Menú

Totes les forces i cossos de seguretat i serveis d'emergència es coordinaran amb un dispositiu conjunt durant la celebració de la Copa Amèrica

Comparteix:
06/09/2023 14:49

La gestió de la mobilitat de la ciutadania i dels milers de visitants serà un dels principals reptes per això es recomana deixar el cotxe a casa

La celebració de les proves preliminars de la Copa Amèrica a Vilanova i la Geltrú, del 14 al 17 de setembre, comportarà el desplegament d'un dispositiu de seguretat pública amb l'actuació coordinada del conjunt de forces i cossos de seguretat i dels serveis d'emergència i protecció civil. La celebració aquest matí d'una sessió extraordinària de la Junta Local de Seguretat, amb la presència del conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, i el delegat del Govern de l'Estat a Catalunya, Carlos Prieto, ha servit per ultimar els detalls d'aquest dispositiu. Un conjunt d'actuacions que tenen com a objectiu facilitar la celebració d'aquest esdeveniment amb les mínimes afectacions.

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha agraït al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el delegat del Govern, Carlos Prieto, el “compromís del govern de la Generalitat i del govern d'Espanya amb Vilanova i la Geltrú i amb un esdeveniment de la magnitud com la Copa Amèrica. En vull destacar la voluntat d'acció conjunta perquè no es pot actuar de cap altra manera en matèria de seguretat.”

A la Junta, presidida per l'alcalde, Juan Luis Ruiz, hi han assistit el regidor de Seguretat Ciutadana, Julio Ruiz els representants dels grups de l'oposició i els caps de la Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil, així com dels Mossos d'Esquadra, amb l'assistència del  director general dels Mossos. Els serveis d'emergències sanitàries i cos de Bombers, així com Protecció Civil, també formen part activa d'aquest esforç conjunt.

La coordinació operativa del dispositiu recau en els Mossos d'Esquadra i cadascun dels cossos implicats desplegarà responsabilitats concretes en múltiples àmbits. En el cas de la Policia Local, assumirà la gestió d'una mobilitat complexa que comporta regular i organitzar els accessos a una façana marítima ocupada per les infraestructures i activitats de la Copa Amèrica.

Accessibilitat garantida

Segons ha detallat l'alcalde, Juan Luís Ruiz,  “hem presentat un pla per garantir el correcte funcionament de la ciutat. Les previsions amb què treballem és que ens arribin de l'ordre de 10.000 visitants diaris de mitjana. Això vol dir que hi haurà restriccions de trànsit a tot el passeig Marítim, però semblants a les de la Festa Major o Sant Joan. Tot i això, treballem perquè tots els veïns i veïnes puguin accedir a casa seva”. En aquest sentit, l'alcalde ha destacat també que el desplegament previst, i que garantirà de l'ordre de 30 agents diaris, serà suficient per assegurar el correcte funcionament de la ciutat que, ha qualificat, “està preparada per a rebre la Copa Amèrica”.

L'objectiu és garantir que els fluxos de mobilitat possibilitin el funcionament dels serveis i permetin també fer permeable l'accés a la platja i a la plaça del Port. No oblidem que un dels principals atractius d'aquesta regata preliminar de la Copa Amèrica és que, per primer cop, serà visible i es podrà seguir des de la platja de Ribes Roges, que és davant del camp de regates. La plaça del Port serà el punt on es concentrarà també el gruix d'activitats culturals, festives, complementàries i també les actuacions protocol·làries de la competició.

Aquest escenari que preveu l'atracció de milers d'espectadors per seguir la Copa Amèrica, obligarà limitar l'accés amb vehicle a la façana marítima, per prioritzar-hi la circulació dels vianants. Per això, en els horaris d'activitats a la plaça del Port (de les 11 a les 23 h aproximadament), es col·locaran controls d'accés al passeig, de manera que podran passar únicament els veïns amb gual a la façana marítima, les persones amb mobilitat reduïda i els cotxes autoritzats per l'organització. Per accedir als carrers dels barris de Mar i de Ribes Roges, hi haurà recorreguts alternatius que evitin passar per la zona del passeig. Es preveu que tots els veïns i serveis dels dos barris, com centres educatius i el CAP Baix-a-mar, puguin accedir amb vehicle si ho necessiten.

Per tal de minimitzar les afectacions als veïns, també s'ha habilitat la plaça de les Xarxaires com a aparcament específic per als veïns del barri de Mar afectats per les restriccions. Igualment, s'habilitarà una franja horària extraordinària per a la càrrega i descàrrega, de 8 a 10 del matí. En qualsevol cas, es fa una crida a tota la ciutadania perquè durant els dies de la Copa Amèrica faciliti la circulació als barris marítims, tot deixant els vehicles a casa i desplaçant-se a preu o amb bicicleta. 

Pel que fa a les expectatives de gran afluència de públic visitant, es manté la recomanació de desplaçar-se sempre que sigui possible amb transport públic. En aquest sentit, Renfe reforçarà el servei de Rodalies durant els quatre dies. Per a qui vingui per carretera, des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha organitzat una xarxa específica d'aparcaments de dissuasió. Es tracta de cinc aparcaments gratuïts amb un total de 2.320 places per als visitants de fora. Tota aquesta anella d'aparcaments de dissuasió estarà connectada amb un servei de bus llançadora, també gratuït.

L'alcalde de Vilanova ha fet una crida a la ciutadania, tant als visitants com als residents: “Als visitants els recomanem que vinguin amb transport públic i a la gent de Vilanova la recomanació és que hi vagin caminant. La ciutat serà plena d'activitats i a peu podran gaudir molt millor de tota aquesta oferta”.

Tots els mitjans disponibles

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha volgut realçar la rellevància de la dimensió del dispositiu que des de Mossos s'ha confeccionat: “Hi posarem molts mitjans i tots els que siguin necessaris per garantir que la notícia sigui Vilanova i la Geltrú i l'esdeveniment esportiu”.  Elena ha explicat que el dispositiu comportà la mobilització d'efectius del conjunt dels 9 subprogrames del cos, des d'agents dels serveis locals i regionals, als equips i serveis d'ordre públic, marítims, mitjans aeris, ciberseguretat, els Tedax, etc.

El conseller d'Interior ha destacat també que Vilanova i la Geltrú és una ciutat segura, tal i com avalen els índex delictius de la ciutat que se situen a la mitjana nacional de Catalunya i per sota de la mitjana de la comarca. Elena ha explicat que en els darrers dos anys s'han incorporat 19 agents més i que això s'ha traduït en un millora quantitativa dels resultats de l'acció del cos al territori. ”Hi ha hagut una disminució del 3,5% dels delictes a les persones i un increment del 5% de les detencions com a conseqüència de l'increment de  l'activitat policial”. Una activitat que el conseller diu s'ha incrementat a l'Àrea Bàsica del Garraf entre un 13 i un 15%.

Set vaixells

El delegat del Govern de l'Estat a Catalunya, Carlos Prieto, ha destacat la importància de l'actuació coordinada i, més en detall, ha explicat el rellevant desplegament  d'efectius que es produirà al mar: “Esperem no ser protagonistes i que Vilanova tingui aquesta projecció al món que suposa la regata. La Guàrdia Civil mobilitzarà un conjunt de 7 embarcacions, una d'elles d'alçada i que centralitzarà el comandament i seguretat marítima. Hi haurà sis embarcacions més, entre patrulleres i llanxes ràpides, que controlaran la seguretat dins la regata”. Pel que fa a la Policia Nacional, aquest cos actuarà seguint les demandes dels Mossos d'Esquadra i aportant unitats d'intervenció policial en funció de les necessitats.

.

.

.

.

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Seguretat i prevenció
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració