Menú

El cementiri de VNG ja compta amb un espai de dol gestacional, perinatal i neonatal

Comparteix:
09/03/2023 12:57

Aquest memorial vol donar resposta al dol per la pèrdua d'un fill o filla durant la gestació, el part o poc després de néixer

El cementiri de Vilanova i la Geltrú acull un nou espai dedicat al dol gestacional, perinatal i neonatal. El memorial, situat al cor del cementiri municipal, ha estat impulsat per Àltima en col·laboració amb l'Ajuntament.

En l'acte d'inauguració aquest dijous, l'alcaldessa Olga Arnau ha remarcat que “amb l'obertura d'aquest espai es dona compliment a un acord del Ple municipal, de generar un indret de consol per a aquells pares i mares que han patit aquesta pèrdua. Cal avançar en la sensibilització de la societat sobre el dol gestacional, perinatal i neonatal, perquè les famílies que pateixen aquestes situacions sovint es troben incompreses i mancades de suport”. En aquest sentit, l'alcaldessa ha volgut destacar “la importància del suport dels grups de dol per acompanyar en uns moments tan durs, com és el cas dels que es troben al Centre Cívic Sant Joan”.

Segons Joan Ventura, conseller delegat d'Àltima, “els cementiris presten un servei essencial a la ciutadania, i per això han d'evolucionar al costat de les persones i de la societat, per adaptar-se i donar resposta a les seves necessitats. Avui no només esdevenen un lloc per al repòs del difunts, sinó també un punt de referència físic molt important on poder elaborar qualsevol procés de pèrdua, des d'on també cal donar resposta al dol produït per la mort gestacional, perinatal o neonatal, encara molt silenciat a la nostra societat”.

Des de l'entitat Petits amb llum, Daniel Bonabia ha manifestat que “els espais com aquest són importants i molt necessaris per al reconeixement públic d'aquest dol que patim moltes famílies. És un acte fonamental per contribuir a la visibilització d'una realitat que molt sovint es nega a la nostra societat”.

L'espai està ubicat al bell mig del recinte, en un entorn de tranquil·litat, concebut com un punt de trobada, recolliment, serenitat i reflexió. Està presidit per una olivera, un arbre mil·lenari i molt venerat a la cultura mediterrània, símbol de la pau, la força i el creixement, envoltat d'unes petites papallones blaves de ceràmica, que simulen el vol, fetes artesanalment, com a metàfora del cicle de la vida, la puresa i l'esperança, en record dels fills perduts prematurament. Al costat de l'olivera, i a mode d'estela funerària, s'hi ha incorporat la inscripció: "Petites papallones, voleu lliures, sempre als nostres cors". Al conjunt, també s'hi han incorporat uns bancs perquè les famílies puguin disposar d'un lloc on poder asseure's i recordar els seus éssers estimats, a més de facilitar l'elaboració del dol.

El nou memorial per al dol gestacional, perinatal i neonatal de Vilanova i la Geltrú és el segon que Àltima projecta al Garraf, després del posat en marxa fa un any al Cementiri de Sant Pere de Ribes.

L'espai de record està situat al mig del cementiri

L'espai de record està situat al mig del cementiri

S'ha inaugurat aquest dijous al matí

S'ha inaugurat aquest dijous al matí

Daniel Bonabia, Joan Ventura i Olga Arnau

Daniel Bonabia, Joan Ventura i Olga Arnau

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic, Salut, Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració