Menú

La Diada de les Neus, al Museu Casteller de Catalunya

Comparteix:
18/08/2023 10:44

La diada castellera vilanovina s'incorpora a l'espai de les principals diades i places a petició del govern de la ciutat

El proper 8 de setembre s'inaugurarà a Valls el Museu Casteller de Catalunya, que vol protegir aquest patrimoni original i únic traslladant el visitant als orígens del fet casteller.

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, va gaudir de la Diada de les Neus el passat 29 de juliol al balcó de l'Ajuntament vilanoví, i va confirmar a l'alcalde Juan Luis Ruiz que aquesta diada seria inclosa en l'espai expositiu de les principals diades castelleres, responent a una petició feta uns dies abans pel mateix alcalde.

La Diada de les Neus és la jornada castellera de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, on s'aixequen grans castells des de fa més de 170 anys. En els últims anys s'hi han alçat alguns dels màxims sostres castellers, convertint-se en una de les poques places del món casteller on s'han aixecat castells com el 3 de 10, la torre de 9 o el pilar de 8, tots tres amb folre i manilles; entre molts altres com el 4 de 9 i el 3 de 9 amb l'agulla.

A banda, hi ha constància que l'any 1852 els Xiquets de Valls hi van aixecar el tercer castell de nou documentat de la història.

Vilanova i la Geltrú té una llarga tradició castellera, i compta amb una colla, els Bordegassos, que acaba de celebrar 50 anys. És una de les més antigues del país, i ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

Així, la Diada de les Neus, que en aquesta darrera Festa Major va comptar amb les colles habituals (Joves Xiquets de Valls, Jove de Tarragona, Bordegassos de Vilanova i castellers de Vilafranca), es considera prou significativa i important històricament perquè figuri i estigui representada en el Museu Casteller de Catalunya.

En el plafó dedicat a la Diada de les Neus, sobre les fotografies es podrà llegir que celebra el dissabte anterior al 5 d'agost, dia de la Mare de Déu de les Neus. Si el dia 5 cau en diumenge, no se celebra el dia 4, sinó el dissabte anterior.

 

El Museu Casteller

La ciutat de Valls obrirà al públic el divendres 8 de setembre Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya que s'aixeca al bell mig del centre històric i a tocar de l'emblemàtica plaça del Blat, Km0 del fet casteller. L'estrena del museu s'ha fet coincidir en el marc dels actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, que d'altra banda acull també una de les actuacions tradicionals del calendari casteller vallenc. Per celebrar l'obertura del museu, Valls acollirà activitats culturals i lúdiques obertes a tota la ciutadania i a tot el món casteller.

El nou equipament cultural i turístic vol ser un referent museístic del món dels castells i un espai obert per a la interpretació i promoció del fet casteller, en un projecte que impulsen de manera conjunta l'Ajuntament de Valls, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. En els 2.800m2 del museu, el visitant s'endinsarà en un centre museístic i d'experiències singular i innovador per sentir i viure les emocions dels castells i descobrir a la vegada els valors i tot el que envolta el fet casteller, una tradició única amb més de dos segles d'història i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Més info a la web del Museu

La Diada de les Neus serà present al Museu Casteller de Catalunya

La Diada de les Neus serà present al Museu Casteller de Catalunya

El nou museu de Valls s'inaugura el 8 de setembre

El nou museu de Valls s'inaugura el 8 de setembre

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració