Menú

El Museu Balaguer tanca per fer importants obres de millora i reobrirà amb novetats

Comparteix:
04/03/2022 14:32

Inversió de 700.000 euros per renovar la climatització i restauració dels esgrafiats de la façana

La biblioteca Museu Víctor Balaguer fa jornada de portes obertes aquest cap de setmana, abans de tancar deu mesos per obres. A partir de dilluns, la institució vilanovina comença obres per canviar tot el sistema de climatització i també reparar els esgrafiats de la façana. Quan reobri portes, el Museu incorporarà novetats en l'exhibició, sobretot en l'accessibilitat i la senyalització.

El regidor de Projectes i Obres, Xavier Serra, ha explicat que les obres consisteixen a "substituir la instal·lació de climatització que hi ha per una de més eficient, això significa un estalvi important d'energia i millora de les condicions". Aquesta millora no tan sols augmenta el confort de l'edifici, sinó que també millora les condicions per a les obres d'art que s'hi exposen.

L'actuació a dur a terme té un nivell de complexitat alt, ja que, per un costat, cal utilitzar tècniques constructives respectuoses amb l'edifici, que és un Bé Cultural d'Interès Nacional i, per l'altra, perquè cal desplaçar les obres d'art exposades a les sales per evitar que es malmetin amb les obres.

El regidor de Patrimoni, Jordi Medina, destaca que el projecte s'emmarca en els objectius del govern "d'actualitzar els museus de Vilanova i la Geltrú, fer-hi les inversions que durant molts anys no s'havien fet i, precisament, la climatització era una d'aquestes".

Les obres es duran a terme en tres fases, i començaran per la planta baixa. La dificultat més gran rau en el fet d'haver de moure les peces més grans, com ara el quadre “2 de maig”, de Sorolla que, per les seves dimensions, no pot sortir de la sala. "Hem previst fer-li una habitació provisional" explica Jordi Medina, dins del mateix espai on es pot veure ara.

Abans d'iniciar l'actuació de millora de la climatització, s'han dut a terme obres per reparar les canals que recullen les aigües pluvials de les cobertes, que estan provocant humitats a l'interior i l'exterior de l'edifici.

 

Portes obertes i nova conceptualització

Abans de tancar les portes temporalment, el Museu Víctor Balaguer farà jornades de portes obertes tot el cap de setmana. Podeu visitar-lo en els horaris habituals d'obertura. Quan la institució reobri portes, després de les obres, l'exposició incorporarà novetats fruit d'un procés de repensar l'exhibició, que es durà a terme incorporant l'opinió de la ciutadania.

Les millores en l'accessibilitat i en la senyalització són alguns dels punts que apunta el regidor de Patrimoni, "i aprofitarem per conceptualitzar de nou i reinterpretar el que serà el museu, vam fer una enquesta a la ciutadania, a partir d'aquesta enquesta hi ha un treball de debat, reflexió per poder obrir el museu amb una nova conceptualització adaptant-nos a les demandes i inquietuds de les persones visitants".

El pressupost per dur a terme les obres és de 700.000 € i són finançats en bona part per fons europeus, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

 

Obres de millora en equipaments municipals de VNG

A banda de l'actuació al Museu, el regidor d'Obres ha explicat també altres millores en equipaments municipals, "treballem per què tots els edificis del patrimoni municipal estiguin en les millors condicions possibles. En aquesta línia aviat començarem obres a la casa del Marquès de Castrofuerte, que també acull obres d'art i té problemes d'humitat". Altres intervencions previstes són a l'Escola de Música, per millorar les condicions en determinades aules, a l'IMET i a la biblioteca Joan Oliva, també per millorar-ne la climatització.

Obres al Museu Víctor Balaguer

Obres al Museu Víctor Balaguer

El quadre de Sorolla tindrà una habitació especial dins de la mateixa sala

El quadre de Sorolla tindrà una habitació especial dins de la mateixa sala

La climatització del Museu es farà per fases

La climatització del Museu es farà per fases

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Museus, Urbanisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració