Menú

El Víctor Balaguer oferirà visites als magatzems per celebrar el Dia Internacional dels Museus

Comparteix:
02/05/2022 14:53

Els equipaments de VNG commemoren conjuntament el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus

La visita a les reserves del Museu Balaguer és una de les activitats destacades de la celebració a VNG del Dia Internacional dels Museus. Els equipaments vilanovins programaran al voltant del 18 de maig propostes diverses vinculades a les seves col·leccions. Com cada any, a més, se celebrarà la Nit dels Museus, que serà el 14 de maig.

Aquest dia, des de les 19 i fins a les 24 h, es podran visitar els diferents museus de la ciutat de manera gratuïta i, enguany, amb algunes novetats. Hi participaran el Museu del Ferrocarril de Catalunya, el Museu Romàntic Can Papiol, l'Espai Far, el Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, el Centre d'Art Contemporani La Sala i el Poblat ibèric i vil·la romana de Darró. En aquesta celebració no s'inclou la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, tancada per obres.

"Com cada 18 de maig, el Dia Internacional dels Museus, obrim les portes dels diferents equipaments museístics de la nostra ciutat per apropar el patrimoni cultural a la ciutadania" explica el regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina. "Enguany, la celebració coincideix amb les obres del canvi de sistema de climatització de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, quelcom que aprofitem per ensenyar les reserves del museu i posar en valor la col·lecció d'àmbit nacional que custodiem a la nostra ciutat".

El Víctor Balaguer ha reordenat aquests últims mesos els seus fons museístics, dins del projecte pilot RE-ORG. El dissabte, 14 de maig, serà possible fer una visita per conèixer com s'atresoren els milers de peces de la col·lecció.

 

La celebració de la Nit dels Museus

El dia més destacat de la celebració del Dia Internacional dels Museus és la Nit dels Museus. Aquest any hi ha novetats destacades com actuacions teatrals i personatges d'època, el trenet turístic que enllaçarà amb la Masia Cabanyes i punts amb oferta gastronòmica.

Al Museu Romàntic Can Papiol, l'Espai Far i La Sala, entre les 20 h i les 22 h hi haurà actrius i actors que interpretaran personatges històrics relacionats amb la temàtica de cadascun dels espais: senyors i servei de la casa Papiol, relacionats amb el món mariner a l'Espai Far i a La Sala, balladors de l'època en què aquest equipament era una sala de festes.

En el cas del Museu del Ferrocarril, serà en forma de personatges de l'època dels inicis del ferrocarril, de ferroviaris de diferents oficis i de passatgers, que al llarg de la nit recorreran el recinte del museu. Aquesta ambientació es podrà veure a les 19.30 h a la locomotora Mataró i els cotxes del Centenari, a les 20.30 h al passeig entrevies i pas a nivell, a les 21.30 h a la locomotora Mamut i el cotxe de Tercera i a les 22.30 h al Harlan i cotxe de luxe.

La Masia d'en Cabanyes comptarà també amb una dinamització especial, en aquest cas amb els actors i actrius de l'Escotilló Grup de Teatre, que a les 20.30 h i a les 22.30 h faran les visites teatralitzades "Treu-te el barret amb els Cabanyes", amb guió de Jordi Carrillo.

Per a aquesta proposta, tots els museus han comptat amb la col·laboració de Pere Arenas en el vestuari.

El trenet turístic de Vilanova també formarà part d'aquesta jornada, fent el recorregut entre la plaça de les Casernes i la Masia d'en Cabanyes, anada i tornada, i amb sortides cada 40 minuts, entre les 19 h i les 24 h. Aquest servei gratuït permetrà comunicar la Masia amb el centre de la ciutat.

També cal destacar l'oferta gastronòmica, ja que en alguns dels equipaments hi haurà la possibilitat de beure i menjar alguna cosa en els seus jardins. Ja estan confirmats els espais gastronòmics de la Masia d'en Cabanyes a càrrec de Coquo Catering, i al Museu del Ferrocarril a càrrec d'aperitius Tafaner. El Museu Romàntic Can Papiol i Espai Far se sumaran amb la possibilitat de prendre alguna beguda en els seus espais.

 

Què és el Dia Internacional dels Museus?

Des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) organitza el 18 de maig el Dia Internacional dels Museus. És el dia en què els museus obren les portes per oferir activitats i per sensibilitzar als seus visitants i a la població de la seva importància en el desenvolupament de la societat.

"És una oportunitat per visitar els museus i gaudir de les diferents activitats que s'han preparat al voltant del Dia Internacional dels Museus" afirma Jordi Medina. Enguany el lema internacional d'aquesta celebració és "El poder dels museus", "reivindicant així, el valor social dels museus i anant en sintonia amb el pla de mandat i totes les activitats de museu social que des dels Museus de Vilanova i la Geltrú ja fa anys que estem impulsant".

Les activitats duren diversos dies. En aquesta edició tindran lloc del 14 al 22 de maig.

 

Programa d'Activitats als museus de Vilanova i la Geltrú

 

DISSABTE 14 DE MAIG

BIBLIOTECA MUSEU VÍCTOR BALAGUER

A les 11 h i a les 12 h, visita temàtica "El museu amagat"

Visita a les reserves del Museu Balaguer, per conèixer com s'atresoren els milers de peces de la col·lecció, què ha suposat el projecte pilot del RE-ORG i com funciona el museu en aquesta etapa de tancament per obres.

Activitat gratuïta. Cal fer reserva prèvia a informacio@victorbalaguer.cat o al telèfon 938154202.

 

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA

A les 11 h, ConteTREN, Víctor i els Trens del Museu

A les 12 h, Activitats Petita Estació de Vilanova (Recrea la teva pròpia estació, Les finestres de Vilanova, Descobreix amb el Víctor i la Carlota, Emporta't el teu kit de Cap d'Estació)

A les 12.30 h, visita comentada, TRENexperiències: Què és i com funciona un Pas a Nivell?

A les 17 h, visita comentada, TRENexperiències: Josep Maria Subirachs, el ferrocarril vist per un gran artista

Activitats incloses en l'entrada al museu. No és necessari fer reserva prèvia.

 

MUSEU ROMÀNTIC CAN PAPIOL

D'11 a 14 h i de 17 a 19 h, visites comentades gratuïtes

Reserves a www.museucanpapiol.cat.

 

ESPAI FAR

De 10 a 14 h i de 17 a 20 h, jornada de portes obertes

 

CENTRE D'INTERPRETACIÓ DEL ROMANTICISME MANUEL DE CABANYES

A les 11 h, 12 h i 13 h, visites comentades gratuïtes

Cal fer reserva prèvia a info@arccultural.cat o al telèfon 669 288 220

A les 18 h, activitat infantil "Una casa ben curiosa i singular"

Un recorregut per les estances i un trencaclosques permetrà als infants descobrir com ha canviat la societat i la manera de viure al llarg del temps. Recomanada per a infants de 4 a 7 anys.

Activitat gratuïta. Cal fer reserva prèvia a info@arccultural.cat o al telèfon 669 288 220.

A les 19 h, activitat familiar "El conte El monstre Lo"

El monstre Lo viu a les terres del sud i sorprenentment s'alimenta dels articles (el, la, els i les) dels viatgers, excepte de l'article "lo" perquè se l'estima molt. Això provoca que els turistes deixin de visitar el paratge on viu el monstre i els negocis hagin de tancar... fins que la Noa té una gran idea! La jove cuina una deliciosa sopa de lletres per alimentar el monstre dels articles. Aquesta sopa agradarà al monstre Lo?

El monstre Lo és un conte de Marta Roig, editat per El Cep i la Nansa Edicions.

Activitat gratuïta. Cal fer reserva prèvia a info@arccultural.cat o al telèfon 669 288 220.

 

POBLAT IBÈRIC I VIL·LA ROMANA DE DARRÓ

De 19 a 22 h, recreació històrica "La vil·la romana: entre senyors i esclaus"

Activitat gratuïta.

 

DIUMENGE 15 DE MAIG

 

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA

A les 11 h, Intelino Vilanova, el tren programable

A les 12.30 h, visita comentada, TRENexperiències: La Santa Fe, una catalana potent

Activitats incloses en l'entrada al museu. No és necessari fer reserva prèvia.

 

MUSEU ROMÀNTIC CAN PAPIOL

D'11 a 14 h, Mercat Noucentista

Al Museu Romàntic Can Papiol: Espai de degustació "olors i sabors noucentistes"

Dins d'un espai emblemàtic que sap tantes històries, com és la Casa Papiol, podreu trobar l'enginy de la cuina noucentista en format de tapes, coques, cremes i altres productes excel·lents de proximitat tots saltejats amb un bon raig de lligams emotius. Accés lliure.

D'11 a 14 h i de 17 a 19 h, visites comentades gratuïtes

Reserves a www.museucanpapiol.cat.

 

ESPAI FAR

De 10 a 14 h i de 17 a 20 h, jornada de portes obertes

 

CENTRE D'INTERPRETACIÓ DEL ROMANTICISME MANUEL DE CABANYES

A les 11 h, 12 h i 13 h, visites comentades gratuïtes

Cal fer reserva prèvia a info@arccultural.cat o al telèfon 669 288 220.

 

CENTRE D'ART CONTEMPORANI LA SALA

A les 12 h, visita comentada a l'exposició "Signes i escriptures"

Cal fer reserva prèvia a lasala@vilanova.cat.

 

DIMECRES 18 DE MAIG

 

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA

De 10 a 14.30 h, jornada de portes obertes

 

MUSEU ROMÀNTIC CAN PAPIOL

A les 18 h i a les 19 h, visites comentades gratuïtes

Reserves a www.museucanpapiol.cat.

 

ESPAI FAR

De 10 a 14 h, jornada de portes obertes

 

DIVENDRES 20 DE MAIG

 

BIBLIOTECA MUSEU VÍCTOR BALAGUER

A les 18 i a les 19 h, visita temàtica "El museu amagat"

Visita a les reserves del Museu Balaguer, per conèixer com s'atresoren els milers de peces de la col·lecció, què ha suposat el projecte pilot del RE-ORG i com funciona el museu en aquesta etapa de tancament per obres.

Activitat gratuïta. Cal fer reserva prèvia a informacio@victorbalaguer.cat o al telèfon 938154202.

 

EXPOSICIONS

 

CENTRE D'ART CONTEMPORANI LA SALA

Signes i escriptures

El paper del signe i l'escriptura en les arts plàstiques de la segona meitat del segle XX. Fins al 15 de maig.

 

Conte va! Va de contes

Exposició col·lectiva que reuneix a diferents professionals referents de la il·lustració contemporània. Fins al 26 de juny.

 

Ctrl. X & Ctrl. V. Col·lectiva de collage

Exposició en petit format amb quatre artistes, tots multidisciplinaris, quatre estils diferents i una tècnica en comú el collage. Del 20 de maig al 26 de juny.

Accés gratuït als museus de la ciutat la Nit dels Museus

Accés gratuït als museus de la ciutat la Nit dels Museus

La visita als dipòsits del Balaguer, una activitat del Dia Internacional dels Museus

La visita als dipòsits del Balaguer, una activitat del Dia Internacional dels Museus

El museu del Ferrocarril

El museu del Ferrocarril

La Masia d'en Cabanyes

La Masia d'en Cabanyes

Can Papiol

Can Papiol

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Museus
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració