Menú

El Ple municipal aprova l'obertura del procés per contractar la implementació del nou model de recollida d'escombraries

Comparteix:
13/09/2021 23:21

S'incorporen al Consistori els regidors Oriol Huguet i Juan Manuel Rodríguez, en substitució d'Adelaida Moya i Enver Aznar, respectivament

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha impulsat avui l'expedient i obertura del procediment d'adjudicació per contractar el nou servei de recollida i gestió de residus a la ciutat. El nou model de recollida porta a porta es preveu que s'implementi durant el 2022 i que permeti millorar substancialment el servei actual. Així ho ha exposat la regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, en nom del govern municipal, qui ha afirmat que “revertir la situació actual és urgent i l'acció més important que podem fer des del govern és millorar la gestió”.

La regidora ha subratllat que “per primera vegada en la història de l'Ajuntament licitem un contracte de residus que està dissenyat perquè l'empresa el compleixi, l'Ajuntament només pagarà per aquells serveis que s'hagin prestat”. Els grups municipals de l'oposició hi han votat en contra, tot citant un informe de l'Interventor municipal sobre l'increment del cost que suposarà el servei per al pressupost municipal.  Segons els grups, l'informe determina la inviabilitat econòmica del contracte, mentre que la regidora ha apuntat que no es podria haver portat a Ple un contracte que l'Interventor considerés inviable.

Des de Som VNG, la portaveu Ester Franco ha defensat el model porta a porta com “un projecte vital”, però ha retret al govern que no s'internalitzi, en considerar que podria suposar a la llarga un estalvi econòmic. Per part de C's, la portaveu Erika Quintero ha vinculat l'increment del cost del servei amb el model porta a porta, mentre que el govern sosté que mantenir el servei actual dimensionat a les necessitats reals també comportaria aquest augment. Quintero ha retret al govern “la imatge d'abocadors” a la ciutat aquest estiu. Des del PSC, el regidor Gerard Llobet ha lamentat que en la definició del nou model no s'hagi comptat “ni amb la participació de l'oposició ni de la ciutadania” i ha qüestionat que el porta a porta es pugui implementar amb èxit en només un any.

El Ple de setembre ha comptat també amb la incorporació de dos nous membres al Consistori. Per part del grup municipal d'ERC ha assumit l'acta de regidor Oriol Huguet i Briva, per cobrir la vacant d'Adelaida Moya i Taulés, mentre que al grup de Som VNG s'ha incorporat Juan Manuel Rodríguez i Serrano, en substitució d'Enver Aznar i Méndez. Ambdós regidors han promès el càrrec “per imperatiu legal”. Huguet ha manifestat el seu compromís a treballar “sense oblidar que sóc un membre més de la societat on visc”, i Rodríguez, “fins a assolir la República de les treballadores i els treballadors”.

Nova estructura dels comandaments de la Policia Local

En la sessió plenària s'ha tractat la reestructuració dels comandaments de la Policia Local, derivada de la propera jubilació, al novembre, del cap del cos, Dionís Ginés. La regidora de Seguretat Ciutadana ha explicat que la modificació de la plantilla preveu que l'actual sotsinspector Antonio Romero serà el nou cap, alhora que es nomenaran dos nous sotscaps, Sebastià Rodríguez i José Luís Corrales. Aquests passaran a ser, respectivament, cap i sotscap el novembre de 2022, quan es preveu la jubilació de Romero, també.

Els grups municipals de l'oposició han avalat la transició plantejada des del govern municipal, però des de Som VNG s'han abstingut per no estar d'acord amb la forma com s'ha fet, mentre que C's ha votat en contra i ha demanat més agents, no comandaments. Tots els grups han lloat la tasca de Dionís Ginés al cos durant 29 anys.

D'altra banda, s'ha aprovat la constitució d'una comissió d'estudi i treball per a la redacció de la proposta de Reglament municipal de prestacions econòmiques de caràcter social. El reglament, ha exposat el regidor Jaume Aliaga en nom del govern, pretén disposar d'un conjunt d'ajuts destinats a pal·liar les necessitats socials i econòmiques de les famílies en situació o risc d'exclusió social, però també es contempla l'objectiu, a mig i llarg termini, d'incidir en la consecució de la seva autonomia personal i garantir-ne la inclusió social. Aquest punt ha obtingut els vots contraris de C's, en no considerar-ho necessari.

Dues de les mocions debatudes avui han comptat amb participació d'entitats. La presidenta de La Frontissa, Isabel Pérez, ha exposat la moció presentada per Som VNG i PSC per incorporar en el mural commemoratiu de la Manifestació de les galledes, inaugurat el juliol passat, els noms de les dones que hi apareixen, així com una menció al 20è aniversari del Grup de Dones amb Memòria. La moció ha decaigut pels vots contraris del govern, ja que s'està treballant en opcions alternatives, com incrementar la difusió d'aquests fets i del Grup de Dones al web municipal.

L'altra moció amb participació ciutadana ha estat presentada pels grups de C's i PSC, i exposada pel president de l'AV del Prat de Vilanova, Rubén Domènech. La moció reclama que l'Ajuntament faciliti l'aparcament dels veïns i veïnes al barri durant l'estiu. El regidor de Mobilitat, Antoni Palacios, ha mencionat un informe de VNG Aparcaments segons el qual només es produeixen dificultats d'aparcament en moments puntuals els caps de setmana amb punta de turisme a l'estiu. El regidor ha avançat igualment possibles alternatives de cara a l'estiu que ve, que es tractaran amb l'entitat.

El Ple ha tingut present també la situació de greu vulneració de drets humans a l'Afganistan i s'han aprovat dues mocions, presentades per ERC i PSC respectivament, per promoure l'acollida i asil de persones refugiades d'aquell país, i per denunciar la duríssima situació que hi pateixen les dones i nenes. Així mateix s'ha aprovat, a proposta de Som VNG, la creació d'una comissió per reformar el reglament de la Defensora de la Ciutadania, per prioritzar-ne l'elecció per votació popular. També ha vist llum verda la moció de Capgirem VNG-CUP en suport a Marcel Vivet i de rebuig a la Sentència de l'Audiència Provincial que el condemna a cinc anys de presó. Aquestes dues darreres mocions han obtingut els vots contraris de PSC i C's.

Podeu consultar el sentit de totes les votacions del Ple en aquest fil del Twitter municipal, o bé recuperar-lo a canalblau.cat.

Ple municipal de setembre

Ple municipal de setembre

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració