Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, l'ha inaugurat aquest matí
El conseller Chakir el Homrani ha inaugurat a Vilanova i la Geltrú el SIE (Servei d'Intervenció Especialitzada) Garraf-Penedès, un recurs de la Generalitat de Catalunya que ofereix atenció integral durant el procés de recuperació i reparació a dones en situació de violència masclista i també a les seves filles i fills a càrrec.
El Homrani, acompanyat pel secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha anunciat que a finals d'any s'haurà doblat la xarxa de SIEs existent a Catalunya: “volem tenir presència al territori, necessitem aquesta capil·laritat per poder donar resposta a les dones que han patit violència masclista, i a les seves filles i fills”. Fins ara, a banda dels serveis locals com el SIAD, les dones que volien anar a un SIE s'havien de desplaçar a Sant Feliu, Igualada o Tarragona. “Tenim molts deures en l'àmbit de la violència masclista i de la igualtat afectiva, però amb els SIEs posem el nostre granet de sorra per avançar en la recuperació i en la reparació”, ha dit el conseller, que ha destacat el treball en xarxa i interdisciplinar que posa la dona en el centre.
L'any 2019 els 8 SIEs existents van atendre prop de 5.00 dones i 1.150 infants, Aquest 2020 es preveu poder-ne atendre el doble, en un servei que s'ofereix sense pressa i sense límit de temps. L'alcaldessa Olga Arnau ha explicat que a Vilanova el SIAD va fer 350 atencions el 2019. “Malauradament aquesta xacra hi és, i a banda del SIAD que ja oferíem fins ara a nivell municipal, els SIE de la Generalitat són una necessitat de país. I avui podem oferir un espai digne per poder ampliar l'acompanyament d'aquestes dones, fills i filles a tot el procés de recuperació per tal de refer i començar una nova vida exempta de violències”, ha dit Arnau, que ha estat acompanyada per la regidora d'Acció Social, Convivència i Equitat, Marta Guinda; i la regidora d'Educació, VNG Inclusió, Dependència i Ocupació, Mercè Mateo.
Per la seva banda, la directora del servei, Susana Conesa, ha volgut agrair la tasca de totes les treballadores del servei, i s'ha mostrat satisfeta del seu funcionament després de dues setmanes de la posada en marxa. Conesa ha recordat que treballaran al voltant de tres eixos de treball: l'atenció directa, la vessant comunitària i el treball en xarxa amb tots els recursos de la comarca, i la prevenció, sensibilització i defensa dels drets, dirigit a la ciutadania, especialment a persones joves i a totes les dones.
El SIE compta amb un equip de professionals multidisciplinar, integrat per persones titulades en psicologia, psicologia infantil, treball social, educació social i dret. Els seus objectius principals són oferir informació de qualitat sobre els recursos de la xarxa; proporcionar una atenció social i terapèutica especialitzada i continuada; adequar el model d'intervenció social, legal i terapèutic al procés de les dones que han patit o pateixen violència masclista; potenciar programes de prevenció, assistència i reparació com: el programa d'acollida, d'atenció social, d'atenció psicològica per a dones, d'atenció psicològica infantil i juvenil, d'atenció jurídica, d'atenció socioeducativa o de mediació intercultural i treballar coordinadament amb els serveis externs, atenent el procés específic de cadascuna de les dones.