La innovació i la internacionalització de VNG tenen per objectiu millorar la qualitat de vida de la ciutadania
Vilanova i la Geltrú compta amb un Pla Estratègic d'Innovació Local i un Pla d'Acció Internacional que marquen les accions a dur a terme a la ciutat en aquests àmbits. Els dos documents tenen com a motivació millorar la qualitat de vida de la ciutadania i alhora generar activitat econòmica. Neàpolis, l'agència d'innovació social i digital de la ciutat, ha coordinat els plans, en col·laboració amb la fundació I2Cat, en el cas del Pla estratègic d'innovació local, i de l'empresa especialitzada en projectes europeus Blink BCN, en el cas de la internacionalització. Tots ells compten amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.
Iniciatives per retenir el talent a la ciutat o la construcció de "bessons digitals" per fer simulacions de mobilitat són algunes de les propostes europees que s'han començat a treballar. Jordi Romero-Lengua, project manager de Neàpolis, explica que es tracta d'una aposta per convertir VNG en una ciutat innovadora, "amb la qualitat de vida com a motivació, la ciutadania ha d'estar al centre de les accions que es volen impulsar". En la mateixa línia es manifesta Artur Serra, deputy director de la Fundació I2Cat, que proposa la creació d'un col·laboratori d'innovació a Vilanova i la Geltrú, com “una estructura participativa que permeti desplegar la innovació social a sobre de la innovació digital, que incideixi en àmbits tant diversos com el benestar o el turisme”.
Jordi Escribà, director de Blink BCN, destaca que les iniciatives que suggereixen els plans surten de "les necessitats reals" recollides en una sèrie de converses amb agents clau de la ciutat. La internacionalització de VNG té cinc línies de treball: el comerç, la cultura, el medi ambient, el turisme sostenible i l'economia blava, i dues línies transversals: la digitalització i el talent. Per Escribà, en aquests moments hi ha bones oportunitats amb els fons europeus per finançar projectes en aquests àmbits. Maria Rodríguez, tècnica de relacions internacionals de la Diputació de Barcelona, referma el suport als projectes d'internacionalització, "la proposta d'elaborar un nou Pla d'acció internacional de Vilanova i la Geltrú la vam veure amb bons ulls. És important que els plans siguin executables i responguin a les necessitats del moment".
La regidora d'Innovació i Empresa, Conxi Martínez, parla de la importància dels plans en el desenvolupament econòmic de la ciutat i en la creació de llocs de treball de qualitat. La regidora aposta per potenciar l'ecosistema d'innovació de la ciutat, posant de relleu la importància del coneixement i la innovació com a motor de desenvolupament econòmic, amb la formació i la tecnologia com a eixos transversals en totes les accions futures.