El regidor Oriol Huguet deixa el Consistori per motius personals
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns les bases per regular les subvencions dirigides a facilitar la participació d'infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat a les activitats de lleure. Es tracta d'ajuts que s'atorguen cada any, entenent que la inclusió en el lleure és una de les maneres per garantir la protecció de la infància i l'adolescència davant les situacions de risc d'exclusió social.
Concretament, el Ple ha distingit entre dues línies: d'una banda, les destinades a atendre les situacions de més vulnerabilitat i exclusió social per tal que puguin realitzar activitats de lleure a l'estiu; de l'altra, les dirigides específicament a facilitar la contractació de monitoratge de suport per part dels organitzadors d'activitats extraescolars i activitats d'estiu, per facilitar la participació d'infants i joves amb discapacitat reconeguda.
A banda d'aquestes subvencions dirigides al foment d'igualtat d'oportunitats entre infants i joves, també s'han aprovat les bases reguladores dels ajuts destinats a entitats i associacions, per donar suport a l'activitat del teixit associatiu al municipi.
Renúncia del regidor Oriol Huguet
D'altra banda, el regidor d'Acció Social i Salut, Oriol Huguet, ha renunciat avui a la seva acta de càrrec electe, exposant motius personals. Huguet ha agraït l'oportunitat de servir la ciutat al costat dels companys i companyes de govern i del Consistori. Així mateix, els ha animat a “treballar per les persones més vulnerables i no per qui més soroll fa” i també ha demanat fermesa per fer front a l'auge de l'extrema dreta. Tots els portaveus dels grups municipals han lloat la tasca d'Oriol Huguet, en especial el seu tarannà obert, dialogant i n'han destacat la “valentia” i “sinceritat”.
Precisament uns minuts després de la renúncia d'Huguet s'ha debatut al Ple una moció presentada per urgència per Som VNG i PSC, “per garantir la continuïtat de les negociacions amb les treballadores de l'organisme autònom AISSA”, que demanen l'equiparació de les seves condicions laborals amb el conveni de l'Ajuntament.
Entre d'altres, han demanat que el canvi de regidoria no afecti el ritme de les negociacions amb el comitè d'empresa de l'ens municipal i que es pacti un calendari de reunions el primer semestre de l'any. La moció, exposada per Raquel Gallardo en representació de les treballadores, s'ha aprovat per unanimitat.
Mocions per atendre la vulnerabilitat
El Ple també ha aprovat una moció pel dret a un habitatge digne, que ha comptat amb la intervenció del ciutadà Eduard Alonso, en representació de l'entitat 500x20. En la seva exposició, Alonso ha expressat la preocupació per “l'onada de desnonaments que venen aquest 2023” i ha qualificat el pressupost municipal en polítiques d'habitatge de “ridícul i insuficient”.
La moció, que s'ha aprovat amb el suport de tots els grups excepte l'abstenció de C's, proposa la creació d'una unitat antidesnonaments, a exemple del model existent a Barcelona, per donar atenció específica a les famílies en situació de vulnerabilitat que s'enfronten a processos de pèrdua de l'habitatge sense alternativa habitacional.
L'acord també contempla estudiar el desenvolupament d'un projecte de blocs d'habitatges temporals d'emergència, mitjançant alternatives de construcció més assequibles, per substituir els allotjaments que es disposen actualment en establiments com hotels i càmpings per a persones en situació d'emergència social sense alternativa. I també, impulsar projectes de promoció d'habitatge de lloguer social amb la col·laboració d'entitats i fundacions socials, mitjançant la cessió d'ús de sòl municipal.
També ha tirat endavant la moció presentada per la CUP per garantir els drets lingüístics de les persones amb discapacitat visual catalanoparlants. El text ha posat de manifest la discriminació que pateixen aquestes persones a l'hora de relacionar-se amb els dispositius digitals, que solen ser en castellà o anglès. La proposta conté que es fomenti la contractació pública de productes i serveis que integrin tecnologia digital, així com destinar-hi recursos. Inclou, així mateix, el compromís de crear una “taula local de capacitats diverses i funcionals”, que tracti la problemàtica de forma integral elabori un pla local específic que treballi per garantir el dret a l'accessibilitat universal.
Una altra moció presentada pel mateix grup, per crear un equip d'educadors i educadores de carrer a la ciutat, s'ha aprovat malgrat els vots contraris d'ERC i JxCat. Els grups del govern han considerat que la proposta confon les tasques dels educadors de carrer i els agents de convivència i s'han ofert a parlar-ne properament amb tots els grups per definir les funcions d'aquests professionals.
D'altra banda, ha obtingut llum verda una moció promoguda pel PSC per revisar i restaurar la senyalització horitzontal d'alguns punts de la ciutat, especialment al voltant de centres socials i educatius, per millorar-hi la seguretat per als vianants.
Suport al poble sahrauí
El Ple ha manifestat així mateix el seu suport majoritari i el seu compromís amb el poble sahrauí, coincidint amb el 47è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica. El representant d'Acció Solidària amb el Sàhara Manel Muñoz, ha intervingut per denunciar la vulneració reiterada de drets humans per part del Marroc contra el poble sahrauí, així com l'espoli continuat dels recursos naturals del Sàhara Occidental.
La moció denuncia l'existència d'una “guerra muda”, no mediàtica, i reclama al govern espanyol que sigui proactiu en la realització d'un referèndum d'autodeterminació al territori sahrauí. També ha reclamat que s'habiliti un mecanisme d'observació i protecció dels drets humans del poble sahrauí per part de la MINURSO.
Podeu consultar el sentit de les votacions del Ple en aquest fil del Twitter de l'Ajuntament, o bé recuperar la sessió a Canal Blau a la carta.