Menú

L'auditoria del servei de neteja i recollida de la brossa evidencia que a VNG manquen 500 contenidors

Comparteix:
16/03/2021 15:18

L'Ajuntament també reclama a Valoriza 171.000 € de campanyes de comunicació que no s'han realitzat

El contracte de neteja i recollida d'escombraries de Vilanova i la Geltrú preveu dotar la ciutat de 2.000 contenidors i actualment només n'hi ha 1.500. Aquesta és una de les conclusions de l'auditoria que l'Ajuntament ha fet del contracte de neteja i recollida d'escombraries que té adjudicat a l'empresa Valoriza Servicios Medioambientales.

La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha explicat que les diferents modificacions del contracte que es van anar fent a partir de 2010 han tingut conseqüències negatives en el manteniment i reposició de contenidors, en l'estat i la qualitat dels vehicles de treball i en diferents serveis com la deixalleria, neteja de platges, neteja de pintades, o en la recollida de voluminosos.

“Ens trobem amb un contracte que ja no estava dissenyat per poder ser fiscalitzat” afirma la regidora, “i que a més, posteriorment s'ha modificat amb greus repercussions per al servei”. La regidora també ha explicat que el 2019, quan es va formar el govern actual, l'Ajuntament tenia un deute d'un milió i mig d'euros amb l'empresa Valoriza, corresponent a les actualitzacions de preus amb l'IPC i als interessos generats per l'endarreriment en el pagament de factures. Aquest deute s'ha sanejat, "i ara estem en condicions d'exigir el compliment del contracte", ha afirmat Jofra.

L'Ajuntament està reclamant a l'empresa concessionària que compleixi tots els acords existents, com ara destinar l'1,5% del contracte a campanyes de comunicació. Aquesta partida es va deixar sense efecte entre el 2012 i el 2018, i ara es reclama l'import corresponent als darrers dos anys, quantificat en 171.237 €. Valoriza ha presentat un recurs contenciós contra aquesta reclamació, i ara aquesta qüestió està en mans dels tribunals.

Per la regidora “aquests diners els hem estat pagant i s'han d'invertir en el servei; la idea és poder destinar aquests diners tant a campanyes com a l'adquisició de contenidors perquè des d'ara fins que implantem el nou servei necessitem reforçar el parc de contenidors per tenir un servei digne”. La regidora ha afegit que "esgotarem totes les vies legals per reclamar uns diners que són públics i que han de repercutir en el servei".

En l'anàlisi que ha fet l'ajuntament destaquen dades com ara que un de cada tres contenidors presenta algun tipus de defecte de manteniment i que tots els vehicles del servei tenen més de 10 anys. Aquesta situació es deu al fet que a través d'una modificació del contracte es van allargar les amortitzacions fins als 12 anys. Això repercuteix negativament en el servei perquè les avaries són freqüents i hi ha més contenidors no recollits, més desbordaments i menys reciclatge.

El contracte de neteja i recollida de residus de Vilanova i la Geltrú té un cost anual de 7.490.939,57 € l'any, i des de març de 2018 està en pròrroga forçosa. Marta Jofra creu que "urgeix liquidar aquest contracte i implantar el nou servei de recollida”. La regidora d'Espai Públic assegura que l'any vinent es farà efectiu aquest canvi.

La regidora Marta Jofra ha presentat els resultats de l`auditoria

La regidora Marta Jofra ha presentat els resultats de l`auditoria

.

.

,

,

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració