Menú

Aquest cap de setmana s'aplicarà el canvi de senyalització integral del Projecte de Pacificació del Centre de Vilanova i la Geltrú

Comparteix:
16/01/2023 14:59

Un total de 40 carrers canvien el sentit per reordenar el trànsit i evitar que els cotxes facin drecera travessant l'àrea pacificada

Els pròxims dies 21 i 22 de gener es farà efectiu el gruix dels canvis de senyalització del Projecte de Pacificació del centre de Vilanova i la Geltrú. Aquests canvis suposen la reorganització integral del trànsit al centre i conforma la principal de les mesures previstes en el projecte. Un total de 40 carrers canviaran de sentit per reordenar la circulació de manera que amb els nous itineraris es redueixi de forma efectiva el pas de vehicles a les zones pacificades. A més a més, es restringirà el pas dels vehicles en un total de 21 cruïlles amb l'objectiu de reforçar la pacificació dels sectors exclusius per a vianants.

L'àmbit del pla de pacificació on es produiran aquests canvis, de forma simultània, ocupa una superfície de 40.826 m². Aquesta àrea la delimiten els carrers de Tarragona, de Sant Magí i de l'Hospital al nord; carrer de la Unió, raval de la Pastera i els nuclis antic i nou de la Geltrú a l'est; les avingudes d'Antoni Vidal i de Josep Tomàs Ventosa al sud, i la rambla de Salvador Samà i carrer del Pare Garí a l'oest. Els canvis afecten principalment els dos nuclis antics: el de Vilanova i el de la Geltrú; la part alta de l'Eixample Gumà i el sector sud de la Geltrú, entre la rambla de l'Exposició i el carrer de Bonaire.

Integrades en aquest àmbit es troben també les zones exclusives per a vianants: la rambla Principal, els carrers dels Caputxins i de Sant Sebastià, la plaça de Soler i Gustems (plaça dels Carros) i la plaça de les Cols. Aquests sectors sortiran directament beneficiats dels canvis, perquè amb l'aplicació de la nova senyalització, els vehicles privats no podran travessar d'est a oest la ciutat per la rambla Principal al llarg de tota l'illa de vianants.

Consulteu el plànol de la pacificació aquí

De Pontevedra a Vilanova i la Geltrú

Com a preludi a l'aplicació d'aquesta mesura del Projecte de Pacifiació s'ha organitzat aquest dijous, a les 19 h, a l'auditori de Neàpolis, una sessió al voltant de la mobilitat amb el títol "De Pontevedra a Vilanova i la Geltrú, ciutats pensades per a les persones".

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau i el regidor de Mobilitat, Antoni Palacios, exposaran les línies mestres que orienten tots aquests canvis per contribuir a una mobilitat més sostenible i a l'abordatge de l'actual situació d'emergència climàtica.

En aquesta jornada intervindrà, com a convidat de la ciutat, el regidor d'Urbanisme del Concello de Pontevedra, Xaquín Moreda. Pontevedra ha estat un municipi pioner en la implantació de mesures per recuperar l'espai públic per als vianants i per reduir la presència del cotxe en carrers i places. Moreda explicarà com han viscut aquest procés que ha situat Pontevedra com una de les ciutats referents a Europa en la transformació i la “humanització” de l'espai públic.

Treure els cotxes del centre

La finalitat de tots aquests canvis és la supressió de dreceres en els set sectors definits en el projecte. Els vehicles privats tampoc podran travessar aquests sectors. Tothom podrà accedir-hi, però la permeabilitat entre sectors no serà possible. Els vehicles que ho necessitin, podran deixar o recollir persones, també serà possible fer el transport de mercaderies, així com l'accés dels propietaris de guals i aparcaments. Tots ells podran accedir a qualsevol punt d'aquestes àrees. Amb la reorganització ja no es podran utilitzar els dos nuclis antics (Vilanova/la Geltrú) ni el centre vila per creuar la ciutat, perquè els itineraris s'han concebut per a la dissuasió de l'ús del vehicle en tot aquest centre pacificat en favor de vianants i bicicletes.

L'objectiu és la reducció efectiva dels desplaçaments interns amb el cotxe. Segons l'actual pla de mobilitat vigent (2016) a Vilanova es comptabilitzen diàriament 240.000 desplaçaments, dels quals gairebé 200.000 són de caràcter intern, és a dir, dins de la ciutat. D'aquest total, gairebé 50.000 es fan utilitzant el vehicle privat. La mesura 1 del projecte de pacificació vol incidir directament sobre aquest nombre de desplaçaments. Es tracta de promoure un ús racional en els trajectes amb cotxe cap al centre i de reforçar la pacificació de les zones exclusives per a vianants i en els nuclis antics.

La nova senyalització culmina tot un seguit d'actuacions prèvies destinades a reforçar la mesura i a preparar la ciutat per aquest canvi que permeti guanyar espai dels cotxes en favor de les persones.

Amb aquesta finalitat actua l'ampliació i l'obertura de nous aparcaments de dissuasió al voltant del centre pacificat, tot conformant una anella perifèrica. També té aquesta funció la progressiva adequació de les infraestructures per a bicicletes i vehicles de mobilitat personal com els carrils bici segregats i els ciclocarrers de connexió. Totes aquestes actuacions permeten avançar cap a una nova mobilitat més amable, segura i respectuosa. Els exemples més recents són el carril bici de Samà i de Pirelli, un eix pedalable de 1.625 m, i el ciclocarrer que connecta la ciutat d'est a oest que s'està acabant aquests dies. Una via pedalable que uneix la ronda Ibèrica amb el barri de Mar, passant per plaça de les Casernes, plaça Llarga, carrers de Pàdua, Correu, Hernani i Àncora, amb un total de 1.465 m.

La implementació dels nous canvis de circulació no suposa la finalització del pla de pacificació. El següent pas serà la reorganització de les zones de distribució de mercaderies amb l'ampliació de les àrees perifèriques de càrrega i descàrrega, tot envoltant el centre pacificat i la implantació d'un sistema de control d'accessos amb la lectura de matrícules amb càmeres per a la gestió del repartiment de mercaderies als sectors pacificats.

.

.

Plànol de la pacificació

Plànol de la pacificació

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració