Menú

Més de nou mil alumnes comencen dilluns vinent un nou curs escolar a Vilanova i la Geltrú

Comparteix:
09/09/2021 11:42

El curs 2021-2022 s'inicia amb una nova baixada de les ràtios a P-3 i se situa en 21 alumnes a l'escola pública i 23 a la concertada

Dilluns 13 de setembre comença un nou curs escolar, que en el cas de Vilanova i la Geltrú suposa el retorn a les aules de 9.052 alumnes. 5.781 faran estudis d'infantil i primària i 3.271, estudis de secundària, en un total d'11 escoles públiques, 5 escoles concertades i 5 instituts públics.

El curs 2021-2022 s'inicia amb 27 grups en el cas de P3, els mateixos que els darrers dos anys, i 27 grups en el cas de 1r d'ESO, un menys que l'any anterior. Enguany cal ressaltar una nova baixada de ràtios a P3, situant-se en 21 alumnes per classe a les escoles públiques i de 23 en el cas de les concertades.

La regidora d'Educació Mercè Mateo ha recordat que el curs 2020-2021 es va aconseguir mantenir tots els grups, gràcies a un treball persistent i continuat per part de la comunitat educativa, que reclamava una baixada de ràtios justificada per la singularitat del territori com a escola inclusiva. "La comarca del Garraf no disposa d'escoles d'educació especial i, per tant, la complexitat a l'hora de treballar amb totes les diversitats és major. Aquesta singularitat a ser reconeguda per la Generalitat i es van poder reduir les ràtios de P3 a 22 alumnes a l'escola pública i 24 a la concertada. Enguany tornem a baixar aquesta ràtio, un fet que valorem molt positivament, ja que millora la qualitat de l'ensenyament i l'aprenentatge, permetent al docent oferir a l'alumnat una atenció més individualitzada".

En el cas de 1r d'ESO, la regidora ha explicat que la tendència ha vingut marcada per un increment a l'alça de l'alumnat amb un pic clar el curs anterior. "Aquesta tendència comença a invertir-se i s'inicia un decreixement que es començarà a notar el curs 2022-2023 i de forma encara més evident el 2025-2026".

Pel que fa a les matriculacions, el 90,91% de les famílies amb infants de P3 els han pogut inscriure en el centre escollit en primera instància, mentre que l'alumnat que enguany s'ha matriculat a 1r d'ESO, el 89,49% també ha pogut accedir al centre demanat en primera opció.

Normativa sanitària

Com ja va succeir el curs anterior, els centres educatius de la ciutat han adequat el seu pla d'obertura a la situació sanitària del moment. Mercè Mateo s'ha mostrat convençuda que l'experiència i dels bons resultats aconseguits l'any passat "han de servir per garantir a les famílies que s'acompliran els protocols d'intervenció davant possibles casos de contagi i que es treballarà de manera coordinada per tal que l'afectació sigui la menys possible per garantir el bon funcionament del curs". Mateo també ha volgut agrair el treball i la dedicació dels equips docents per tal de garantir el compliment de la normativa i d'anar-se adaptant a les diferents situacions derivades de la pandèmia.

Obres de manteniment i millora

El període vacacional permet realitzar, cada any, obres de millora i manteniment als centres públics d'infantil i primària de la ciutat per tal que amb l'inici del nou curs se'n pugui beneficiar tota la comunitat educativa. Enguany s'ha destinat un pressupost de 134.091,94 € per fer tasques com reformes de banys, reparacions de teulades, substitució de paviments, així com tasques de fusteria i alumini, entre d'altres. A més, el Departament d'Educació de la Generalitat ha realitzat una intervenció de millora a l'Escola Margalló, que inclou, entre d'altres, arranjaments de cobertes, renovació i substitució de lluernaris, millores al gimnàs i menjador, reparacions de portes d'emergència i nou enllumenat exterior, zona accés principal i aparcament.

Des de l'Ajuntament també s'ha aprofitat l'estiu per executar altres actuacions de millora, en aquest cas al voltant d'alguns centres educatius, en la línia d'incrementar la seguretat dels entorns escolars i afavorir la mobilitat i accessibilitat de les famílies, principalment durant els horaris d'entrada i sortida.

Enguany els treballs s'han realitzat al voltant de tres centres: Escola Canigó, Escola Ítaca i Escola Sant Bonaventura.

En el cas de l'Escola Canigó s'han fet treballs al carrer del mateix nom, per tal garantir la prioritat de les persones que van a peu o en bici fins al centre, ampliant la vorera, eliminant el cordó d'aparcament i permetent la circulació de vehicles únicament per al veïnat, vehicles de serveis i mobilitat reduïda. A més, s'ha creat una zona segura d'accés a l'escola, modificant la cruïlla amb Josep Anselm Clavé, i la cruïlla amb el lateral de l'avinguda de Jaume Balmes.

A l'Escola Ítaca s'ha millorat la seguretat a les entrades i sortides al centre, en horari escolar, senyalitzant la prohibició de circulació en els horaris establerts i habilitant places d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.

Per últim, en el cas de l'Escola Sant Bonaventura l'actuació ha consistit en una millora integral de la plaça, amb accessos renovats, la col·locació de bancs i la instal·lació d'una zona de joc infantil.

Escola Aragai, setembre de 2020

Escola Aragai, setembre de 2020

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Educació
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració