Menú

VNG celebrarà el Dia Internacional dels Museus amb portes obertes, visites, activitats gratuïtes i accions digitals

Comparteix:
05/05/2021 15:12

Els museus de la ciutat commemoren conjuntament el 15 de maig amb propostes adaptades a la Covid-19

Els museus de Vilanova i la Geltrú celebraran conjuntament el Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes, visites i activitats gratuïtes, propostes digitals, benvinguda a la gent gran i presència de youtubers.

Al voltant del 15 de maig la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu Romàntic Can Papiol, l'Espai Far, el Centre d'Art Contemporani La Sala, el Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, el Museu del Ferrocarril de Catalunya i el jaciment arqueològic de Darró, obriran un any més les seves portes per celebrar plegats aquesta efemèride, amb un horari i una programació especial adreçada a tots els públics. Entre dissabte 15 i dimarts 18 de maig, es desplegarà tot un programa de portes obertes, activitats presencials i digitals i altres propostes.

El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, considera que “com cada any el Dia Internacional dels Museus és una molt bona oportunitat per donar a conèixer tot el patrimoni que custodien els museus de la ciutat. És un bon moment per gaudir de totes aquelles activitats que s'organitzen per la ciutadania i de ser conscients que a Vilanova i la Geltrú tenim unes col·leccions d'àmbit nacional que expliquen la ciutat, però també el país”.

Després d'un any 2020 on els museus van estar tancats i on la proposta es va centrar en el món digital, enguany els museus de Vilanova i la Geltrú tornaran a commemorar el Dia Internacional de manera presencial, amb totes les normatives vigents per la pandèmia de la COVID-19.

Medina destaca que “enguany, a banda, d'obrir els museus amb activitats diverses i jornades de portes obertes, els museus de Catalunya hem volgut posar una atenció preferent a les persones grans i, és per això, que els museus de la nostra ciutat han organitzat amb centres de dependència activitats específiques per aquest col·lectiu”.

Pel regidor de Patrimoni cultural el conjunt d'activitats que es duen a terme pel DIM “són doncs, una nova manera d'entendre els museus, obrir les portes i fer-los molt més socials. Els museus fan una crida a la ciutadania a entrar-hi, participar-hi i sentir-los com a propis perquè el paper dels museus no s'entendria sense la comunitat que els envolta. Aprofitem aquestes jornades per gaudir dels museus de la nostra ciutat!”.

 

Dia Internacional dels Museus 2021: El futur dels museus: recuperar i tornar a imaginar

El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des de 1977, amb l'objectiu de conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

Enguany, l'ICOM proposa celebrar la cita amb el lema “El futur dels museus: recuperar i tornar a imaginar“. Sota el paraigua d'aquest lema, els museus, els seus professionals i les comunitats són convidats a crear, imaginar i compartir noves pràctiques de (co)creació de valor, nous models de gestió per a les institucions culturals i solucions innovadores per als reptes socials, econòmics i mediambientals del present.

 

Nit dels Museus

Enguany, la Nit dels Museus es veurà afectada per les restriccions actuals. Tot i això, tots els equipaments de la ciutat se sumen a la iniciativa proposada per la Generalitat de Catalunya, d'obrir portes el dissabte 15 de maig fins a les 21 h.

En aquests moments es permet l'entrada esglaonada fins a cobrir el 50% de l'aforament autoritzat. En qualsevol cas, caldrà mantenir sempre les distàncies de seguretat i fer ús d'elements de protecció individual (mascareta, rentat de mans), facilitant altres elements de protecció com el gel hidroalcohòlic, la desinfecció constant d'espais comuns i la seva ventilació en la mesura que sigui possible.

 

Jornades de portes obertes

A banda de la Nit dels Museus, enguany les jornades de portes obertes dels museus es faran entre el 15 i el 18 de maig. Tots els equipaments adaptaran l'aforament a les restriccions per la COVID-19.

 

Visites comentades gratuïtes

En aquells equipaments on no és possible realitzar la jornada de portes obertes a causa de la situació actual (Masia d'en Cabanyes i Museu Romàntic Can Papiol), es duran a terme visites comentades gratuïtes, amb un aforament del 50%. Serà necessari fer reserva prèvia a cada museu, assenyalant el dia i l'hora en què es vol fer la visita.

 

Activitats gratuïtes

També s'han programat diferents propostes d'activitats durant aquests dies, amb aforament reduït al 50%. Per apuntar-se, també caldrà fer-ho amb reserva prèvia.

 

Propostes digitals

Mantenint la iniciativa iniciada l'any passat, també es programen algunes accions en format digital, que es desenvoluparan als webs i xarxes socials dels museus.

 

Benvinguda a la gent gran

Aquesta proposta, elaborada des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, proposa convidar a la gent gran a celebrar el DIM amb els museus, amb una rebuda especial que enllaci amb la idea present en el lema de l'ICOM de “recuperar” i retornar als museus. Arreu de Catalunya, s'afegeixen a aquesta iniciativa prop d'una cinquantena d'equipaments, que oferiran una activitat especial a grups de centres de dia o residències pròximes als museus.

 

Youtubers als museus

Alguns dels museus participants formaran part també de la iniciativa més juvenil d'aquest Dia Internacional dels Museus 2021. Vuit youtubers de Canal Malaia s'endinsaran en les xarxes temàtiques dels museus catalans i crearan diferents continguts on compartiran experiències i curiositats de la seva visita.

 

La imatge gràfica

La proposta gràfica ha estat creada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a ser utilitzada per part de tots aquells museus catalans que vulguin sumar-se a l'esdeveniment. En el cas dels museus de Vilanova i la Geltrú, aquesta imatge ha estat adaptada per part de l'empresa de disseny gràfic Zigor disseny.

 

Programa

Totes les activitats es poden consultar a l'agenda de www.vilanova.cat, i al fulletó (a www.vilanova.cat/cultura/museus_i_patrimoni, o bé als webs dels diferents museus).

https://www.vilanova.cat/cultura/museus_i_patrimoni

 

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya també ha habilitat un portal on es poden consultar totes les activitats de tots els museus catalans participants: http://patrimoni.gencat.cat/ca/dim2021.

 

 

Portes obertes

- Dissabte 15 de maig

D'11 a 14 h i de 17 a 21 h a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

De 19.30 a 21 h al Museu del Ferrocarril de Catalunya.

De 17 a 21 h al jardí Museu Romàntic Can Papiol.

De 10 a 14 h i de 17 a 21 h a l'Espai Far.

D'11 a 14 h i de 18 a 21 h a La Sala, Centre d'Art Contemporani.

 

- Diumenge 16 de maig

D'11 a 14 h a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

De 10 a 14 h i de 17 a 19 h a l'Espai Far.

D'11 a 14 h a La Sala, Centre d'Art Contemporani.

 

- Dimarts 18 de maig

D'11 a 14 h i de 17 a 19 h a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

De 10  a 14.30 h al Museu del Ferrocarril de Catalunya.

De 18 a 20 h a La Sala, Centre d'Art Contemporani.

 

 

Visites comentades gratuïtes

- Dissabte 15 de maig

Museu Romàntic Can Papiol A les 11 h, 12 h, 13 h, 17 h , 18 h , 19 h, 20 h Cal fer reserva prèvia

CIRMAC. Masia d'en Cabanyes  A les 11h, 12 h, 13 h, 17 h , 18 h , 19 h, 20 h Cal fer reserva prèvia

 

- Diumenge 16 de maig

Museu Romàntic Can Papiol    A les 11 h, 12 h, 13 h, 17 h i 18 h Cal fer reserva prèvia

CIRMAC. Masia d'en Cabanyes  A les 11 h, 12 h i 13 h Cal fer reserva prèvia

 

- Dimarts 18 de maig

Museu Romàntic Can Papiol  A les 17 h i 18 h Cal fer reserva prèvia

 

 

Activitats gratuïtes

- Dissabte 15 de maig

11.30 h Visita temàtica “Arquitectura i símbols del Museu Balaguer”

Visita comentada al voltant de l'arquitectura i el simbolisme maçònic de l'edifici de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

Cal fer reserva prèvia

Biblioteca Museu Víctor Balaguer

 

De 17.30 a 21 h Gimcana entre ibers i romans de Darró

Joc de pistes amb rèpliques i fragments originals amagats per tal que siguin recuperats i interpretats com ho fan els arqueòlegs.

Cal fer reserva prèvia al telèfon 687917009

Jaciment Arqueològic de Darró

 

- Diumenge 16 de maig

D'11 a 14 h Mercat Noucentista a Can Papiol

El jardí de Can Papiol acollirà el tradicional mercat Noucentista amb parades de verdures,  fruites, flors i altres.  

Organitza: Regidoria Promoció Econòmica i Projecció Exterior. Primer Sector i Mercats

Museu Romàntic Can Papiol

 

11.30 h La Mataró en marxa

Vine a sentir i veure en moviment l'única rèplica de la primera locomotora de vapor que va circular a la península ibèrica.

Gratuïta amb l'entrada al Museu

Museu del Ferrocarril de Catalunya

 

12 h Els contes perduts

Espectacle de contes on coneixerem l'Artur el forçut, la Paquita la taxista i crearem contes imaginats amb l'ajut dels infants.  A càrrec de La Porta de Fusta, Cia. Teatral. Activitat familiar recomanada a infants a partir de 5 anys

Cal fer reserva prèvia

CIRMAC. Masia d'en Cabanyes

 

12 h Taller familiar de cianotípies

Els infants coneixeran aquesta tècnica d'impressió d'imatges precursora de la fotografia i crearan la seva cianotípia. A càrrec de Thais Buforn.

Adreçat a infants a partir de 6 anys

Cal fer reserva prèvia

La Sala, Centre d'Art Contemporani

 

- Dimarts 18 de maig

A partir de les 12 h Obertura de les exposicions: "Ferrocarril i Memòria" i “Dones dibuixant i migrant”

Museu del Ferrocarril de Catalunya

 

17.30 h Visita comentada a l'exposició “El perquè de tot plegat: col·leccions d'un Museu d'Interès Nacional”

Cal fer reserva prèvia

Biblioteca Museu Víctor Balaguer

 

18 h Visita façana marítima i el Tint

Recorregut per la façana marítima i visita guiada a l'espai del tint.

Cal fer reserva prèvia

Espai Far

 

 

Propostes digitals

Des del 15 de maig, I edició del #CreaBalaguer, mostra de treballs realitzats pels alumnes de l'Escola Municipal d'Art i Disseny

Visita al web www.victorbalaguer.cat

Biblioteca Museu Víctor Balaguer

 

Exhibició de píndoles audiovisual de Joves. Participació dins del grup organitzador de les píndoles audiovisuals amb joves de l'#EDCAMMuseusiJoves. Les píndoles es publicaran al web de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

Gratuït

Museu del Ferrocarril de Catalunya

 

 

Acció social

Donem la benvinguda a la gent gran. Els museus de la ciutat se sumen a la iniciativa de la Generalitat de Catalunya per apropar als museus a les persones majors de 65 anys.

Els museus col·laboraran amb visites especials:

- Museu del Ferrocarril de Catalunya: amb l'espai social de Vilanova de la Fundació Catalunya La Pedrera.

- Museu Romàntic Can Papiol i La Sala, Centre d'Art Contemporani: Residència Els Josepets i Centre de dia Masbau - Capi d'AISSA.

- CIRMAC. Masia d'en Cabanyes: Residència Els Josepets i Centre de dia Masbau - Capi  d'AISSA i Aules d'Extensió Universitària de la Gent Gran del Garraf.

 Biblioteca Museu Víctor Balaguer: Fundació Casa d'Empara.

- Espai Far: Casa del Mar.

 

 

Exposicions

- Biblioteca Museu Víctor Balaguer, El perquè de tot plegat: col·leccions d'un Museu d'Interès Nacional

Fins al 29 d'agost

L'exposició commemora la història i singularitat de la Biblioteca Museu, mostrant com han anat arribant col·leccions de caràcter nacional i de molt variada naturalesa des de la fundació fins l'actualitat: pintura i escultura catalana del segle XIX, incunables, dipòsit del Prado, aixovar funerari d'Egipte, llibres de la Xina, gravats i mapes del Japó, etnologia i fotografies de Filipines o Amèrica, ceràmica o art contemporani.

 

- La Sala Centre d'Art Contemporani, Fragments seleccionats. Racons escollits

Fins al 16 de maig

Exposició col·lectiva que agrupa a 21 artistes i artesans contemporanis que han acceptat el repte de combinar les eines i tècniques pròpies de les seves disciplines creatives amb altres formats, materials i conceptes. 

 

Univers paral·lel/ Univers interior Pink Morro - Raúl Ramos

Del 7 de maig al 13 de juny

Una aproximació lúdica i intuïtiva al món interior de Pink Morro. A través d'un muntatge immersiu ens capbussem en la seva ment creativa, plena de color, formes, diversió i intuïció. L'artista en estat pur.

 

Conte va! Va de contes

Del 14 de maig al 13 de juny

L'exposició vinculada a la fira Conte va! Va de contes vol un any més mantenir-se com una cita de referencia de la il·lustració contemporània al nostre país.

 

- Museu del Ferrocarril de Catalunya

Ferrocarril i memòria

A partir del 18 de maig

Recull dels testimonis del projecte” Records i Memòria a ritme de tren del programa VAGOlab Gent Gran. Dones dibuixant i migrant.

 

 

Totes les activitats estan subjectes a les normatives COVID i tenen aforament limitat.

El museu Víctor Balaguer

El museu Víctor Balaguer

Centre d`Art Contemporani La Sala (Nit dels Museus 2019)

Centre d`Art Contemporani La Sala (Nit dels Museus 2019)

La Masia d`en Cabanyes (Nit dels Museus 2019)

La Masia d`en Cabanyes (Nit dels Museus 2019)

L`Espai Far

L`Espai Far

El Museu del Ferrocarril

El Museu del Ferrocarril

Museu Can Papiol

Museu Can Papiol

El jaciment d`Adarró

El jaciment d`Adarró

El cartell del DIM 21

El cartell del DIM 21

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Museus
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració