Menú

VNG commemora el centenari del naixement de Francesc Roig Toqués

Comparteix:
11/03/2021 15:51

El lliurament dels premis que porten el seu nom dona el tret de sortida als actes organitzats

L'Espai Far ha acollit aquest matí la presentació dels actes de commemoració del centenari del naixement de Francesc Roig Toqués, així com de la imatge gràfica que acompanyarà l'efemèride. El lliurament de l'onzena edició dels Premis Roig Toqués, que tindrà lloc dijous 18 de març, marcarà el tret de sortida de la commemoració. La presentació, que ha comptat amb les filles de l'homenatjat, ha posat de manifest la curiositat infinita de Roig Toqués, la seva capacitat d'observar, recopilar i difondre, que va convertir el seu Museu de Curiositats Marineres en un punt de referència per als visitants de la ciutat.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha destacat la rellevància de la figura del mestre modelista i col·leccionista vilanoví, que per damunt de tot, ha afirmat, “era un apassionat del mar”. Roig Toqués va ser reconegut amb la Medalla de la Ciutat el 1997 i des del 2010 es lliuren anualment els premis que porten el seu nom, amb l'objectiu de difondre els valors i la cultura del món mariner.

Olga Arnau ha volgut posar en valor “el llegat que va deixar Roig Toqués a la ciutat”, ara exposat de forma permanent a l'Espai Far, i ha considerat que amb el centenari “se'ns presenta una oportunitat ineludible de reexplicar i transmetre la seva figura, la seva trajectòria, la seva estima per Vilanova i la Geltrú i sobretot pel món del mar”.

El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, ha avançat el programa d'actes del centenari, que comptarà amb diferents moments destacats fins a l'octubre. A banda de la cerimònia de l'onzena edició dels premis, tot el cap de setmana del 20 i 21 de març s'oferirà jornada de portes obertes a l'Espai Far, que inclourà un programa especial de ràdio amb Llucià Ferrer i també l'explicació del conte de la Carpa Juanita.

Altres actes seran el lliurament dels premis cinematogràfics “El rotllo d'en Roig”, una exposició fotogràfica a La Sala i la reedició del Retrat dedicat a Roig Toqués, entre d'altres activitats divulgatives de la seva figura. Jordi Medina ha manifestat la voluntat de l'Ajuntament de “reivindicar aquest personatge que ens inspira i ens reforça tot el llegat de ciutat al voltant de la cultura i la tradició marinera”.

La imatge gràfica consta d'un logotip que representa l'ull curiós i observador de Roig Toqués. El dissenyador, Jordi Caba, s'ha basat en la pròpia experiència i relació amb el col·leccionista. L'ull es refereix a la mirada envers cadascuna de les peces que col·leccionava, i també a les seves vessants de cineasta, fotògraf, mariner o miniaturista, entre d'altres. “L'ull és el sentit que engloba tot el que representava el seu món”, ha afirmat. El cartell del centenari pretén reflectir els múltiples interessos que formaven part de la figura de Roig Toqués.

Les filles de Roig Toqués, Montserrat i Carolina Roig Raspall, en nom de l'Associació dels Amics de la Carpa Juanita i Francesc Roig Toqués, així com de la família, han agraït que es pugui celebrar el centenari malgrat les dificultats que comporten la pandèmia. Així mateix, han ressaltat alguns trets de la personalitat del seu pare, destacant especialment la curiositat i la vocació de conservar imatges, fets o materials que poguessin tenir interès històric en el futur.

Premis Roig Toqués

Dijous que ve a les 19 h tindrà lloc el lliurament de l'onzena edició dels premis, en un acte amb aforament tancat, a causa de les restriccions sanitàries. La convocatòria,  instituïda per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l'any 2010, pretén dedicar un reconeixement públic a la dedicació d'un projecte o trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit de la mar.

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat aquest març la proposta del jurat d'atorgar el premi en categoria local al Club Nàutic Vilanova, i el de categoria nacional al doctor en biologia i socioecòleg Ramon Folch Guillèn. Pel que fa al Club Nàutic, s'ha tingut en compte la vinculació de l'entitat a la ciutat durant cent anys, promovent l'activitat nàutica esportiva. Pel que fa a Ramon Folch, s'ha valorat la seva trajectòria destacada en la investigació i la divulgació.

Així mateix, en la tercera edició del Concurs Escolar “El món del mar”, que s'emmarca en el Premi Roig Toqués des de l'any 2018, les escoles guardonades han estat, en categoria de Cicle inicial i Primària, el curs de 1r de l'escola Llebetx, amb el treball “El joc dels Krakens”, i en categoria de Secundària, el curs de 3er ESO de l'any 2019-2020 de l'institut Baix-a-Mar, amb el treball “Baix a mar in the past”. La categoria Cicle mitjà i superior ha quedat deserta.

Presentació del logotip i cartell del centenari

Presentació del logotip i cartell del centenari

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració