Menú

Les galledes tornen a la plaça de la Vila

Comparteix:
07/01/2022 9:10

Aquest dissabte al migdia es farà una recreació de la "Manifestació de les galledes” en el marc del 20è aniversari del taller Dones amb Memòria

Aquest dissabte 8 de gener, a les 12 hores, es farà a la plaça de la Vila, de Vilanova i la Geltrú, una recreació de la "Manifestació de les galledes". L'any 1965, en aquest mateix lloc, un grup reduït de dones es va manifestar per reclamar una solució a la manca d'aigua que patia la ciutat, desafiant així l'ajuntament franquista de l'època.

L'objectiu d'aquesta recreació és obtenir una fotografia que il·lustrarà la portada d'un treball de recerca sobre els fets. El periodista Josep Maria Ràfols és l'autor d'aquest estudi, que es publicarà pròximament, i que aporta dades importants i desconegudes avui dia. A més de ser testimoni presencial dels fets, és fill d'una de les manifestants, la Francesca Cabrisses. Juntament amb ella, aquell dia també hi eren l'Àngela Soler, l'Emília Soler, la Cèlia Lorenzo, la Roser Cebrià, la Lluïsa Grífoll i la Montserrat Esteve.

La fotògrafa vilanovina Rosa Maria Farriol serà l'encarregada d'immortalitzar amb la seva càmera l'escena, mentre que la responsable de dirigir l'escenificació de la protesta serà Judith Barbacil, coordinadora del Grup de Dones amb Memòria.

Coincidint amb el seu 20è aniversari, el taller Dones amb memòria ha volgut recuperar la memòria d'aquella protesta amb la publicació d'aquest estudi, de la mateixa manera que va promoure el mural d'homenatge a les manifestants, que l'artista Roc Blacblock va pintar al carrer de Pere Jacas, cantonada amb la rambla de la Pau, el mes de juliol de l'any passat.

Dones amb memòria té com a finalitat recuperar la memòria col·lectiva en clau femenina per poder transmetre-la, a generacions futures. En aquesta tasca compta amb el suport de la regidoria de Gent Gran de l'Ajuntament de Vilanova.

Mural que recrea la manifestació de les galledes, al carrer de Pere Jacas

Mural que recrea la manifestació de les galledes, al carrer de Pere Jacas

Imatge històrica de la manifestació de les galledes l'any 1965

Imatge històrica de la manifestació de les galledes l'any 1965

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Dones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració