Menú

S'activa el dispositiu de seguretat i neteja amb motiu de la revetlla de Sant Joan a Vilanova i la Geltrú

Comparteix:
14/06/2023 12:43

Aquest any es millora la zona arbrada del parc de Ribes Roges, amb més il·luminació per incrementar la seguretat

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja té a punt el dispositiu de seguretat i neteja amb motiu de la celebració de la revetlla de Sant Joan. Un dispositiu molt similar al de l'any passat, pel que fa a efectius i tasques, i que principalment es concentra en aquelles zones amb major afluència de públic, ja sigui a les platges i la façana marítima, o en aquells altres espais de la ciutat on se celebren revetlles, com és el cas del Parc de la Quadra de la Torre d'Enveja, al barri de Sant Joan.

Seguretat Ciutadana

Com ja ve sent habitual en altres esdeveniments de gran format a la ciutat, el dispositiu de seguretat ciutadana es farà de manera coordinada entre la Policia Local de Vilanova i la Geltrú i el cos dels Mossos d'Esquadra, que treballaran durant tota la nit i matinada per garantir que la festa transcorri amb normalitat, posant especial atenció en la prevenció i la detecció de possibles incidents. En el cas de la façana marítima el dispositiu garanteix presència permanent de patrulles a diferents punts, així com presència itinerant a peu de platja i dins el parc de Ribes Roges.

Per la regidora de Seguretat i Espai Públic, Blanca Albà, el dispositiu té com a objectiu que tothom pugui gaudir de la festa, i per això demana responsabilitat Tenim totes les accions del dispositiu a punt. Pensem – ha dit - que ho tenim ben preparant perquè tothom pugui gaudir de la festa, però també tenim les mesures preses per actuar el més aviat possible en cas que sigui necessari”

Una de les novetats d'enguany és la millora de la zona arbrada del parc de Ribes Roges, amb l'objectiu d'incrementar la seguretat en un dels espais més concorreguts durant la revetlla. Tal com ha explicat Blanca Albà “Durant els darrers dies s'han fet diverses tasques per tal de reduir les zones més fosques, com la retirada d'algunes branques o la instal·lació de més il·luminació, que es mantindrà oberta a tot el parc durant tota la nit, inclosa a les pistes esportives de Ribes Roges”

A la resta de la ciutat també hi haurà patrullatge durant tota la revetlla, reforçada amb els punts de control d'alcohol i drogues, tant en via urbana com interurbana. Els controls es faran a les persones implicades en accidents de circulació o que hagin comès algun tipus d'infracció de trànsit, però també se'n faran de manera aleatòria, amb l'objectiu de prevenir accidents provocats pel consum de begudes alcohòliques o drogues. També s'incidirà en el control sobre la venda i subministrament de begudes alcohòliques als menors d'edat i s'obrirà expedient sancionador als establiments o persones que incompleixin la normativa.

Un altre dels aspectes rellevants del dispositiu és la coordinació amb el Servei d'Emergències Mèdiques, que manté el seu centre d'operacions al Centre Cívic de Mar amb un punt de primers auxilis, format per personal mèdic i d'infermeria. També es mantenen les tres ambulàncies amb unitats de suport vital avançat i servei d'infermeria, que s'establiran en diversos punts de la façana marítima.

Richard Adesanya, sotsinspector i cap de Seguretat Ciutadana de l'ABP-Garraf dels Mossos d'Esquadra, ha volgut destacar la transversalitat del dispositiu que s'ha previst i l'ha definit com a conjunt més que coordinat “Treballem de manera conjunta en la presa de decisions i consensuem les accions amb la resta operadors, com els punts lila, serveis sanitaris, protecció civil, bombers, neteja, etc. Creiem – ha dit - que és la manera adequada de treballar, treballar de manera global dóna millors resultats”

Adesanya també ha explicat que si bé el dispositiu a Vilanova és de caràcter local, el cos dels Mossos d'Esquadra el dimensiona a nivell regional, això augmentar la capacitat de resposta davant qualsevol incident. “Tenim un pla conjunt amb les altres comissaries de la costa de la regió policial metropolitana sud, el que ens permet reforçar el nostre dispositiu amb més efectius de manera bastant ràpida. Ens dona- ha assegurat - la tranquil·litat de poder respondre davant qualsevol situació que es plantegi.

Punt Lila

El Punt Lila continuarà formant part del dispositiu de seguretat durant aquesta revetlla de Sant Joan, i suposa el tret de sortida als actes massius que es fan a l'estiu. La regidora de Convivència i Equitat, Conxi Martínez, ha recordat que hi ha en marxa la campanya Festes lliures i segures que té com a objectiu promoure la necessitat de viure l'oci nocturn de manera segura. Hem de tenir consciència de com podem ajudar entre tots a que aquest oci nocturn el puguem gaudir tots de manera segura. La campanya – ha explicat – s'ha fet a nivell de xarxes socials, però també presencialment en els centres educatius, i de manera més específica entre l'alumnat de 3r i 3t d'ESO i estudis post obligatoris ”

Com l'any passat, el Punt Lila estarà ubicat al costat de l'Oficina d'Informació Turística del passeig de Ribes Roges i comptarà amb personal especialitzat en violències masclistes i agents de convivència. Si una persona pateix o és testimoni de violència per raó de gènere o orientació sexual trobarà en aquest espai un punt d'informació i atenció especialitzada.

Aquest, però, no serà l'únic Punt Lila ja que la discoteca La Daurada també n'instal·larà un dins el seu recinte, per atendre i donar resposta ràpida a possibles casos d'assetjament o violència masclista. Per reforçar el servei també hi haurà dues persones que recorreran la platja i el parc, per tal de fer vigilància i prevenció davant possibles incidents, i es col·locarà senyalització que indicarà la direcció per arribar al Punt Lila. També s'instal·laran cartell per indicar altres serveis, com ara la ubicació dels lavabos o els telèfons de contacte en cas d'emergència.

Conxi Martínez ha recordat que totes les accions estan sota el paraigües del Protocol de prevenció i abordatge de les violències masclistes a l'espai públic i, per tant, cal vetllar pel seu compliment. “Hem format el personal dels establiments d'oci nocturn perquè tinguin coneixement del protocol i sobretot perquè sàpiguen com actuar davant un presumpte cas de violència masclista”.

Mobilitat al barri de mar

La Policia Local regularà els accessos a la façana marítima i al barri de mar per tal d'assegurar un bon flux circulatori. El cap de la Policia Local de Vilanova i la Geltrú, Sebastià Rodríguez, ha recordat que el tancament es farà al voltant de les onze de la nit “Tenim previst, com en altres anys, fer el tancament de la façana marítima al voltant de les onze de la nit, si bé tot dependrà de l'afluència i volum del trànsit. El tall – ha explicat –es farà a partir de la cruïlla de Joan Oliver en direcció al passeig de Ribes Roges, si bé estarem en disposició d'iniciar-lo a la ronda Europa, en cas que fos necessari” Els talls serien intermitents fins que la situació quedés resolta.

Pel que fa a l'horari de tancament de xiringuitos, discoteques i locals d'oci, Sebastià Rodríguez ha dit que seguirà els mateixos criteris de l'any passat. L'horari de tancament total serà a les cinc del matí, però a dos quarts de cinc han de deixar de servir begudes i parar la música, amb la finalitat que a les sis de mantí pugui començar el dispositiu especial de neteja a les platges, de manera que estiguin en condicions per rebre els primers banyistes del dia”.

Neteja

El dispositiu de neteja de platges, coordinat des de la regidoria d'Espai Públic, està format per una trentena d'operaris que treballaran en dos torns. Durant tota la nit hi haurà un equip de dues persones que farà un servei de guàrdia per realitzar actuacions d'urgència a qualsevol punt de la ciutat. A partir de les 6 del matí, començarà el dispositiu especial de neteja de platges, que compta amb la col·laboració dels cossos de seguretat de la Policia Local i Mossos d'Esquadra. Els treballs, tant de manera manual com amb maquinària específica, començaran a les platges de Ribes Roges i Adarró, continuaran per la de Sant Gervasi i platja del Far de Sant Cristòfol. Finalment es traslladaran a la platja del Prat de Vilanova.

També es contempla un reforç de la neteja en aquelles places i espais de la ciutat on se celebrin revetlles, com seria el cas de Parc de la Quadra de la Torre d'Enveja

Corriol Camanegre

La neteja dels tancats de nidificació del Corriol Negre es farà el dia 25 en presència d'un tècnic de la regidoria de Medi Ambient, que supervisarà les tasques per tal de garantir que es respecten tots els protocols de protecció de l'ocell.

Es recorda la total prohibició d'entrar a la zona delimitada amb tanques, així com el fet de llençar pirotècnia a prop d'aquest espai. Tal com es va fer l'any passat es reforçarà la senyalització per informar a la ciutadania d'aquesta prohibició, alhora que es demana que tothom actuï amb respecte i responsabilitat.

Presentació del dispositiu per la revetlla de Sant Joan

Presentació del dispositiu per la revetlla de Sant Joan

La nit de Sant Joan es reforçarà l'enllumenat al parc de Ribes Roges

La nit de Sant Joan es reforçarà l'enllumenat al parc de Ribes Roges

El Punt Lila s'ubicarà a l'entrada del parc

El Punt Lila s'ubicarà a l'entrada del parc

Blanca Albà i Conxi Martínez

Blanca Albà i Conxi Martínez

El dispositiu de neteja deixarà les platges a punt pel bany

El dispositiu de neteja deixarà les platges a punt pel bany

Policia Local i Mossos vetllaran per la seguretat

Policia Local i Mossos vetllaran per la seguretat

Protecció especial a la platja de Ribes Roges, zona de nidificació d'espècies protegides

Protecció especial a la platja de Ribes Roges, zona de nidificació d'espècies protegides

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Convivència, Cultura, Dones, Espai públic, Festa, Joves, Salut, Seguretat i prevenció, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració