Menú

Augmenten les consultes i intervencions al Servei municipal d'Informació i Atenció a les Dones aquest 2021

Comparteix:
13/08/2021 12:33

El SIAD ha obert 204 expedients els primers 6 mesos de l'any. En tot el 2020 en va obrir 214

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones, de competència municipal, ha atès 204 dones que s'hi han adreçat durant el primer semestre d'aquest 2021.

El servei del SIAD més demandat és el psicològic. També es requereix el servei d'informació i orientació sociocomunitària, seguit dels serveis de primera acollida i jurídic. Pel que fa a les violències majoritàries que es detecten en les atencions realitzades al SIAD són: psicològica, física, sexual, econòmica, social i estructural.

El canal d'entrada majoritari és per iniciativa pròpia, però també hi ha derivacions des d'Acció social, els cossos de seguretat o Salut, amb els que es fa un treball estret en aquest àmbit.

La mitjana d'edat de les persones ateses és de 43 anys. El grup més nombrós és el de dones entre els 45 i els 64 anys, seguit de les dones entre 30 i 44 anys.

Pel que fa a la perspectiva de diversitat cultural i d'origen, hi ha poca incidència de dones migrades.

La majoria de dones ateses són família monomarental, o bé tenen parella estable amb fills i filles a càrrec. També són dones, majoritàriament, en situació econòmica independent.

Evolució del nombre de les persones ateses

L'any 2019 el SIAD va obrir 257 expedients, i es van fer 1.760 actuacions. El 2020, 214 expedients, amb 2.836 actuacions. Aquest 2021, fins al juny, s'han obert 204 expedients, amb 2.470 actuacions des del mes de gener.

El regidor de Convivència Equitat, Jaume Aliaga, ha explicat que “durant el 2020, amb el confinament, les dones no es van poder apropar al servei, però aquest 2021 hem detectat com moltes han pres consciència de la seva situació, i han vingut a buscar el suport i l'acompanyament professional”.

Les professionals que conformen l'equip interdisciplinar del SIAD han realitzat diverses atencions: 180 acollides, 1.144 atencions psicològiques, 136 assessories jurídiques, i 608 actuacions relatives a informació i orientació sociocomunitària (coordinacions amb equipaments i serveis de la xarxa, derivacions a altres serveis, etc.).

Les atencions han estat majoritàriament presencials (1.024) i s'han combinat amb atencions telefòniques, si ha calgut, especialment durant el confinament per la pandèmia. Al llarg d'aquest 2021 s'ha retornat a la màxima presencialitat possible en les atencions.

D'altra banda, malgrat la pandèmia, durant el 2021 s'han activat les atencions grupals més necessàries, tenint en compte totes les mesures per a la prevenció de la Covid-19. Així, s'ha creat un grup de dones que han patit algun tipus de violència, un grup de resiliència (d'atenció a infants que han presenciat o viscut violència masclista), ha tornat a fer activitats el grup DID (Dona, Identitat i Diversitat), i també s'ha activat el grup de Teatre en femení.

SIE Garraf-Penedès

Aquest primer semestre de l'any, des del SIAD, s'han fet 9 derivacions al SIE del Garraf-Penedès. El Servei d'Intervenció Especialitzada, que es troba a la nostra ciutat, és un servei desplegat al territori des de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania; concretament de la subdirecció General de Lluita contra la Violència Masclista. Són serveis de proximitat depenents de la Generalitat de Catalunya que fan atenció comarcal. L'accés al servei es fa a través de la xarxa d'atenció i recuperació integral per a dones en situació de violència (SIAD), els serveis de salut d'atenció primària, els serveis socials d'atenció primària, i també les associacions de dones.

El SIAD es troba a l'Espai d'Equitat, a l'edifici de l'Ajuntament

El SIAD es troba a l'Espai d'Equitat, a l'edifici de l'Ajuntament

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Dones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració