Menú

L'Ajuntament de VNG participa en la constitució de l'Associació de Municipis per l'Energia Pública

Comparteix:
21/07/2020 10:48

La nova entitat, formada per 47 ajuntaments i dues entitats, aposta per una gestió pública de la xarxa de distribució elèctrica

Recuperar el control públic de la xarxa de distribució d'energia, és l'objectiu de l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP), de la qual ahir al matí es va presentar el protocol d'intencions a Terrassa. Vilanova i la Geltrú forma part dels municipis impulsors de l'associació,  que engloba 47 ajuntaments i dues entitats. 

“La idea és recuperar el control de la xarxa de distribució per poder impulsar la transició energètica cap a un model més just, democràtic i sostenible, i redistribuir millor els beneficis econòmics que genera el mercat de l'energia", ha manifestat la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofra. "Els ajuntaments podem tenir un paper fonamental que fins ara no hem tingut", argumenta. 

Marta Jofra ha posat com a exemple la gestió pública de l'aigua que ja es fa a la ciutat, amb molt bon resultat: “podem controlar les tarifes, i decidir a qui se li talla el subministrament d'aigua, comprovant primer si és una família vulnerable i oferint tarifes socials si cal. Si tinguéssim el control de la xarxa elèctrica, també podríem incidir, tant en les tarifes com en decidir on s'inverteixen els beneficis”.

La regidora afirma que des que es va privatitzar el sector elèctric, hi ha un gran oligopoli que té molta incidència en les tarifes i en la transició energètica. "Tenim unes de les tarifes més altes d'Europa, perquè el servei està concentrat en poques empreses, i ens volem assegurar que es compleix la llei de pobresa energètica pel que fa als talls de subministrament, l'Ajuntament ha de poder tenir un paper", reclama Marta Jofra.

Els municipis associats representen una població de 2.600.000 habitants, amb ciutats grans com Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona, Sant Cugat o Terrassa, i també municipis petits. L'associació es constituirà al setembre, després de passar pels respectius plens municipals. 

La presentació del protocol d`intencions es va fer de manera telemàtica

La presentació del protocol d`intencions es va fer de manera telemàtica

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració