Diocesana Sant Feliu per a la cogestió de l'Economat de Vilanova i la Geltrú. L'acord preveu l'aportació anual municipal d'un màxim de 360.000 euros. La col·laboració entre ambdues institucions per gestionar l'Economat va iniciar el 2015, quan va obrir el servei. El nou conveni tindrà vigència quatre anys, amb possibilitat de pròrroga per quatre més. Hi han votat a favor tots els grups excepte Transformem, que s'hi ha abstingut, alhora que ha qüestionat el model del servei. El Consistori ha agraït la tasca del voluntariat.

D'altra banda, el Ple municipal ha donat llum verda a l'anul·lació de les sancions a l'empresa Valoriza –concessionària de la recollida de residus- que el plenari havia aprovat el desembre de 2022 per incompliments de contracte. D'acord amb els informes dels serveis jurídics municipals, s'accepten els recursos de l'empresa i per tant s'anul·len els tres acords que interposaven unes penalitats de 225.000 euros en total.

El regidor de Serveis urbans i Manteniment, Gerard Llobet, ha fet constar que el servei de recollida està fora de contracte des de 2018 i l'empresa l'està prestant en situació de pròrroga forçosa. En aquest sentit, ha exposat, “no són les millors condicions” per desenvolupar el servei correctament, ja que impedeixen, entre d'altres, realitzar les inversions i actualitzacions necessàries. Alhora, ha recordat que el servei ha millorat notablement els darrers mesos, “fruit d'una voluntat d'acord amb l'empresa” mentre no es liciti el nou contracte.

Els grups d'ERC, JxCat i PP han donat suport a la retirada de les sancions, entenent que els incompliments de l'empresa estaven condicionats per la situació contractual, mentre que CUP i Transformem VNG hi han votat en contra.

Un altre acord, en aquest cas per majoria del plenari amb l'abstenció de la CUP, ha estat per l'adhesió a la xarxa “Construir Europa amb els representants locals” (BELC, per les sigles en anglès de Building Europe with Local Councillors). Impulsada per l'Oficina d'Europa i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona, la iniciativa aplega alcaldes i regidors que, de manera voluntària, contribueixen a promoure la comunicació i el diàleg amb la ciutadana sobre temes relacionats amb la Unió Europea que els afecten. Segons el regidor d'Innovació, Quim-Fèlix Ruiz, aquesta adhesió facilitarà la cerca de finançament i la generació de sinèrgies per als projectes municipals.

Mocions dels grups municipals

A banda de les mocions per la pagesia i per l'alto al foc a Gaza, els grups n'han presentat set més. D'una banda, s'ha aprovat la proposta de PSC i VECP per reclamar a la Generalitat de Catalunya més recursos en el model inclusiu de l'educació post-obligatòria, al conjunt del Garraf. Es dona la circumstància que en el moment d'accedir als estudis de PFI (programes de formació i inserció), al tractar-se d'estudis post-obligatoris, la figura de suport de vetlladora no està contemplada per part del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, ni tampoc el transport escolar. També ha prosperat la moció del PP per “demanar mesures urgents per al desenvolupament estructural del sistema sanitari públic i el nou hospital de la comarca del Garraf”. 

D'altra banda, s'han aprovat per unanimitat les mocions de Transformem VNG per a l'extinció dels abocaments il·legals del terme municipal de Vilanova i la Geltrú, per posar en funcionament els bucs d'assaig del Centre Cívic Molí de Vent i per la creació d'un servei de transport a demanda a les urbanitzacions periurbanes de Vilanova i la Geltrú. Aquesta darrera ha estat exposada per Ernest Bataller, com a representant de l'Associació de Veïns de Casalot d'en Creixell de Vilanova i la Geltrú, i s'ha aprovat amb una transacció proposada pel govern per tal d'estudiar les possibles opcions en els propers mesos.

Així mateix, ha tirat endavant una moció de JxCat per al manteniment del canal Esport3, per la funció de promoció de l'esport català que exerceix. I ha decaigut, pels vots en contra del govern, la moció de la CUP per la recuperació dels mercats de segona mà i d'intercanvi a la rambla de Sant Jordi.

Podeu consultar el sentit de totes les votacions en aquest fil del canal X de l'Ajuntament, o bé recuperar la sessió sencera al web de Canal Blau.

Ple municipal de març

Ple municipal de març

Intervenció ciutadana en nom de les urbanitzacions periurbanes

Intervenció ciutadana en nom de les urbanitzacions periurbanes

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Dones, L'Ajuntament, Neteja, residus i reciclatge
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració