Menú

VNG viu un diumenge de Comparses esplèndid, amb prop de 20.000 participants

Comparteix:
11/02/2024 16:04

Valoració inicial positiva del nou sistema de control d'aforament a la plaça de la Vila

Els carrers de Vilanova i la Geltrú s'han omplert de color i música des de primera hora del matí, amb els gairebé 20.000 comparsers i comparseres preparats per viure la jornada central del Carnaval de Vilanova i la Geltrú. Concretament, 9.835 parelles han estat les participants a les Comparses, agrupades en un centenar i mig de banderes, representatives de les entitats de la ciutat.

Aquesta edició de les Comparses presentava com a novetat les mesures per redistribuir les parelles de participants a les guerres de caramels, per tal de garantir més seguretat, confortabilitat i lluïment en cadascuna de les batalles. Per una banda, les guerres infantils s'han celebrat a la plaça de les Neus, després de la participació dels més petits, les Barquetes, que ja van tenir el seu espai distingit en aquesta plaça l'any passat.

De l'altra, a la plaça de la Vila la guerra juvenil i les set d'adults han entrat per primera vegada amb control d'aforament, mitjançant unes polseres de colors per indicar l'hora de participació a la guerra. La valoració inicial ha estat positiva, segons la Federació d'Associacions pel Carnaval, malgrat en els propers dies s'acabarà d'analitzar com ha funcionat i si cal proposar ajustos per a l'any que ve.

A la plaça de la Vila, des de les 12 del migdia s'han succeït les passades de comparses, al ritme del turuta i esperant el clam “la plaça és vostra!” per esclatar en despietades batalles de caramels. Aquesta és una mostra de la singularitat del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, ha manifestat l'alcalde de la ciutat, Juan Luis Ruiz: “el que es viu avui a la Vilanova i la Geltrú no passa en cap altre Carnaval del món –ha afirmat-, tenim un carnaval singular i genuí, que els locals vivim intensament, i els visitants en gaudeixen veient un espectacle únic”.

En el mateix sentit, la regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha destacat el valor patrimonial el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, declarat Festa Nacional d'Interès Patrimonial: “l'elevada participació any rere any a tots els actes, i en especial a les Comparses, reforcen el Carnaval com a patrimoni cultural de tota la ciutat i també del país”. La regidora considera que la introducció de canvis per millorar, com és el cas del control d'aforament a la plaça, “formen part de l'evolució de la pròpia festa i de la necessitat d'adaptar-se a l'actualitat per seguir plena de vida”.

Des dels balcons de l'Ajuntament, les persones convidades pel Consistori han pogut comprovar l'espectacularitat de la festa. Entre d'altres, s'hi han reunit els consellers vilanovins Joan Ignasi Elena, d'Interior, i Carles Campuzano, de Drets Socials. També hi ha estat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i diversos representants polítics de l'arc parlamentari.

Així mateix, s'hi han trobat una representació del món del periodisme i la comunicació, com la periodista de TV3 Anna Poch, el director del Periódico de Catalunya, Albert Sáez, o el periodista i streamer president de Jijantes, Gerard Romero. Tampoc s'ho han perdut els organitzadors del concurs de la xarxa social X #Escuttalent, Jordi Calvís i Anna Pasqual, i l'alcalde d'Alcover, Robert Figueras.

Dispositiu de neteja en marxa

Un cop acabades les Comparses s'ha activat el dispositiu de neteja, començant per retirar el màxim de caramels possible mitjançant escombradora i recollida manual. Tal com s'ha previst en l'actual context d'emergència per sequera, en cas que calgui utilitzar aigua, se n'utilitzarà només de no potable d'origen freàtic o pluvial, acumulada en els dipòsits municipals. La neteja dels caramels dels carrers ha començat aquest mateix diumenge a les 4 de la tarda, amb 19 màquines i 40 persones treballant. A partir de demà dilluns hi haurà un torn de matí-tarda amb aproximadament 25 persones i 10 màquines, i un torn de tarda-nit-matinada amb 14 màquines i aproximadament 28 persones, fins que la ciutat quedi neta.

El Carnaval continua aquesta tarda amb les tradicionals Danses de Vilanova i Balls vuitcentistes, a partir de les 19 h, a la plaça de les Cols amb la Cobla Maricel. Fins Dimecres de Cendra encara queda molt de Carnaval a Vilanova i la Geltrú, podeu consultar tota la programació a la web carnavaldevilanova.cat.

Prop de 20.000 persones han lliurat guerres de caramels

Prop de 20.000 persones han lliurat guerres de caramels

La neteja dels caramels comença amb recollida manual i amb escombradora

La neteja dels caramels comença amb recollida manual i amb escombradora

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Cultura, Espai públic, Festa
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració