Menú

La rehabilitació integral de la biblioteca Armand Cardona Torrandell permetrà fer-la energèticament més eficient

Comparteix:
17/11/2022 15:09

La intervenció s'inclou dins el pla de rehabilitació d'edificis públics i comptarà amb una subvenció de 594.000€ provinents dels fons europeus Next Generation.

La biblioteca Armand Cardona Torrandell renovarà la façana i les cobertes per al seu condicionament i millora de l'eficiència energètica incorporant una planta d'energia solar  fotovoltaica. Aquest projecte de rehabilitació integral de la biblioteca pública de Vilanova i la Geltrú ha estat seleccionat i inclòs en el programa d'Ajuts per a la rehabilitació d'edificis de Titularitat Pública (PIREP local) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, finançat per la Unió Europea.

El pressupost per a l'execució de les obres de millora és de 739.000€. El finançament d'aquesta actuació serà possible amb una subvenció de 594.000€ i l'aportació municipal de 145.000€. 

La proposta de rehabilitació comporta la millora dels tancaments, especialment els tancaments de vidre actuals que es substituiran per vidres amb cambra d'aire i fusteria d'alumini amb trencament de pont tèrmic, incrementant de manera substancial l'aïllament tèrmic i acústic i conseqüentment l'eficiència energètica de l'immoble.

L'actuació comprèn també l'aïllament tèrmic de la coberta, així com del terra de la primera planta que està en contacte amb l'exterior. A la coberta es farà també una instal·lació d'energia solar fotovoltaica amb capacitat d'autoproduir el 68% de l'energia elèctrica que es calcula consum l'edifici actualment. Això serà cabdal per reduir la dependència i consums d'energia procedent de fonts no renovables utilitzant una font neta i respectuosa ambientalment.

Pel que fa a les actuacions a l'interior de l'equipament, es substituiran les lluminàries actuals per làmpades LED i també es renovaran els sistemes de climatització i renovació d'aire actuals per altres més eficients, amb sistemes de flux de refrigerant variable (VRF) i amb un sistema entàlpic de recuperació d'energia.

Els sistemes i materials pels quals s'ha optat suposen un menor cost de manteniment, la màxima eficiència energètica, i no perjudiquen cap dels objectius mediambientals establerts pel Parlament Europeu, condició indispensable per rebre els fons europeus vinculats al programa Next Generation.

Segons manifesta el regidor de Projectes i Obres d'Urbanisme, Xavier Serra, un cop acabades les actuacions s'estima que s'aconseguirà una reducció del 45,1% de la demanda d'energia primària procedent de fonts no renovables i un edifici amb una elevada eficiència energètica”.

Una de les condicions per a ser beneficiari dels ajuts del ministeri és assolir una reducció mínima el 30% d'aquesta dependència. La rehabilitació integral prevista va molt més enllà del mínim exigible i permetrà assolir una millora substancial en el confort i la regulació de la climatització, la renovació d'aire i la il·luminació de la biblioteca.

La biblioteca pública Armand Cardona Torrandell es va inaugurar l'any 2003. L'edifici té 1.733,20m2, distribuïts en dues plantes. La construcció de l'equipament es va fer per encàrrec de la Diputació de Barcelona a través d'un concurs públic de projectes. Vint anys després es planteja aquesta intervenció per millorar un edifici que, amb les actuals condicions, és energèticament ineficient, suposant un alt cost energètic i excessives emissions de CO2.

El programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP) té com a objectiu la renovació del parc d'edificis públics per arribar a assolir un conjunt d'edificis de qualitat, d'alta eficiència energètica i descarbonitzats, per al 2050. Amb aquesta finalitat han convocat un conjunt de subvencions en règim de  concurrència competitiva, per què els ajuntaments hi participin i un cop avaluades les propostes puguin dur-se a terme. El termini en el cas d'aquesta actuació a la biblioteca Armand Cardona Torrandell és al final del setembre de 2024.

Biblioteca Armand Cardona Torrandell

Biblioteca Armand Cardona Torrandell

.

.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració