Menú

Un nou aparcament dissuasiu permetrà suprimir l'estacionament a la ronda Ibèrica i habilitar un carril d'emergències i per al transport públic

Comparteix:
11/05/2022 14:28

La ronda Ibèrica resta pacificada i l'anella d'aparcaments perifèrics alternatius arriba a les 1.300 places gratuïtes per als residents

La construcció d'un nou aparcament dissuasiu a la ronda Ibèrica a la cruïlla amb el carrer de la Masia d'en Frederic amb capacitat per a 300 vehicles farà possible l'eliminació del cordó d'aparcament de la ronda ibèrica que es va habilitar durant la pandèmia. L'espai esdevindrà l'aparcament dissuasiu més gran de Vilanova i la Geltrú tot superant en capacitat els dos aparcaments existents vora l'Hospital de Sant Antoni Abat. Un dels equipaments més proper a l'aparcament serà l'auditori Eduard Toldrà i l'escola municipal de música a escassos dos minuts a peu. Igual que succeeix amb els aparcaments de Sant Antoni, serà un dels millors connectats amb el centre vila a només 12 minuts a peu de la plaça de la Vila, la rambla Principal i el mercat del Centre.

L'actual cordó d'aparcament de la ronda Ibèrica desapareixerà. Aquest aparcament es va habilitar com a mesura d'emergència durant el confinament per la pandèmia de la Covid-19. L'eliminació del carril de circulació de la ronda va generar aquest aparcament provisional que va permetre eixamplar les voreres en alguns dels carrers del centre de la ciutat. Una mesura que, a més a més, va pacificar el trànsit de la ronda pel que fa a respectar els límits de velocitat (30 km/h) i amb una permeabilitat per als vianants que calia fer més segura.

La gestió d'una ronda pacificada

El regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà, Antoni Palacios i Asensio, ha explicat que més d'un any després de la implantació de les mesures, un cop pacificada la via i a les portes de la implantació del gruix de les mesures del projecte de Pacificació “Al centre, les persones” que es desplegaran durant els pròxims mesos, “ara redissenyem la circulació de la ronda per a agilitar el trànsit del transport públic col·lectiu i facilitar el pas dels vehicles d'emergència. La mesura ens permet mantenir l'accés de les ambulàncies a l'hospital de Sant Antoni en tots dos sentits, així com també la sortida dels vehicles de la comissaria dels Mossos d'esquadra de la rambla de Sant Jordi”.

Amb l'eliminació d'aquest cordó d'aparcament es reforçarà la senyalització d'itinerari alternatiu per facilitar el trànsit de sortida de la ciutat des de la ronda ibèrica cap a la rambla de Pep Ventura i la rambla de Sant Jordi  fins a la rambla dels Països Catalans i la connexió amb la ronda d'Europa i des d'allà a la C-31, la C-32 i la C-15.

L'aparcament dissuasiu del carrer de la Masia d'en Frederic possibilita aquests canvis perquè consolida i reforça la xarxa d'aparcament alternatiu en el perímetre de la ciutat. Els cordons d'aparcament s'eliminaran a les dues bandes de la ronda per a generar espais de pas alternatiu als vehicles d'emergència (ambulàncies, bombers, policia local, cossos de seguretat), de serveis i de transport públic col·lectiu (bus, transport escolar i taxis).

L'estacionament de vehicles s'eliminarà al llarg de l'espai central de la ronda ibèrica, el tram que va des de la rotonda del l'Arboç i fins a la rambla de Sant Jordi (comissaria dels mossos). Una solució que, a més a més, està vinculada a la imminent execució de les obres de pacificació del centre de Vilanova, que faran que la ronda Ibèrica i el tram urbà de la C-246 passin a ser les dues úniques vies per travessar Vilanova i la Geltrú d'est a oest. 

Ronda Ibèrica i C-246 vies de pas d'est a oest

El projecte de pacificació de la circulació “Al Centre, les persones” comportarà l'eliminació de dreceres en diferents sectors del nucli antic. Aquests canvis faran inviable als vehicles privats travessar la rambla Principal, en tot el tram del centre vila, entre el carrer de la Unió i la Rambla de Salvador Samà. La ronda Ibèrica i la carretera seran les dues alternatives de pas possible que envolten aquest centre pacificat.

El nou aparcament dissuasiu ocuparà una superfície de 9.700 metres quadrats en un solar que ressegueix el traçat del carrer de la Masia d'en Frederic en un solar allargassat que limita amb la llera del Torrent d'en Frederic. Aquest torrent connectava amb el torrent del Llimonet abans de la urbanització del sector de l'Armanyà. La llera del torrent d'en Llimonet va ser desviada tot reduint-ne la conca de recepció de cabals al torrent d'en Frederic. L'actuació per a fer l'aparcament respecta les distàncies de servitud a la riba i a la mateixa llera del torrent, ja que el solar transcorre paral·lel a la trama urbana consolidada. L'Agència Catalana de l'Aigua ha concedit el permís per a poder executar l'adequació al costat del torrent.

Creix l'estacionament alternatiu perifèric

Aquesta mateixa setmana s'anunciava també un nou aparcament dissuasiu en un solar a l'avinguda de Cubelles peu de la C-246a. Aquest serà el primer aparcament alternatiu a la zona oest de la ciutat. Ambdues infraestructures són gratuïtes per als residents (la ciutadania que paga l'IVTM, l'impost de tracció mecànica de vehicles al municipi) i de pagament per als conductors d'altres poblacions. Per als conductors de fora s'estableix una tarifa tova de 2,10 € per tot el dia, un preu fixat i universal per a tota la xarxa d'aparcaments dissuasius.

Amb aquest darrer espai d'estacionament se superarà l'oferta en més de 1.300 places d'aparcament alternatiu.

1.- Avinguda Cubelles-C-246a. 100/150 places previstes (execució a curt termini)

2.- Ronda Ibèrica - Jutjats. 283 places. 

3.- Ronda Iberica Hospital I i II 135 i 126 places respectivament.

4.- Ronda Ibèrica- Masia d'en Frederic. 300 places previstes (execució a curt termini)

5.-Ronda d'Europa-Leroy Merlin. 197 places (+200 no regulades)

6.- Ronda d'Europa-ITV. 117 places

 

.

.

Detall del solar on es farà l'aparcament vora el pont del Torent d'en Frederic sobre la ronda Ibèrica

Detall del solar on es farà l'aparcament vora el pont del Torent d'en Frederic sobre la ronda Ibèrica

En aquest solar es farà el nou aparcament dissuasiu

En aquest solar es farà el nou aparcament dissuasiu

L'anella d'aparcaments dissuassiu creix

L'anella d'aparcaments dissuassiu creix

L'aparcament dissuasiu de la ronda Ibèrica.Jutjats

L'aparcament dissuasiu de la ronda Ibèrica.Jutjats

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració