Menú

VNG se suma al Dia de l'Alliberament LGBTI

Comparteix:
28/06/2021 10:49

La jornada del 28 de juny es visibilitza amb la bandera al balcó, el photocall de l'Orgull, i la lectura d'un manifest

El 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l'Orgull LGBTI, dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i d'altres identitats sexuals i de gènere. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú celebra aquesta jornada amb diverses accions que posen al centre l'orgull de la seva ciutadania de ser i sentir amb llibertat.

Així, durant el dia d'avui oneja la bandera de l'arc de Sant Martí al balcó principal de l'Ajuntament. A les 12 h, a la plaça de la Vila, la ciutadania està convocada a la lectura del manifest institucional, que anirà a càrrec de la vilanovina Roser Ferrer Artigas, dona, lesbiana, mare, logopeda i empresària.

Podeu llegir el manifest institucional d'aquest 2021 aquí

Com a crida a la participació ciutadana, la Regidoria de Convivència i Equitat ha ubicat un photocall de l'Orgull a la plaça de la Vila durant els dies 26, 27 i 28 de juny, per a que els i les vilanovines es puguin fer fotografies amb qui vulguin i les comparteixin per les xarxes socials per mostrar el seu suport a l'orgull LGBTI. L'acció vol recollir totes les instantànies sota els hashtags #28J2021 #Orgullmàxim.

 

Incidències en augment

A Catalunya, el nombre d'incidències lgbtifòbiques registrades per l'Observatori contra l'Homofòbia no ha parat de créixer en els últims cinc anys, i ha passat de les 84 registrades l'any 2016 a les 189 del 2020 (un 18,1% més que el 2019, en què n'hi va haver 160). Unes incidències que només en la meitat dels casos es tradueixen en denúncies, ja sigui per falta de recursos, per desconfiança en les institucions, per fatiga emocional davant el llarg procés que els espera, o perquè han optat per altres estratègies fora del circuït penal, administratiu o laboral oficial.

Les denúncies han augmentat un 276% en els últims anys, des dels 38 atestats de l'any 2014 (en què es va aprovar la llei per garantir els drets LGBTI) fins als 143 de l'any passat.

A Vilanova i la Geltrú, l'Ajuntament dona a conèixer al llarg de tot l'any les accions i recursos que existeixen a nivell municipal per garantir els drets de les persones LGBTI i per eradicar la lesbofòbia, l'homofòbia, la transfòbia i la bifòbia, a més de donar suport a les entitats locals que treballen dia a dia pels drets d'aquest col·lectiu.

La ciutat disposa d'un Pla Local per la Diversitat sexual, afectiva i de gènere (2019-2021).

La ciutat disposa d'un Servei d'Atenció Integral a persones LGBTI (SAI), en xarxa amb la resta de municipis catalans, que dona informació, tramita documentació per a persones trans i ofereix assessorament jurídic i acompanyament psicològic gratuïts des de la proximitat. El SAI està ubicat a l'Espai Equitat, a l'entrada de l'Ajuntament. El 2020, el SAI va atendre 12 consultes, incidències i/o denúncies. En els primers 6 mesos d'enguany, se n'han atès 8.

L'Ajuntament disposa d'un Pla Local per la Diversitat sexual, afectiva i de gènere (2019-2021). De gener a juny s'ha format 500 persones treballadores de l'Ajuntament en matèria de drets de persones LGBTI i sobre la Llei 11/2014. El personal treballador de l'Administració pública té el deure d'intervenció en cas de ser testimoni d'una discriminació per raó lgbtifòbica, i ha d'avisar els cossos de seguretat o el SAIU com a òrgan competent.

Des de la Regidoria de Convivència i Equitat es visibilitza durant tot el calendari els dies internacionals vinculats a la ciutadania LGBTI. A banda del 28 de juny es commemora el 19 de febrer el Dia Internacional Contra l'Homofòbia en el Futbol, el 31 de març el Dia Internacional per a la Visibilitat Trans, el 26 d'abril Dia Internacional per a la Visibilitat Lèsbica, el 17 de maig Dia Internacional contra l'Homofòbia: gaifòbia, lesbofòbia, transfòbia i bifòbia, el 23 de setembre Dia Internacional per a la Visibilitat Bisexual, i l'Octubre Trans per commemorar el Dia Internacional per a la Despatologització Trans.

Avui, i cada dia, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú considera que els drets de les persones LGBTI son els drets de totes les persones.

Per tant, hem de seguir fent feina i blindant els drets de tothom.

 

Una mica d'història

El 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGBTI, és una jornada festiva i reivindicativa per la igualtat jurídica i social, i la tolerància per la diversitat sexual i de gènere. La festa commemora els fets del 28 de juny de 1969 a Stonewall, Nova York, arran d'una batuda de la policia en un bar gai que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants es van manifestar, i això va marcar l'inici de l'activisme homosexual.

En poc temps es van fundar organitzacions de defensa dels drets dels col·lectius LGTBI. L'any següent va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels aldarulls. Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGTBI se celebra arreu del món amb activitats lúdiques i acolorides, marxes festives en què abunden les carrosses, les disfresses i la música al carrer, i predominen els tradicionals símbols de l'orgull gai: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí.

A Catalunya, la primera actuació política organitzada en contra de l'homofòbia va ser el 1970, amb la campanya per evitar la criminalització de les pràctiques homosexuals en la discussió de l'avantproecte de la Ley de Peligrosidad y Rehabilitzación Social. El moviment gai i lèsbic català va ser pioner a l'Estat. El 1975 va néixer el Front d'Alliberament Gai de Catalunya amb una alta incidència pública, i l'any 1977 va convocar la primera manifestació, il·legal, per l'alliberament lesbià i gai. El moviment s'ha diversificat i ampliat fins a empènyer institucions i polítiques públiques nacionals i locals. Des de l'octubre de 2014, Catalunya disposa d'una llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI (Llei 11/2014, del 10 d'octubre).

La bandera de l'arc de Sant Martí oneja al balcó de l'Ajuntament

La bandera de l'arc de Sant Martí oneja al balcó de l'Ajuntament

Lectura del manifest aquest migdia

Lectura del manifest aquest migdia

El photocall encara hi serà tot el dia

El photocall encara hi serà tot el dia

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Convivència, Dones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració