Menú

Els municipis de l'Arc Metropolità demanen mesures i coresponsabilitat per fer front a les ocupacions il·legals

Comparteix:
27/04/2022 14:17

Els alcaldes i alcaldesses, reunits avui a VNG, aproven una resolució on també reclamen més suport per donar resposta a les situacions de vulnerabilitat real i incrementar el parc d'habitatge social

Vilanova i la Geltrú ha acollit aquest migdia l'assemblea de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, en la qual s'ha aprovat una resolució on es demana l'adopció de noves mesures, més coresponsabilitat i més recursos per fer front a la proliferació d'ocupacions il·legals d'habitatges. Els alcaldes i alcaldesses dels ajuntaments de l'Arc reclamen més suport i implicacions de les administracions superiors i d'altres agents per afrontar les problemàtiques de l'habitatge.

Segons dades del Ministeri de l'Interior publicades al gener, a Catalunya es registren el 42% del total d'ocupacions de l'Estat. Així mateix, dels casos produïts al territori català, un 74% (4.229 de 5.689) es concentren als municipis de Barcelona. Entre les propostes de la resolució, es contemplen mesures legals, judicials i més instruments que permetin als municipis atendre les situacions de vulnerabilitat real com, especialment, lluitar contra la proliferació d'ocupacions il·legals conflictives i que en moltes ocasions estan lligades a màfies que es lucren amb aquestes pràctiques.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha recordat que “la problemàtica de l'habitatge és un dels temes que es va comprometre a abordar l'Arc des que va començar a caminar”. L'alcaldessa ha posat de manifest les mancances d'habitatge públic al nostre país i ha remarcat també que la resolució pretén limitar “no les ocupacions per necessitat, sinó aquelles que generen conflictivitat i que sovint busquen aprofitar-se de les persones més vulnerables”.  

Així mateix, la presidenta de l'Arc i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha manifestat que “els Ajuntaments estem actuant, més enllà de les nostres competències i possibilitats, donant suport a qui més ho necessita i fent front a aquelles ocupacions que generen problemes de seguretat i convivència”. En aquest sentit, la presidenta ha expressat el clam dels municipis: “cal més implicació de tothom per garantir  un dret fonamental com és l'habitatge i alhora lluitar contra les pràctiques que precisament s'aprofiten de la pobresa per lucrar-se”.

En la resolució, l'Arc Metropolità demana al govern de l'Estat una reforma urgent de la normativa que doni una millor cobertura a l'actuació policial i també que es clarifiqui la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, tot incrementant les penes i introduint un agreujant en el casos que hi hagi afany de lucre.

Així mateix, la resolució sol·licita al Poder Judicial la creació de jutjats especialitzats per als delictes d'ocupació a les demarcacions on es registrin més casos i la creació de la figura de fiscal especialitzat en la matèria, que podria dependre del de delinqüència organitzada o del de delictes econòmics, ateses les vinculacions amb grups criminals, la tracta, el blanqueig, etc.

Alhora, els municipis senyalen la necessitat que la Generalitat i els cossos i forces de seguretat elaborin amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb persones i amb la usurpació d'immobles.

Les noves mesures contribuirien també a evitar que algunes persones es poguessin arrogar el dret d'ocupar pisos destinats a habitatge social passant per davant d'altres ciutadans i famílies que sí han respectat els procediments establerts i compleixen els requisits per accedir a un habitatge d'emergència. Alhora, consideren, els permetria disposar d'eines per posar fre a les ocupacions de naus industrials o locals, en tant que generen situacions d'infrahabitatge i comprometen la seguretat dels propis ocupants. 

Més mitjans i més habitatge social

Els alcaldes i alcaldesses demanen, així mateix, més implicació per poder respondre millor a les situacions de vulnerabilitat i incrementar el nombre de pisos de lloguer o emergència social als municipis. En la resolució es requereix a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors a cedir als ajuntaments o entitats sense ànim de lucre els habitatges buits que no hagin llogat o venut en un termini de tres mesos a comptar des del requeriment de l'administració.

Igualment, es demana a la Generalitat que es doti anualment les administracions locals de recursos econòmics per incrementar els ajuts a les persones vulnerables i, especialment, per poder ampliar mitjançant adquisició, reforma o rehabilitació, el Parc d'Habitatge Social destinat a situacions d'exclusió residencial.

L'Arc Metropolità

Nascuda al 2021, l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità la conformen Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell. L'objectiu de l'entitat és establir una estratègia conjunta i coherent de tot aquest àmbit territorial, així com cercar sinergies i treballar conjuntament, garantir una bona qualitat de vida als seus ciutadans i dotar els municipis de bones infraestructures i connexions, tot fent especial atenció en la seva manera de fer a les qüestions ambientals.

Els municipis de l'Arc, avui al passeig de Vilanova i la Geltrú

Els municipis de l'Arc, avui al passeig de Vilanova i la Geltrú

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Habitatge, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració