Menú

El projecte d'emancipació juvenil millora la inclusió dels joves migrants sols

Comparteix:
16/02/2022 10:15

L'emancipació, la cohesió social i l'apoderament són els tres eixos de treball

El Projecte de Dinamització Cívica per a l'Emancipació dels joves migrants sols de Vilanova i la Geltrú es va iniciar l'any 2019, en un programa finançat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), del Departament de Treball, Afers socials i famílies de la Generalitat.

El projecte té per objectiu realitzar una intervenció amb el col·lectiu de joves migrants sols que viuen en els diferents espais d'acolliment de la ciutat per tal de millorar la seva acollida i inclusió al territori, i d'impulsar l'acompanyament en l'emancipació dels joves majors d'edat en situació de vulnerabilitat.

L'Ajuntament ha elaborat un pla d'actuació per vehicular l'atenció als joves migrants sols, facilitant la seva inclusió social, educativa i laboral al municipi. La Regidoria d'Infància i Joventut lidera el projecte a través d'educadores socials.

Tal i com explica el regidor d'Infància i Joventut, “volem crear una xarxa de protecció social, amb accions i programes que responguin a les seves necessitats bàsiques, educatives, residencials i laborals”.

Després de la diagnosi realitzada a la ciutat envers la situació dels joves migrants sols, s'han planificat 23 accions a desenvolupar entre els anys 2020 i 2024 que es recullen en 3 eixos de treball.

El primer eix és l'emancipació, que dona suport als joves en la seva transició quan es fan majors d'edat i marxen dels recursos d'acollida. Aquest eix posa el focus en la cerca de feina, la formació, l'habitatge i la situació documental. Això s'aconsegueix gràcies a l'acompanyament individualitzat que es fa des del TOC, i també generant nous recursos adequats a les seves necessitats, a partir d'un treball en xarxa que implica diversos departaments de l'Ajuntament i entitats de la ciutat.

El segon eix és la cohesió social, desenvolupant accions que facilitin la inclusió social dels joves al territori, afavorint el coneixement de l'idioma i la societat d'acollida. Aquest eix també inclou accions de sensibilització a la ciutadania per afavorir aquesta inclusió.

I el tercer eix és l'apoderament: es treballa per afavorir la vinculació dels joves migrants sols amb les entitats i activitats de la ciutat, per tal que formin part activa de la comunitat.

Fins ara, la realitat del col·lectiu ha fet que es prioritzin les accions encarades cap a la seva emancipació. A partir d'aquest 2022, s'amplien les perspectives de treball per a fer-les arribar a joves de qualsevol origen, posant el focus en desenvolupar accions orientades a fomentar l'apoderament i la inclusió social de les persones joves de la ciutat amb situacions de vulnerabilitat.

En aquest mateix sentit, la Generalitat de Catalunya ha ampliat recentment el perfil de destinataris d'aquest servei.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Joves
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració