Menú

La Defensora de la Ciutadania de VNG presenta al Ple la memòria de la seva activitat del 2020, marcat per la pandèmia

Comparteix:
07/06/2021 22:47

El plenari aprova una modificació en les normes de funcionament i protocol de la Pabordia de la Festa Major

La Defensora de la Ciutadania de Vilanova i la Geltrú, Núria Plana, ha presentat avui la memòria d'activitat del 2020, en l'exercici de rendiment de comptes anual davant del Ple municipal. La Defensora ha exposat les dificultats derivades d'un any marcat per la pandèmia de la Covid-19, que ha comportat també algunes queixes per part de la ciutadania.

En total, l'any passat l'Oficina de la Defensora de la Ciutadania va gestionar 184 expedients (140 consultes, 43 queixes i 1 actuació d'ofici). Els temes al voltant de l'espai públic (recollida d'escombraries, neteja, enllumenat, terrasses, entre d'altres) acumulen bona part dels expedients, amb 43 consultes i 13 queixes. La mobilitat i la gestió tributària han estat altres àmbits freqüents.

Tots els grups municipals han elogiat la tasca i el tarannà de la Defensora, així com del seu equip de treball. Núria Plana ha recordat als representants municipals la necessitat de treballar per millorar la celeritat en la resposta de les queixes, per tal d'incrementar la proximitat amb la ciutadania. Així mateix, en la seva memòria especifica recomanacions per atendre algunes de les demandes ciutadanes més habituals.

Protocol d'elecció dels pabordes i pabordesses

D'altra banda, el Ple municipal ha aprovat una modificació en les normes de funcionament i protocol de la Pabordia de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, pel que fa al sistema d'elecció dels Pabordes. D'acord amb la nova normativa, 3 membres seran elegits entre les diferents associacions de cultura popular vinculades amb les cercaviles de la Festa Major que formen la Taula d'Associacions de Festa Major; 3 membres seran proposats per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a la Junta de Portaveus, i 1 membre s'escollirà entre les persones que presentin la seva candidatura. Els grups de C's i PSC han qüestionat que els 3 primers membres s'escullin únicament entre les entitats vinculades a les cercaviles. La regidora de Cultura, Adelaida Moya, s'ha compromès a dialogar també amb les associacions de cultura popular de creació més recent.

El Ple ha donat llum verda també a les bases reguladores de subvencions per a la pràctica d'activitat esportiva, així com per a les entitats de Vilanova i la Geltrú. Així mateix, s'ha ratificat un acord del govern municipal amb part de la representació sindical de l'Ajuntament sobre el pressupost 2021, la creació d'una comissió de formació o la regulació del teletreball, entre d'altres. Els grups de l'oposició han retret al govern la presentació d'aquest acord que no compta amb el suport del sindicat majoritari. Els grups de Som VNG i C's hi han votat en contra, mentre que el PSC s'hi ha abstingut.

La sessió plenària d'avui ha comptat amb onze mocions presentades pels diferents grups municipals. Entre les que han vist llum verda hi ha la proposta de Som VNG d'elaborar un cens dels habitatges buits, una iniciativa que el regidor d'Habitatge, Xavier Serra, ha explicat que ja està avançada i es podrà presentar a finals del mes que ve. També s'ha aprovat la moció del PSC per adherir-se al programa Viopet, per acollir els animals d les víctimes de violència masclista, així com una moció sobre el control i l'erradicació de la vespa asiàtica, presentada per C'S.

S'han aprovat igualment mocions de contingut solidari; Capgirem VNG-CUP i Som VNG han presentat un text a favor de Palestina i de condemna als atacs de Sheikh Jarrah, Al-Aqsa i Gaza, que ha rebut el suport de tots els grups i l'abstenció C's. Una altra proposta de Capgirem VNG-CUP, de suport al poble de Colòmbia, ha obtingut el mateix resultat. També ha prosperat una iniciativa de Capgirem per homenatjar la memòria d'Enric Vidal i Vives, com a símbol de la defensa de la unitat de la llengua i de la cultura catalana, amb els vots favorables dels grups del govern i Som VNG, l'abstenció del PSC i el vot contrari de C's.

Per altra banda, han decaigut mocions per la recuperació i conservació de masies abandonades a l'entorn rural (C's); per una tarifa especial d'aparcament per al personal de les residències de gent gran situades al Prat de Vilanova (C's); per impulsar projectes Next Generation, i per la revisió del Pla de Mobilitat de Vilanova i la Geltrú (PSC). Totes elles han rebut els vots contraris de la majoria formada pel govern municipal (ERC, JxCat, Capgirem VNG-CUP), tot argumentant que són propostes en les quals ja s'està treballant. Tampoc s'ha aprovat la proposta de Som VNG de recuperar el bus llançadora a la platja durant la temporada d'estiu.

Podeu consultar el sentit de les votacions del Ple municipal a canal de Twitter de l'Ajuntament, o bé recuperar la sessió a Canal Blau a la carta.

La Defensora ha presentat la memòria de 2020

La Defensora ha presentat la memòria de 2020

Ple municipal de juny

Ple municipal de juny

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració