Menú

Les plaques del nom de la rambla de Salvador Samà s'acompanyen d'un text sobre la relació d'aquest personatge amb l'esclavisme

Comparteix:
23/03/2023 13:11

La iniciativa s'emmarca en la voluntat de resignificar el passat colonial de la ciutat i el reconeixement públic dels seus protagonistes

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha col·locat unes plaques informatives al costat de les del nom de la rambla de Salvador Samà, en les quals es fa una referència explícita a la seva implicació amb el tràfic de persones esclavitzades, fins i tot quan aquesta pràctica era il·legalitzada.

Fa dos anys l'Ajuntament va promoure l'estudi “El fenomen indià a Vilanova i la Geltrú. Patrimoni cultural i espai públic”, realitzat pels historiadors Mònica Álvarez i Eduard Rama, en el qual es van comptabilitzar a la ciutat 116 elements patrimonials relacionats amb els indians, dels quals menys d'una quarta part són públics.

L'estudi es va presentar a la Comissió de Memòria Històrica, que ha impulsat la proposta de col·locar les plaques informatives, amb l'objectiu de contribuir a un coneixement més profund del llegat indià vilanoví i replantejar el reconeixement a l'espai públic dels personatges que puguin haver estat relacionats de forma directa o indirecta amb el tràfic de persones o l'esclavisme.

Aquests dies l'Ajuntament ha fet arribar al veïnat de la rambla de Salvador Samà una carta on se'ls explica la iniciativa. El regidor de Memòria Històrica, Adrià Guevara, ho valora com "una iniciativa valenta i important per la ciutat, no volem esborrar el nostre passat, sinó resignificar-lo per poder-lo explicar millor".

La majoria d'aquests elements corresponen a l'arquitectura urbana (sobretot residències privades), mentre que en l'àmbit públic es troben principalment en el nomenclàtor i en alguns monuments (urbanisme, infraestructures i serveis d'oci, educació i cultura), és a dir, noms de carrers, parcs, fonts públiques, escoles, edificis institucionals o culturals. Un dels personatges estudiats ha estat precisament el comerciant i polític vilanoví Salvador Samà i Martí (1797-1866).

Itinerari en memòria de l'esclavitud

Justament en el marc d'aquesta revisió de la història, l'Institut Municipal de Patrimoni Cultural ha organitzat aquest dissabte la visita “Memòria de l'esclavitud a la Vilanova del segle XIX”, un itinerari guiat per diferents indrets de la ciutat, que convida a reflexionar sobre l'herència indiana en el patrimoni local. L'activitat, que anirà a càrrec d'ARC Gestió Cultural, ja té les places exhaurides. El 25 de març es commemora el Dia internacional en record de les víctimes de l'esclavitud i el tràfic transatlàntic d'esclaus.

Les plaques s'han col·locat aquesta setmana

Les plaques s'han col·locat aquesta setmana

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració