Menú

VNG reconeix el Club Nàutic Vilanova i el biòleg Ramon Folch i Guillèn amb el premi Roig Toqués

Comparteix:
19/03/2021 15:43

L'Escola Llebetx i l'Institut Baix-a-mar, guanyadors del concurs “El món del mar”

Vilanova i la Geltrú va reconèixer ahir el Club Nàutic Vilanova i el biòleg Ramon Folch i Guillèn per les seves trajectòries i per seva tasca de divulgació relativa al mar. Ambdós van rebre el premi Francesc Roig Toqués, que distingeix aportacions destacades en l'àmbit marí i recorda i homenatja la figura d'aquest vilanoví il·lustre.

La cerimònia de lliurament es va fer al Teatre Principal, i també va premiar els guanyadors del concurs escolar “El món del mar”, que van ser la classe de 1r de primària de l'Escola Llebetx amb el treball “El joc dels krakens” i la classe de 3r d'ESO de l'IES Baix-a-Mar amb el treball “Baix a mar in the past”.

El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, es va mostrar convençut que Vilanova i la Geltrú no s'entén sense la relació amb el mar, “si fa uns anys parlàvem que històricament la ciutat ha mirat d'esquenes al mar, podem dir avui que és una vila marinera i no l'entendríem sense el seu passat relacionat amb el mar i tot el que l'envolta”. Medina va recordar que Roig Toqués era un gran relator de la ciutat, especialment de tot el món marítim, i també una gran apassionat de les imatges.

El periodista i escriptor Francesc Escribano, encarregat de glossar la figura de Francesc Roig, va destacar-ne “la seva mirada oberta al món, la capacitat de somiar”, vinculada al caràcter “llunàtic” vilanoví i a la utopia de voler atrapar la lluna en un cove.

El premi Roig Toqués d'àmbit local pel Club Nàutic Vilanova reconeix la seva implicació en els diferents actes culturals i socials de la ciutat a més de la promoció de les activitats i esports nàutics. El president de l'entitat, Jaume Ballbé, va recollir el premi i va dedicar unes paraules a l'impuls actual de l'entitat, que l'any passat va inaugurar una nova seu social. Ballbé va destacar l'esforç de l'entitat pel foment de la nàutica que està realitzant, a través de les seves seccions i de l'Escola de Vela, per on hi passen anualment 2.000 alumnes.

El reconeixement d'àmbit nacional al biòleg Ramon Folch i Guillèn posa en valor la seva tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient en el nostre territori i a escala global. Va recollir el premi en el seu nom Núria Doladé, que va llegir un missatge de Folch, a favor del respecte i la cura del medi ambient i la biodiversitat, “la nostra capacitat de transformar és enorme, hem de ser capaços de ser més sostenibles”.

L'alcaldessa, Olga Arnau, va fer referència destacada a l'edició especial dels premis d'aquest any, que coincideixen amb el centenari del naixement de Francesc Roig Toqués. De fet el lliurament era el tret de sortida de la celebració d'aquesta efemèride. Arnau va posar l'accent en el fet que “aquest any tenim  una oportunitat ineludible de recuperar i difondre amb més profunditat la seva figura i la seva estima pel mar”. L'alcaldessa va recordar que “va ser un home d'una curiositat infinita i també d'una gran visió, d'una vocació claríssima per recollir o divulgar tot allò que pogués tenir interès històric o social en el futur”.

La celebració del centenari de Roig Toqués segueix aquest cap de setmana amb les portes obertes a l'Espai Far, on hi ha ubicada la seva col·lecció de "curiositats marineres".

 

 

Els premiats amb l`alcaldessa i el regidor de Patrimoni Cultural

Els premiats amb l'alcaldessa i el regidor de Patrimoni Cultural

.

.

.

.

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Museus
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració