Menú

Avancen les obres de climatització de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Comparteix:
29/07/2022 14:08

L'actuació forma part del Projecte d'Eficiència Energètica desenvolupat conjuntament pel Consell Comarcal i cinc ajuntaments del Garraf, amb finançament del Fons FEDER

El mes de juny es van iniciar les obres de climatització de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, amb l'objectiu de millorar les condicions climàtiques de l'edifici i de les obres d'art, per mantenir-les en el millor estat de conservació possible. Abans es van realitzar una sèrie d'operacions de trasllat, que van obligar a tancar el museu el mes de març.

Les obres tenen una durada aproximada de sis mesos i són d'alta complexitat perquè l'edifici consta de dos espais amb característiques diferents a l'hora de ser climatitzats: les sales d'exposició de les obres d'art, amb condicions tèrmiques molt específiques, i la biblioteca, que requereix condicions de confort per actes públics amb alta concentració de persones, i control de temperatura i humitat pels llibres i documents antics.

Un dels temes prioritaris durant els treballs de millora de la climatització ha estat la correcta ubicació de les obres d'art del museu, algunes d'aquestes peces han estat traslladades als magatzems, però aquelles de grans dimensions s'han mantingut dins l'edifici, i s'aniran ubicant en les sales en què es puguin garantir les condicions ambientals.

Amb aquesta actuació els equips de climatització de tot l'edifici quedaran renovats i actualitzats a la normativa actual i seran un 30% més eficients. Així mateix, es revisarà la renovació de l'aire i el control d'humitat en totes les sales, una millora molt important per les obres d'art.

El projecte d'obres ha estat aprovat per la Comissió Territorial de Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ja que l'edifici està catalogat com a Bé d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de monument.

L'actuació té un pressupost inicial de 564.842,44 €, IVA inclòs, i ha estat licitada pel Consell Comarcal del Garraf i adjudicada a l'empresa GEINSTAL- OIC PENTA, que preveu un termini aproximat de 6 mesos per acabar les obres.

 

Projecte d'Eficiència Energètica del Garraf

Aquesta actuació forma part del Projecte d'Eficiència Energètica del Garraf, desenvolupat conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf i cinc ajuntaments de la comarca, amb el finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

En el marc d'aquest projecte s'estan fent altres actuacions com la millora d'enllumenat públic dels sectors de Plans d'Aiguadolç i Cases Noves, i de l'avinguda Emerencià Roig i Raventós, a Sitges; la calefacció, climatització i adequació de les fusteries de Can Pahissa, i el tancament de l'Espai Víctor Rojas a l'Espai Far, a Vilanova i la Geltrú; l'adequació de les instal·lacions d'enllumenat públic a la normativa de contaminació lluminosa als onze centres de comandament de Cubelles, la instal·lació d'una caldera de biomassa i xarxa de calor als edificis municipals de Canyelles i la instal·lació d'una xarxa de calor amb biomassa per a edificis municipals i pel nucli urbà de Les Roquetes a Sant Pere de Ribes.

El pressupost total és de 2.923.816,54 €, i és finançat pel FEDER (50%) i pels ajuntaments del Garraf (50%). Està previst que totes les actuacions estiguin acabades a finals del 2023.

La biblioteca Víctor Balaguer, en obres

La biblioteca Víctor Balaguer, en obres

Les obres de climatització de l'edifici, en marxa des del juny

Les obres de climatització de l'edifici, en marxa des del juny

El Museu millorarà la climatització i la ventilació

El Museu millorarà la climatització i la ventilació

Consulta totes les notícies relacionades relacionades amb:

Museus, Urbanisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració