Menú

Balanç del primer any del govern de VNG: "Hem posat les bases d'un model de ciutat centrat en les persones"

Comparteix:
21/07/2020 16:33

La pandèmia i la crisi derivada han marcat el primer exercici del mandat corporatiu

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, la primera tinenta d'Alcaldia, Blanca Albà, i la segona tinenta d'Alcaldia, Marta Jofra, han fet avui balanç del primer any de mandat. La valoració es fa coincidir amb el compliment d'un any del pacte que va donar lloc a la formació de govern a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que es va signar el 29 de juliol, entre les forces polítiques d'ERC, JxCat i Capgirem VNG-CUP. 

En una roda de premsa transmesa en directe a les xarxes socials municipals, l'alcaldessa ha afirmat que en aquest primer any "hem posat les bases del que creiem que ha de ser Vilanova i la Geltrú, una ciutat amable on el centre de les polítiques es dirigeixi a la ciutadania, amb una major justícia social, un entorn més agradable i sostenible, i un dinamisme actiu que ompli d'activitat la ciutat al llarg de l'any, i que posi en valor l'espai públic i promogui la dinamització econòmica diversa i responsable"

Igualment, la primera tinenta d'Alcaldia, Blanca Albà, ha recordat que l'acord de govern es va basar sobretot en dos aspectes: "d'una banda, el compromís amb el país i amb la defensa dels drets i les llibertats, i de l'altra, definir una sèrie de mesures que després es van recollir en el Pla d'Actuació Municipal, que ens permetessin donar resposta a les necessitats de Vilanova i la Geltrú". La segona tinenta d'Alcaldia, Marta Jofra, ha manifestat que "vam formar govern amb un convenciment molt clar que es podien fer polítiques diferents. Ara que ha passat un any podem dir que ho estem fent, estem promovent a través de totes les accions de govern una societat més responsable, més empoderada i més sostenible; aquest és un dels eixos vertebradors que ens uneix com a govern i que sustenta el model de ciutat pel qual estem treballant"

L'alcaldessa Olga Arnau ha exposat que el govern municipal està treballant per portar a terme el Pla d'Actuació Municipal (PAM), un document públic del qual s'han engegat més del 30% de les accions que conté. "Hem vingut a treballar. Volem una ciutat que posi al centre les persones i la seva qualitat de vida. Ens vam comprometre a treballar-hi, amb la signatura de l'acord i amb l'elaboració d'un Pla d'Actuació Municipal on es prioritza la justícia social, la sostenibilitat i l'empoderament de la ciutadania", ha expressat. Alhora ha afegit que s'està reestructurant l'organització interna dels serveis, incloent un major control de totes les contractacions, "algunes de les quals estan desfasades o  no ofereixen el servei que Vilanova necessita i per les quals s'estan pagant molts diners públics, com per exemple la recollida de residus i o la neteja viària".  

El primer any del mandat 2019-23 ha estat marcat per fets imprevisibles "amb un important impacte en la ciutat i la ciutadania", tal com han declarat les representants del govern municipal. Primer va ser l'esclafit de l'agost passat, després el temporal Glòria, el gener d'enguany. Finalment, la pandèmia del coronavirus Covid-19 ha estat determinant, perquè ha afectat directament a la salut de les persones i perquè "arrossega una greu crisi social i econòmica", ha apuntat l'alcaldessa. "Hi hem donat resposta des de l'inici, no és fàcil governar amb aquesta situació, però és aquí on hem pogut demostrar que aquest govern és fort i està consolidat", ha declarat. 

El pla de mandat, endavant

Malgrat haver hagut de realitzar modificacions pressupostàries per destinar 3 milions d'euros a la implementació del Pla de Xoc Social i Econòmic que permeti fer front a la crisi, el govern manté el pla de mandat previst. "El PAM marca les nostres prioritats, que continuen essent les mateixes malgrat la crisi ens ha abocat a intensificar-hi els esforços", ha expressat la primera tinenta d'Alcaldia, Blanca Albà. En aquest sentit, ha dit, "mantenim el compromís amb la població més vulnerable i amb el foment de la igualtat d'oportunitats, l'eix principal del nostre treball són les persones, i les persones més vulnerables especialment". El Pla de Xoc preveu mesures per incidir en la tarifació social o incrementar els recursos d'acció social, "compromisos que ja contempla el PAM i que ara s'han fet més necessaris encara"

Per tal de donar eines a les persones més vulnerables, ha explicat, s'ha creat l'Observatori de la Inclusió Social, adreçat a recollir dades per fer radiografies de les necessitats i adaptar les polítiques socials. Així mateix, ha destacat Blanca Albà, "mantenim la voluntat d'incrementar els habitatges d'inclusió social de titularitat pública i també hem facilitat l'accés a l'habitatge en la gent jove", amb una nova línia d'ajuts. 

La primera tinenta d'Alcaldia ha recordat que el PAM posa de relleu la voluntat d'impulsar una economia responsable i sostenible. "Ha quedat molt clar que amb dos mesos d'aturada de país l'economia ha quedat en una situació molt vulnerable, per tant l'Ajuntament hi ha de donar resposta", ha afirmat. En aquest sentit, en el moment actual l'Ajuntament multiplica els recursos per donar suport al teixit productiu. "D'una banda atenem les necessitats més immediates, com són els ajuts directes a les empreses per valor d'un milió d'euros que ben aviat es podran començar a sol·licitar, i de l'altra pensem en el futur, d'aquí el Pla de Dinamització Econòmica", que s'està desenvolupant conjuntament amb els agents implicats.  

Pel que fa a les polítiques impulsades, Marta Jofra ha ressaltat l'inici de projectes que "incidiran en la ciutat del futur". D'una banda, ha dit, "hem fet els primers passos per internalitzar diversos serveis públics", amb l'obertura d'expedients d'estudi de quatre serveis. D'altra banda, "estem fent una aposta per un nou model de recollida de residus i de neteja viària, sabem que aquest és un dels problemes importants que té la ciutat, sobretot per la percepció de la ciutadania", ha explicat, alhora que ha recordat que "hem avançat també cap a una mobilitat més sostenible i que posa al davant la mobilitat de les persones". Així, la regidora ha mencionat les accions de pacificació del centre i la implementació de nous carrils bici, així com les noves zones de càrrega de vehicles elèctric creades a la façana marítima. "Tot això que ja estava previst al PAM s''ha accelerat a causa de la Covid-19", ha puntualitzat. 

La segona tinenta d'Alcaldia ha parlat també de les accions "per a la preservació del paisatge i de l'entorn. Com a administració municipal hem de garantir la preservació d'espais naturals com la Platja Llarga, entre d'altres accions i compromisos per tenir cura del paisatge urbà i dels espais verds de la ciutat, així com preservar la biodiversitat i gestionar les zones verdes de forma més sostenible".  Igualment, ha destacat els treballs que s'estan realitzant "per una planificació urbana que impliqui la ciutadania i que aporti una visió a mig-llarg termini de la ciutat", amb els treballs per fer l'avanç del Pla d'Ordenació Urbanística (POUM), sobre el qual la Covid-19 ha endarrerit el procés participatiu.  "Volem que aquest planejament es faci pensant en les persones, que incorpori criteris de sostenibilitat, de preservació d'espais naturals, també la visió de gènere, la diversitat funcional, i que s'adeqüi a les previsions demogràfiques actuals", ha expressat. 

"Seguirem treballant per aquest model de ciutat i donant resposta a les necessitats que vinguin, en bona part condicionades per la pandèmia", ha declarat l'alcaldessa Olga Arnau. Tal com ha manifestat, l'Ajuntament continua preparat per donar resposta a les necessitats que sorgeixin, "demanem, això sí, corresponsabilitat a la ciutadania i conscienciació per prevenir al màxim possibles rebrots, actuant amb sentit comú aconseguirem revertir la situació". L'alcaldessa ha volgut posar de manifest l'esforç i el compromís dels regidors i regidores del govern "en aquest primer any complex" i ha agraït "l'acompanyament en moments de dificultats" per part dels grups de l'oposició. 

Es compleix un any del pacte de govern a VNG

Es compleix un any del pacte de govern a VNG

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Govern obert, Grups municipals, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració