Menú

El Carnaval de VNG acaba amb la satisfacció d'haver retornat als carrers

Comparteix:
03/03/2022 14:47

L'Enterro del rei Carnestoltes posa punt final a una setmana d'actes que recuperen l'essència del Carnaval vilanoví

Vilanova i la Geltrú ha tancat aquest dimecres el Carnaval 2022, una edició en què la festa ha tornat als carrers, després que l'any passat no es pogués celebrar tal com el coneixem a causa de les restriccions per la Covid-19. Malgrat el context encara de pandèmia, s'han pogut celebrar la gran majoria d'activitats, que han tingut un seguiment multitudinari.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, n'ha fet valoració avui, tot manifestant que “hem demostrat una vegada més que som un poble viu i festiu, que estimem les nostres tradicions i folklore, i que som capaços de reinventar-nos les vegades que faci falta”. Olga Arnau ha agraït “moltíssim” la implicació de les 72 entitats que conformen la Federació d'Associacions pel Carnaval (FAC), i en especial als membres de la junta, que ha organitzat la festa per tercera i última vegada.

“Ha estat un carnaval d'organització molt complexa”, ha recordat l'alcaldessa, donada la incertesa a causa del context sanitari fins poques setmanes abans de la celebració. Tant Olga Arnau com la regidora de Cultura, Mercè Mateo, han donat les gràcies públicament “a totes les associacions, col·lectius i persones a títol individual” que han fet possible que el Carnaval 2022 fos “un èxit”, en paraules de la regidora, alhora que han reconegut la intensa tasca realitzada pels serveis municipals.  

“El nostre carnaval és patrimonial i hem prioritzat els actes essencials, -ha declarat la regidora de Cultura- ha estat un carnaval de màxims, encara que hem hagut de prescindir d'actes com la Merengada, les carrosses de l'Arrivo o el ball del Paperet”. Mercè Mateo ha destacat l'elevada participació en tots els actes.

La regidora ha avançat la voluntat de l'Ajuntament d'apostar per “redimensionar” els actes centenaris que atorguen el caràcter patrimonial al Carnaval. En aquest sentit, ha afirmat, “tal com aquest any hem recuperat la comparsa dels Diables, animem altres entitats a proposar balls, entremesos o elements que es puguin recuperar”. Així mateix, s'ha referit a assignatures pendents per a properes edicions, com la necessitat d'abordar una reformulació del model d'oci nocturn, i ha instat les entitats “a repensar el consum d'alcohol i de les drogues en el sí del Carnaval”.

El president de la FAC, Josep Estrada, ha manifestat que els membres de la FAC marxen amb una “sensació boníssima”, malgrat han viscut tres anys d'organització de la festa molt complexos: “el primer, perquè no saps on et fiques, i els altres dos, per la pandèmia”.  

L'acte del Carnaval que ha aplegat més participants han estat les Comparses, amb quasi 6.000 parelles (1.165 infantils i 4.795 adults), distribuïdes en 122 banderes (30 infantils i 92 adults). També han comptat amb una alta assistència de públic els tres balls nocturns, amb una mitjana de 3.000 persones, tant els celebrats a la plaça de la Vila (Arrivo i Vidalot), com el de la plaça del Port (Mascarots). Tot i així, l'actuació amb assistència més multitudinària ha estat l'espectacle i concert celebrat dissabte a la tarda, a la plaça del Port, amb motiu de l'arribada del Caramel, amb unes 9.000 persones.

Un inici marcat per les vagues de recollida i neteja

L'Ajuntament valora positivament el fet que la incidència de les vagues de recollida d'escombraries i neteja viària no hagi impedit celebrar tots els actes amb una certa normalitat, “un fet que ens preocupava”, ha admès l'alcaldessa.

Un cop desconvocades les vagues i reprès el servei, els carrers s'estan netejant des de dilluns al matí. Aquest any, per tal d'evitar l'aglomeració de persones en els punts habituals, les Comparses han fet recorreguts més grans, fet que causa que les tasques de neteja s'allarguin més dies dels habituals. Els operaris evidencien que, a banda de la particularitat de l'embolcall, la neteja dels carrers i places és més senzilla quan es tracta d'Ecocaramel, ja que el caramel que s'utilitza es torna pols en comptes de trencar-se en trossets.

La seguretat durant el Carnaval

Els actes de Carnaval han transcorregut amb normalitat generalitzada. No obstant, s'ha produït un cas d'abús sexual, la nit de divendres 25 de febrer, en què una dona va denunciar als Mossos d'Esquadra haver estat víctima de tocaments no desitjats per part d'un desconegut. Per altra banda, els Punts Lila han atès durant tot el Carnaval quatre dones menors per haver viscut o estat testimonis d'assetjament amb comentaris sexuals no desitjats amb insistència.

L'alcaldessa Olga Arnau ha estat contundent en el rebuig d'aquests fets: “condemnem rotundament aquests actes, actituds de violència masclista que no podem tolerar i que no tenen cabuda ni al nostre Carnaval ni a les nostres vides”. Els cinc Punts Lila habilitats les nits de Carnaval també han realitzat 253 atencions de sensibilització i informació, dins i al voltant dels recintes festius.

D'altra banda, en tot el Carnaval la Policia Local ha rebut tretze denúncies per furt, majoritàriament mòbils i carteres i ha intervingut en una desena de baralles. Així mateix, ha participat en la campanya de la Direcció General de Trànsit, per al control i detecció de consum d'alcohol i drogues en la conducció. En aquesta acció coordinada es van sancionar 11 persones per donar positiu en els tests d'alcohol i drogues. També es van sancionar 3 persones per un delicte contra la seguretat viària, dues d'elles per conduir sense el permís en vigor.

El dispositiu de la Policia Local s'ha reforçat especialment durant els dies de major concentració de persones, com han estat els balls nocturns de l'Arrivo, Mascarots i Vidalot, la celebració de les Comparses i l'acte infantil del Caramel de dissabte a la tarda.

Seguiment del Carnaval des de les pantalles

Una de les apostes principals d'enguany ha estat convertir l'APP Vilanova com a eina de referència de la programació dels actes del Carnaval. En poc més d'una setmana s'han produït gairebé un miler de descàrregues noves (956) i més de 8.400 persones usuàries actives. Així mateix, l'alcaldessa ha volgut destacar la tasca de Canal Blau per “portar el Carnaval a casa dels qui no han pogut sortir”, amb la transmissió en directe dels principals actes i difusió del conjunt de la festa.

El seguiment del Carnaval de la represa ha tingut una especial rellevància a les xarxes socials municipals. La restricció de la presència de públic en alguns dels esdeveniments, a causa de les mesures per prevenir la Covid-19, han posat en relleu el paper d'aquests canals com a eines per apropar la ciutadania a les propostes del programa de Carnaval, així com per generar interacció i comunitat entre els usuaris i usuàries. Les publicacions i posts publicats als canals d'Instagram, Facebook i Twitter de l'Ajuntament han permès als vilanovins fer un seguiment en línia d'aquests esdeveniments.

Durant la setmana del Carnaval l'abast dels posts al Facebook de l'Ajuntament, és a dir, el nombre de persones que han vist les publicacions des de qualsevol dispositiu, ha estat de 167.395. Per fer una comparativa, aquesta xifra és més de la meitat de l'abast obtingut per les publicacions en aquest canal durant tot el mes de febrer de 2021, quan es van registrar 308.722 visualitzacions. En el cas d'Instagram, l'abast de les visualitzacions dels posts del Carnaval es xifra en 386.285, mentre que en tot el mes de febrer de 2021 aquest abast va ser de 485.609.

Prenent com a exemple el seguiment dels posts de vídeo publicats durant la setmana de Carnaval als perfils corporatius, es comptabilitzen 83.561 reproduccions dels vídeos en els tres canals corporatius municipals. Instagram ha estat la xarxa amb major nombre de visualitzacions, amb 44.924, seguida de Facebook, amb 32.037 reproduccions, i Twitter, amb 6.600.

La comunitat de seguidors dels tres canals també ha estat força activa, amb un total de 33.793 interaccions, entre comentaris, m'agrada, comparticions i mencions.

Un espectacular Enterro va tancar ahir el Carnaval

Un espectacular Enterro va tancar ahir el Carnaval

L'alcaldessa, la regidora de Cultura i el president de la FAC han fet valoració avui

L'alcaldessa, la regidora de Cultura i el president de la FAC han fet valoració avui

Les Comparses són l'acte més participatiu del Carnaval

Les Comparses són l'acte més participatiu del Carnaval

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Comunicació, Cultura, Entitats, Festa, Reactivem VNG
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració