Menú

VNG acull l'obertura de l'Any Gerhard, presidida per la consellera de Cultura

Comparteix:
01/12/2020 11:24

L'acte va servir també per reconèixer el sector de la cultura en aquests moments de crisi

Aquest dilluns a la tarda va tenir lloc a l'Auditori Municipal Eduard Toldrà l'acte institucional d'obertura de l'Any Gerhard 2020-2021. La commemoració, promoguda per la Generalitat de Catalunya, pretén posar en valor la figura del compositor Robert Gerhard, considerat un dels compositors catalans més importants del s. XX, que va assolir també una dimensió universal.

L'acte va ser presidit per la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, qui va destacar la “figura cabdal que suposa Robert Gerhard per al patrimoni musical català”, alhora que recordava que aquest acte arriba endarrerit, ja que s'havia posposat fins a dues vegades a causa de la pandèmia. La consellera va situar Gerhard i Eduard Toldrà, ambdós contemporanis, com a referents de la música catalana.

En la mateixa línia, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, va expressar la importància de “reconèixer figures que amb la seva trajectòria han contribuït a la promoció dels valors culturals i cívics dels nostre país”. En els parlaments es va manifestar també el suport i reconeixement al món de la cultura “que tant està patint en aquests moments”, va recordar l'alcaldessa. Precisament una estona abans de l'acte, la consellera Ponsa s'havia reunit amb les sis alcaldesses del Garraf per tractar sobre la importància de dedicar tot l'esforç necessari a la revitalització del sector.

L'obertura de l'Any Gerhard va comptar amb les actuacions del Quartet Gerhard i de la Camerata Eduard Toldrà. La commemoració, que celebra un doble aniversari –50 anys de la mort i 125 del naixement–, és comissariada pel músic Edmon Colomer i preveu activitats fins a mitjans de l'any que ve, amb l'objectiu de divulgar la transcendència del compositor.  

Robert Gerhard (Valls, 1896 – Cambridge, 1970) es considera una figura singular en molts aspectes, ja que la seva obra suposa la transició entre la música primerenca del segle XX i l'experimentació sonora a partir de la creació dodecatònica. També és destacable l'interès que va mostrar per la música catalana del segle XVIII –amb transcripcions d'obra d'Antoni Soler, Domènec Terradellas i Josep Pla– i la participació en la recerca entorn de la música tradicional catalana, que en alguns casos va incorporar a les seves composicions.

Vinculat intel·lectualment i artísticament als sectors més innovadors de la cultura catalana i europea, la seva posició personal el va dur a l'exili al final de la Guerra Civil. Instal·lat a Cambridge, la seva vàlua com a compositor va incrementar-se arreu, mentre a Catalunya només era conegut en cercles molt reduïts.

L`acte es va celebrar a l`Auditori Eduard Toldrà

L`acte es va celebrar a l`Auditori Eduard Toldrà

Actuació de la Camerata Eduard Toldrà

Actuació de la Camerata Eduard Toldrà

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració