Menú

Vilanova i la Geltrú viu unes Comparses de rècord, amb 20.000 participants

Comparteix:
19/02/2023 16:55

La plaça de la Vila ha acollit acull vuit guerres de caramels amb 150 banderes

Vilanova i la Geltrú ha celebrat avui una de les jornades de Comparses més multitudinàries que es recorden, amb al voltant de 10.000 parelles disposades a lliurar guerres de caramels. La plaça de la Vila ha quedat encatifada de colors com en els anys abans de la pandèmia i ha esclatat d'alegria amb les batalles cada vegada que s'ha sentit el crit de "la plaça és vostra".

Des de primera hora del matí el Turuta ha tornat a ser la banda sonora de la ciutat. Les parelles de comparsers i comparseres, vestits amb mantó i barretina i amb el farcell carregat de caramels, han començat a desfilar pels carrers de la ciutat, seguint les respectives banderes, acompanyats de la música de les xarangues. Fins a 150 banderes han guiat 10.000 parelles, un total de 20.000 participants, per acabar en una de les vuit guerres, sis d'adults i dues d'infantils, a la plaça de la Vila.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha manifestat la seva satisfacció per aquesta dada rècord de participació a l'acte més emblemàtic del Carnaval vilanoví: “A Vilanova i la Geltrú vivim molts dies de festa amb moltes activitats, però avui és el dia més gran, les Comparses ho són tot”, ha afirmat. Per a l'alcaldessa, la demostració d'això són “les ganes de la gent de sortir al carrer, que aquest any ha arribat a superar les xifres del darrer any de Carnaval amb normalitat”. En aquella ocasió, el 2020, van ser 8.000 parelles, les participants a les Comparses.

Així mateix, la regidora de Cultura, Mercè Mateo, a banda de destacar l'elevada participació, ha incidit en “el civisme amb què s'estan celebrant els actes del Carnaval” i ha volgut agrair especialment la tasca de la junta de la FAC: “estan cuidant tots els detalls, en tots els actes, perquè tothom ho pugui passar bé”.

Prèviament a les guerres, els més menuts s'han introduït en la tradició de les Comparses participant en les Barquetes, a la plaça de la Vila i al nou espai Barquetes, estrenat aquest any a la plaça de les Neus. Les guerres s'han allargat fins vora les quatre de la tarda. Es calcula que s'han llençat més de 100 tones de caramels, de les quals 30 han estat ecocaramels, tots els que es van posar a la venda amb embolcall biodegradable.

Un cop acabades les guerres, el dispositiu especial de neteja de les Comparses ha començat a les 16 h amb 38 persones treballant, amb 4 màquines manuals, 11 màquines netejadores i 8 vehicles de suport. El personal treballarà per torns les 24 hores del dia fins retirar totes les restes de caramels dels carrers, començant des del centre i avançant progressivament per tota la ciutat.

Personalitats a l'Ajuntament

Enguany les Comparses han recuperat el format sense restriccions, amb públic a la plaça, banderes al balcó i amb convidats i convidades a l'Ajuntament. Entre les personalitats que han volgut viure la festa s'ha comptat amb el conseller de Territori, Juli Fernández, i els consellers vilanovins, de Drets Socials, Carles Campuzano, i d'Interior, Joan Ignasi Elena.

També hi ha hagut cares conegudes del món de la comunicació, com els periodistes Gerard Romero i Maria Fernández Vidal, el músic Julen Gerrikabeitia, l'actor Dafnis Balduz, el jugador d'handbol del FC Barcelona Aleix Gómez, i els components de l'Estaquirot Grup de Teatre, Olga Jiménez, Núria Benedicto i Albert Albà, entre d'altres. La festa ha arribat al punt màxim de dolçor quan un comparser ha demanat matrimoni a la seva parella al balcó de l'Ajuntament, enmig dels aplaudiments de tota la plaça.

Les Comparses són l'acte per excel·lència, però el Carnaval de Vilanova i la Geltrú continua amb actes tradicionals cada dia fins Dimecres de Cendra, en què s'acomiadarà el rei Carnestoltes amb l'Enterro de la Sardina: www.carnavaldevilanova.cat.

S'han lliurat sis guerres d'adults i dues d'infantils

S'han lliurat sis guerres d'adults i dues d'infantils

Les Comparses han tornat a omplir la plaça de caramels

Les Comparses han tornat a omplir la plaça de caramels

Les banderes han tornat a onejar al balcó de l'Ajuntament

Les banderes han tornat a onejar al balcó de l'Ajuntament

L'espai Barquetes, per als més menuts, ha estat novetat enguany

L'espai Barquetes, per als més menuts, ha estat novetat enguany

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Espai públic, Festa
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració