Menú

El mantó de Manila, símbol del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, protagonista de la nova exposició al CAC La Sala

Comparteix:
08/02/2023 12:02

La mostra recull exemplars únics cedits per l'ocasió, així com una part de memòria oral on s'explica la història personal i familiar d'aquesta peça de roba

El Centre d'Art Contemporani La Sala inaugura aquest divendres 10 de febrer l'exposició "Sortir Brodats. Els Mantons de Manila". Una mostra que recull exemplars únics d'aquesta peça de roba que tant caracteritza el Carnaval de Vilanova i la Geltrú.

El mantó de Manila ha estat des de fa molts anys una peça de lluïment que mostrava el poder adquisitiu de la persona que el lluïa: si era fet a mà, la seda utilitzada, la quantitat i qualitat dels seus brodats... Avui dia les noves tècniques mecanitzades l'han fet una peça a l'abast de tothom, de manera que s'ha adaptat als nous temps i la totes les butxaques, amb actualitzacions al ritme que ho fa la moda. Tot i això, la importància del mantó adquireix una altra dimensió quan es tracta de les vilanovines, que continuen donant valor a aquestes preuades peces, tant pel que fa a la seva qualitat com per la història que duen implícita.

La trentena de mantons, que es podran veure a l'exposició fins al dia 5 de març, estan elaborats a partir de luxoses teles de seda, amb brodats i dissenys exquisits, que han estat cedits per a l'ocasió per particulars i establiments especialitzats en aquest tipus de peça de roba.

L'exposició es complementa amb una part de memòria oral on diverses vilanovines expliquen la seva història personal i familiar al voltant del mantó de Manila. Una peça present a moltes llars de Vilanova i la Geltrú que es transmeten de generació en generació.

La mostra està comissariada per Pere Arenas, i la producció i documentació ha anat a càrrec de Carmina Pairet i Montse Massana. S'ha programat una visita comentada per diumenge 26 de febrer a les 12h.

 

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Escena Vilanova, Festa, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració