Menú

VNG i els municipis costaners del Garraf al Baix Camp es coordinen per a l'obertura de les platges

Comparteix:
22/05/2020 18:55

Constituïts com a taula, demanen poder muntar les instal·lacions per tenir-les a punt quan se'n permeti l'ús, i posposar les taxes d'ocupació als concessionaris

Els municipis del litoral de les comarques del Garraf, el Baix Penedès, el Tarragonès i el Baix Camp s'han reunit aquest dijous telemàticament per abordar l'obertura de platges i les dificultats que s'albiren per al sector turístic i de serveis a causa de la pandèmia per la Covid-19.

L'objectiu és afavorir la recuperació econòmica i la reactivació del serveis amb totes les mesures sanitàries per garantir la seguretat i contenir l'expansió del virus perquè els usuaris puguin gaudir dels espais litorals en les millors condicions, a l'hora que es protegeix els ecosistemes com espais saludables. 

Les mesures de desescalada permeten en aquests moments practicar esport individual,  i a partir de la Fase 2 es podrà accedir a les platges per al bany, però no es podran utilitzar les dutxes ni rentapeus, i caldrà mantenir els 2 metres de distància de seguretat. L'obertura de les platges amb tots els serveis i instal·lacions no està prevista fins a la Fase 3. Per poder planificar l'obertura segura de les platges per a aquesta temporada de bany 2020, caldrà establir mesures que permetin definir la distància de seguretat entre usuaris, i és per això que els municipis del litoral demanen poder instal·lar els serveis públics i privats de les platges amb temps suficient.

Segons la regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, “cal fer pressió a les administracions superiors per afrontar aquesta crisi i reactivar el sector econòmic vinculat a les platges, sense perdre de vista que són espais naturals que cal potenciar i respectar com a tals”. 

Amb l'objectiu de promoure la recuperació en tots els àmbits, inclòs l'econòmic, que fa referència a les activitats del sector turístic com a base de l'economia de molts municipis, la Taula ha signat 2 pactes dirigits a la Generalitat i al Ministerio para la Transición Ecológica sol·licitant resolucions i mesures.

En el cas de la Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar del Ministeri, s'ha sol·licitat l'exoneració de les taxes d'ocupació des de l'inici de la pandèmia fins a final de 2020 als adjudicataris i concessionaris de les activitats del pla d'usos, per compensar l'aturada de l'activitat econòmica. 

En el cas del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, han demanat disposar el més aviat possible del Pla d'Usos de les platges per a aquesta temporada, l'autorització per començar el muntatge de les instal·lacions de serveis públics i privats amb més de 15 dies d'antel·lació per tenir-les a punt quan se'n permeti l'ús, així com la informació dels requeriments de seguretat i distanciament sanitaris. 

Els 17 municipis que formen la Taula per un Litoral Sostenible, creada el mes de febrer a través del Pacte de Comarruga arran del temporal Glòria, s'han unit per gestionar un litoral econòmicament viable, socialment equitatiu i ambientalment sostenible. Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant representen 110 km del litoral Mediterrani de Catalunya.

La reunió es va fer de manera telemàtica

La reunió es va fer de manera telemàtica

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda, Espai públic, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració