Una programació amb més de setanta propostes que comencen dissabte i s'allargaran fins al 31 de gener
Després de dos anys sense poder-ho fer, a causa de la pandèmia, aquest divendres es recupera l'acte de presentació de la nova temporada d'arts escèniques i visuals, Escena, amb què l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de la Regidoria de Cultura, dona a conèixer les propostes que es faran als equipaments municipals del Teatre Principal, Auditori Eduard Toldrà i Centre d'Art Contemporani La Sala, entre els mesos de setembre i gener de 2023.
Una programació que enguany destaca, tal com ha explicat la regidora de Cultura, Mercè Mateo, "per ser àmplia i molt equilibrada quant a estils i al tipus de públic a qui s'adreça". En aquest sentit, referma la voluntat, un cop més, "d'apostar per la creació i el talent local, de tal manera que sigui una oportunitat per als nostres artistes poder actuar davant del públic de casa i nosaltres com a públic poder gaudir de les seves creacions". Per Mateo, l'equilibri de les propostes d'aquest any afavoreix "poder conèixer projectes molt singulars, barrejats amb altres de més convencionals, de jove creació o de consolidada trajectòria, amb temes que ens apropen a problemàtiques socials, polítiques o relacionades amb col·lectius vulnerables o en risc d'exclusió".
En total aquesta temporada s'han programat 73 propostes, en les quals no hi falta teatre, música, exposicions, cinema, espectacles familiars, dansa, circ i activitats complementàries.
Aquest matí, el vestíbul de l'Auditori Eduard Toldrà ha acollit l'habitual roda de premsa per fer un avanç de la nova temporada. Un acte que ha comptat amb l'actor Dafnis Balduf, protagonista, juntament amb Emma Vilarasau, de l'obra de teatre L'Oreneta. L'actor vilanoví, que ha fet la versió en castellà de l'obra amb l'actriu Carmen Maura, considera que un municipi tingui una programació escènica tan transversal com la de Vilanova i la Geltrú és un aspecte a valorar, ja que permet gaudir del millor teatre que es fa arreu del territori. Sobre l'obra, de la qual es faran tres representacions, n'ha destacat el fet que s'estigui representant arreu del món: “Malauradament el tema que es tracta és molt vigent, perquè avui dia encara hi ha molta gent que no condemna els fets com els que s'expliquen a l'obra, i que tenen el seu origen en un atac homòfob succeït a Orlando l'any 2016”.
Completen la programació de teatre Una noche sin luna, interpretada per Juan Diego Botto i dirigida per Sergio Peris-Mencheta, Solo llamé para decirte que te amo, de Nelson Valente, A.K.A (Also known as), de Daniel J.Meyer, i Monopoli, amb Sara Espigul i Eduard Buch.
Dins l'àmbit de la música, destaquen diverses propostes per aquesta temporada. Una d'elles és el concert homenatge a la compositora i pianista vilanovina Leonora Milà, amb motiu del seu vuitantè aniversari. El concert, a càrrec de la Camerata Eduard Toldrà sota la direcció del mestre Salvador Brotons, es farà a l'Auditori Eduard Toldrà i, prèviament, també al Palau de la Música. Marijó Riba, en representació de la formació musical, ha explicat que en aquest concert “comencem la temporada amb el carro gros, interpretant peces molt especials, com és el cas d'una composició pràcticament inèdita, coescrita per Leonora Milà i Eduard Toldrà, o el concert a piano i orquestrat dedicat a Maria Canals, escrit també per Milà, amb arranjaments d'Albert Guinovart”.
Una altra proposta és L'orquestrina d'Antoni Urgellès, dirigida per Esteve Molero, que té com a particularitat la transformació de la Camerata Eduard Toldrà en una orquestrina de ball. El mateix Molero ha explicat que "és una orquestrina de plaça. Una formació que té semblança a una cobla de sardanes, però que en realitat interpreta una música molt antiga. Una sonoritat d'un altre temps, amb temes que no estem acostumats a escoltar”.
Completen la programació de música a l'Auditori Eduard Toldrà el concert del violinista Jorge Jiménez, una nova edició del Medusa Fest amb el concert dels The Tyets, el duet musical Tarta Relena, format per Marta Torrella i Helena Ros, l'espectacle de la cantant Mónica Green, el concert del pianista vilanoví Sergi Gil, l'actuació de la Cobla Maricel Recordant Eduard Toldrà, el so de la pau, l'actuació dels ZeBrass, el tradicional Concert de Sant Esteve, amb la Camerata Eduard Toldrà i la Simfònica del Conservatori Mestre Montserrat, el concert de Festa Major d'Hivern, amb la banda de música Mestre Montserrat, i com a colofó el concert de Los Sirex i el seu espectacle Que nos quiten lo bailao.
La programació de dansa tindrà enguany un record especial pel ballarí vilanoví Joan Magrinyà, amb la Gala homenatge que li farà l'associació LicexBallet. La seva representant, Carmen Cavaller, ha declarat que per als membres de l'associació "Magrinyà és tot un referent", i que ells volen ser testimoni viu del seu llegat. L'espectacle està basat en els estils de dansa que ell va transmetre i impulsar al llarg de la seva carrera, amb coreografies que van formar part del repertori del Ballet titular del Gran Teatre del Liceu. Una segona proposta en dansa és Oskara, de Kukai Dantza i Marcos Morau. L'any 2017 va ser guardonada amb un premi Max i el Premi Nacional de Danza.
Les arts circenses estaran aquesta temporada representades per la proposta de Cèlia Marcé Nus, una peça de circ contemporani que s'estrena al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú.
Comença la temporada
L'exposició Art de Bosc de Martí Boada obre aquest cap de setmana la temporada de propostes al Centre d'Art Contemporani La Sala. La mostra, que compta amb les il·lustracions de Núria Parés, es complementa amb una conferència a càrrec del propi l'autor. Altres propostes a La Sala són l'Exposició col·lectiva de ceràmica contemporània. La ceramista Rosa Maria Altés ha explicat que es tracta d'un “recorregut a través de la ceràmica contemporània a partir del talent i el treball de ceramistes de renom, que integren l'Associació de ceramistes de Catalunya. Una bona oportunitat de veure i gaudir el seu llegat”. La programació d'exposicions des d'ara i fins al gener de 2023 a La Sala es completa amb While we're around, de l'artista Toni Crabb, una mostra del dibuixant i il·lustrador Chamo San, la proposta col·lectiva del fons del MNAC, Història de les mans, i EMAID Panoràmic. La mostra de projectes de cicles formatius de l'EMAID, que tal com ha dit el seu director, Lluís Miquel Quintana, "té com a objectiu posar en valor la feina feta per l'alumnat durant el curs i ser un referent inspirador per a nou alumnat interessant en l'oferta de formació artística que s'imparteix al centre. Un lloc on s'entén molt bé el que oferim a l'EMAID".
Con cada any la programació es complementa amb els espectacles familiars de La Xarxa. En aquesta ocasió les propostes són: Un vestit nou per a l'emperador de la companyia La pera llimonera; The Tyets; Quan les nenes volen alt, de El replà produccions; Camí de l'escola, de la companyia Campiquipugui; Los Viajes de Bowa, de La gata japonesa; The postman amb Txema Muñoz; i Ulls clucs, una proposta de l'Auditori de Barcelona i la Fira Mediterrània de Manresa.
Programació Sala1, Cicle Gaudí, Documental del mes i Docs for action apleguen la programació de cinema, a més de les propostes complementàries educatives i de divulgació.
L'acte de presentació de la nova temporada Escena es farà aquest divendres, dia 16 de setembre a les 20 hores, a la plaça de les Neus. En cas de pluja es traslladarà a La Sala. Els canvis s'anunciaran als perfils de les xarxes socials d'Escena.
La venda d'abonaments i entrades començarà el dissabte dia 17. Al matí, es podran adquirir els abonaments i a la tarda, les entrades. En ambdós casos la venda es farà a taquilles i per internet. Consulteu a la web els diferents descomptes i promocions www.escenavilanova.cat