El sector recupera a poc a poc el visitant estranger tot i que el turisme local català segueix sent el majoritari
L'ocupació hotelera durant aquesta Setmana Santa ha estat de gairebé el 100% durant la present campanya. Les dades d'ocupació dels hotels se situa en una forquilla, segons els establiments, d'entre el 90 i el 100%. En el cas dels apartaments aquesta ocupació se situa en el 98%, fregant el cartell de complet. Pel que fa a l'ocupació en els dos càmpings de la ciutat aquesta supera també el 90%.
La progressiva recuperació de l'escenari prepandèmia unit a una climatologia que ha afavorit la mobilitat durant els dies festius han estat també factors que han contribuït a aquest tancament positiu de la campanya de Setmana Santa.
El front litoral i les platges són durant aquests dies un dels espais preferits i més concorreguts. Durant els principals dies festius s'han activat els serveis de les platges (lavabos i dutxes). No s'han produït incidències remarcables en relació amb aquests serveis. Els agents cívics han hagut de reforçar l'atenció i informació sobre els espais de nidificació del Corriol Camanegre a la platja de Ribes Roges i pel que fa a la prohibició de dur els gossos a la platja durant aquests dies i en especial en aquests espais protegits.
Aquests serveis es complementaran partir de l'1 de maig s'obrin les concessions dels “xiringuitos”, lloguers d'hamaques i tendals. Més endavant, a partir del 15 de maig es començarà a donar el servei de vigilància i socorrisme a la platja de Ribes Roges, un servei que s'estendrà a la resta de platges de Vilanova i la Geltrú des de l'1 de juny.
Segons les dades facilitades per l'oficina de turisme i recollides durant aquest mes d'abril entre els visitants que passen per les dependències del parc de Ribes Roges aquest 2022 s'ha atès un total de 317 visitants. El perfil del turista que ens visita durant aquests dies respon en gairebé un 40% a parelles, seguit de les famílies amb un 31%. El turisme en grup o el visitant que viatja sol ocupen les darreres posicions amb un 21% i un 8% respectivament. Aquests perfils s'obtenen dels visitants que son atesos en l'oficina de turisme i que responen a una enquesta feta des de la mateixa oficina.
Pel que fa a la seva procedència, en la present campanya es comença a observar una recuperació del turista estranger. Un viatger que l'any passat no es podia desplaçar per les restriccions sanitàries, però que aquest 2022 sí que ho ha pogut fer. Un 11% d'aquests són francesos, en menor mesura han arribat visitants des del Regne Unit, un 5% i d'Alemanya, un 2%. La resta de visitants estrangers provenen majoritàriament d'Europa (Bèlgica, Països Baixos o Noruega). Aquest matí a l'oficina de turisme del Parc de Ribes Roges es parlava sobretot francès, amb una activitat inusitadament intensa i amb una afluència destacable de visitants que demanaven informació i orientació en aquesta llengua.
Per a Jordi Medina, regidor de Projecció de Ciutat i Patrimoni Cultural Vilanova i la Geltrú és una destinació consolidada en relació amb turisme nacional local i comença a despertar, cada cop més, l'interès del turisme estranger. “Estem recuperant el que havíem perdut amb la pandèmia, tot el turisme internacional i que ve condicionat per la recuperació dels vols internacionals. Durant aquesta setmana Santa això s'ha recuperat i millorat. Això ens empeny a continuar treballant perquè aquests augments continuïn i s'incrementin encara més durant la temporada d'estiu que tenim a tocar”.
El gran gruix de visitants a la ciutat durant la Setmana Santa correspon al turisme interior, amb un 76%. I entre aquest percentatge el turisme local, el català, n'és el majoritari, ja que acapara un 85% del volum total dels visitants. La resta d'aquest turisme interior es reparteix entre un significatiu 5% de visites provinents del país basc i el 2% de turistes que arriben d'Aragó, País Valencià o Madrid i en menor mesura, la resta de visitants que arriben des de Galícia, Múrcia o Navarra.
Aquests dies festius el passeig del Carme ha recuperat el mercadet d'Artesania de Setmana Santa que l'any apassat es va traslladar al costat del monument a Francesc Macià en un espai amb control d'aforament. El mercat ha estat obert del 14 al 17 d'abril amb un total d'11 parades d'artesans i una considerable afluència de consumidors, especialment durant Divendres Sant. Segons Jordi Medina, “Els bons índexs d'ocupació hotelera repercuteixen en sectors com la restauració o el comerç, que són àmbits interconnectats. Aquestes bon comportament de les xifres ens ajuda i incideix en la dinamització econòmica local tot fent possible l'avenç en la recuperació econòmica o l'ocupació”.