Menú

Vilanova i la Geltrú es prepara per celebrar Sant Jordi amb un important increment de parades

Comparteix:
19/04/2023 9:15

Enguany hi haurà 160 parades situades entre la plaça de les Neus i l'inici de la rambla de la Pau

Aquest diumenge 23 d'abril se celebra la diada de Sant Jordi. Una festivitat que es preveu tingui un gran seguiment per part de la ciutadania, i que en el cas de Vilanova i la Geltrú ha suposat un important esforç organitzatiu i de planificació per tal de poder encabir totes les de parades que, llibreries, floristeries, entitats i col·lectius de tota mena, han sol·licitat per tal de disposar d'un espai al bell mig de la festa: la rambla vilanovina.

Enguany han sol·licitat permís un total de cent seixanta parades, trenta-cinc més que l'any anterior. D'aquestes, cent cinquanta s'instal·laran a la rambla Principal i a l'inici de la rambla de la Pau. Les deu restants corresponen a les parades del Mercat d'Artesania, que mantenen l'espai de la plaça de les Neus.

La diada de Sant Jordi començarà a les nou del matí i finalitzarà a les nou del vespre. L'horari del muntatge de les parades serà a partir de les vuit del matí i el desmuntatge fins a les deu del vespre, com a màxim.

Altres activitats

La celebració de Sant Jordi està marcada en el calendari dels Bordegassos de Vilanova i dels Falcons de Vilanova. La colla castellera celebra diumenge 23 d'abril a les 12 hores a la plaça de la Vila la diada castellera en honor al patró de Catalunya en una actuació en la qual també hi participaran la colla Joves dels Xiquets de Valls, Castellers de Barcelona i Nens del Vendrell. I a partir de les 19 hores, també a la plaça de la Vila, actuaran els Falcons de Vilanova amb motiu de la diada.

D'altra banda, la Coordinadora Sardanista ha organitzat pel diumenge dia 23, a les 12 hores, una ballada de sardanes al davant del Mercat del Centre amb l'actuació de la Cobla Maricel.

Sant Jordi a les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú

Una bona part del gruix de les activitats que es duen a terme a Vilanova i la Geltrú per Sant Jordi es concentren a les Biblioteques Municipals de la ciutat. Algunes de les propostes més destacades es fan en col·laboració amb Canal Blau Televisió, com l'emissió, del 17 al 22 d'abril, de les novetats literàries d'autors i autores del Garraf. La proposta, que es realitza en col·laboració amb les biblioteques municipals de la comarca, l'editorial El Cep i la Nansa, i les llibreries A tres tintes, La Gàrgola, Llorens Llibres i La Mulassa, s'emetrà sencera durant el cap de setmana.

La segona acció conjunta amb Canal Blau Televisió és la Tertúlia de Sant Jordi que s'enregistrarà a la Biblioteca Joan Oliva el dimecres 19 d'abril i emetrà el diumenge 23 d'abril. La tertúlia comptarà amb les intervencions de Cesca Mestres, editora de El Cep i la Nansa, l'il·lustrador i autor de còmics, Chema Peral i l'escriptora Mercè Foradada.

Altres propostes de les biblioteques vilanovines són L'hora del conte en llengua de signes: La festa d'aniversari. L'activitat, per a infants majors de 3 anys, es farà el dissabte 22 d'abril a les 12 hores,  a la biblioteca Armand Cardona Torrandell, a càrrec de les seves autores Montse Panero i Susana Peix. Cal fer inscripció trucant per telèfon o mitjançant el formulari digital. Els infants han d'anar acompanyats per un adult (màxim 2 adults per infant) Un cop acabi, es presentarà el cartell i l'avanç de la programació de la Fira Conte va! Va de contes.

A les 18 hores del dissabte 22 d'abril, la biblioteca Armand Cardona Torrandell acull una Trobada amb l'escriptor Xavi Ballester. L'autor ha publicat diversos llibres, alguns de guardonats com Porexpan i polaroids (Premi 7 Lletres, 2016) i Huir no significa nada (menció especial Premio Gonzalo Torrente Ballester, 2019) La trobada permetrà als assistents comentar amb l'escriptor el seu darrer llibre Viatge a l'oblit. Aquesta activitat es fa en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat i la Institució de les Lletres Catalanes.

D'altra banda, i com ja ve sent habitual, les biblioteques vilanovines editen un llistat de les Novetats d'autors locals (llibres publicats entre l'abril de 2022 i finals de 2023) i la Guia de Col·lecció Local (documents sobre VNG i la comarca del Garraf publicats durant el 2022)

També i com a activitat de Sant Jordi, les diferents organitzacions que formen part de la Xarxa d'Espais per la Llengua de Vilanova i la Geltrú han posat en marxa la primera edició de Paraules sobre vidre. Una iniciativa de difusió literària que consisteix en el fet que alumnes dels cursos de català per a adults, de l'Escola d'Adults de VNG, de l'entitat La Frontissa, i de les aules d'acollida dels centres de primària i secundària, escriguin fragments de poemes d'escriptores en llengua catalana, als aparadors de cinquanta establiments o equipaments culturals de la ciutat.

 

Diada de Sant Jordi a Vilanova i la Geltrú

Diada de Sant Jordi a Vilanova i la Geltrú

.

.

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Biblioteques, Cultura, Festa, Fires, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració