Menú

L'Ajuntament senyalitza passos de vianants per afavorir l'autonomia de les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista

Comparteix:
30/03/2021 11:30

El 2 d'abril se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme

Aquest divendres 2 d'abril se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, una jornada que ha de servir per visibilitzar aquest trastorn del desenvolupament. Aquesta setmana l'Ajuntament ha posat en marxa un projecte per senyalitzar els passos de vianants que donen accés als centres escolars, instal·lacions esportives i edificis municipals amb pictogrames que afavoreixen l'autonomia i seguretat viària de les persones que tenen diagnosticat un Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA).

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú impulsa aquest projecte de manera transversal amb diferents serveis municipals, i amb la col·laboració de l'associació Autisme amb Futur. Consisteix a pintar una seqüència concreta de pictogrames que es col·loquen sobre la primera línia blanca dels passos de vianants. Són quatre dibuixos acompanyats dels textos que descriuen la seqüència de les accions que s'han de realitzar per travessar el carrer: “Atura't“, “Mira“, “Cotxe aturat” i “Creua”. Gràcies a aquests pictogrames s'ofereix un plus de seguretat al col·lectiu TEA, facilitant la comprensió de com s'ha d'actuar i, en conseqüència, millorar la seva autonomia. De moment, la Unitat de Serveis Municipal ha pintat els passos de vianants que donen accés a l'escola Volerany, i anirà pintant la resta de manera progressiva.

La senyalització dels passos de vianants és un nou pas en aquesta tasca facilitadora i inclusiva, després que fa uns anys l'Ajuntament identifiqués amb pictogrames totes les escoles públiques i diversos edificis municipals, entre ells l'Ajuntament. En una segona fase s'identificarà instituts i escoles concertades.

El TEA és un trastorn del desenvolupament que implica dificultats en les àrees de la comunicació social recíproca, la conducta repetitiva i/o interessos restringits.

Aquests pictogrames, que són de color blau perquè és el color que més ràpidament identifiquen les persones amb TEA, també serviran per crear una ciutat més accessible, inclusiva i que afavoreix la convivència per a tothom.

 

Actes 2 d'abril

El Dia Mundial de l'Autisme, un any més, la façana de l'edifici de la Policia Local s'il·luminarà de color blau per conscienciar la població sobre aquest trastorn.

L'associació Autisme amb futur ha organitzat diverses activitats per donar visibilitat al Trastorn de l'espectre de l'Autisme al territori i seguir millorant la inclusió social, educativa i laboral de les persones amb TEA.

Enguany s'han sumat a la campanya de Autismo España “puc aprendre, puc treballar”, que pretén crear consciència sobre com crear les condicions adequades per a fer que l'educació i l'ocupació siguin més accessibles per al col·lectiu. És per això que penjaran cartells a diversos establiments del territori.

Com que la pandèmia no permet fer la festa que organitzaven cada any el mes d'abril, han decidit donar visibilitat al #diamundialdelautisme amb diverses activitats de conscienciació i sensibilització. Així, el mateix dia 2 es faran ressò a les xarxes socials del manifest del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme. Dissabte 10 es farà  una xerrada amb experiències en primera persona. Per dissabte 17 s'ha organitzat una jornada formativa sobre la regulació de l'ansietat en el TEA. I per dissabte 24, la presentació del llibre “Mente encuéntrame. 2 meses y medio en la vida de una autista”, amb entrevista a la seva autora. Per tal d'apuntar-se a aquestes xerrades cal escriure un correu electrònic a info@autismeambfutur.com.

A banda, durant tot el mes, les llibreries i biblioteques del Garraf faran difusió de contes i llibres TEA, i el centre Fem Camí farà actes de conscienciació als centres educatius.

.

.

.

.

La Unitat de Serveis Municipal ha pintat els passos que donen accés a l`escola Volerany

La Unitat de Serveis Municipal ha pintat els passos que donen accés a l'escola Volerany

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Salut
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració