Menú

Vilanova ja és Carnaval!

Comparteix:
10/02/2020 9:56

La presentació del programa i cartell, enguany obra de Lluís Amaré i, la celebració dels 10 anys dels Gegants de la Cuyna Vella donen el tret de sortida a la festa més esbojarrada i satírica de la ciutat

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú ja escalfa motors. La presentació aquest dissabte al vespre del cartell i programa d'actes del Carnaval 2020 ha estat l'inici del que s'espera serà la gran festa de la sàtira a la capital del Garraf.

Prèviament al tret d'inici del Carnaval, el centre de la Vila va viure una divertida cercavila per commemorar els 10 anys dels Gegants de la Cuyna vella. Amb música de Marta Pujadas i coreografia de Miquel Burgés, els gegants vilanovins que només surten el dissabte i el dimarts del Vidalot, van estrenar per celebrar l'efemèride un ball propi. Acompanyats dels gegants ‘carnavaleros' de Solsona i Torà: el Brut i la Bruta, el TòfolNan i el Compte de l'Assaltu i els seus quatre nans, van recórrer en cercavila els principals carrers del centre, enfilant la rambla Principal fins a la plaça de les Neus on s'hi van plantar per participar de l'estrena del cartell del Carnaval d'enguany.

Al punt de les set del vespre la junta de la FAC, encapçalada pel seu president en funcions Albert Hernàndez, va donar inici a la presentació del cartell del Carnaval 2020, que enguany ha estat obra del vilanoví Lluís Amaré. El cartell que segons l'autor “expressa i recull tots els colors i els actes del Carnaval vilanoví, des del ball de mantons a l'enterro de la sardina” fa incidència especial també en el Caramel “com a personatge emblemàtic del Carnaval vilanoví que enguany està d'aniversari i que a més és un personatge molt estimat”. Amb motiu d'aquest aniversari el cartell té com a element destacat el #somcaramel.

D'altra banda, d'entre les novetats que es van desvetllar en el tret d'inici al Carnaval de 2020 destaca  el nou penó que lluirà el Vidalot el dimarts de Carnaval i la implantació de l'eco-caramel per les comparses. Unes comparses que segons l'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, “és un dels actes més integradors i participatius”. L'alcaldessa va qualificar la festa com “el carnaval de les sensacions perquè el veiem, el vivim, el gaudim i també l'olorem” començant per la merengada i acabant amb la dolçor del sucre dels caramels de la comparsa. Uns caramels, o millor dit, ‘eco-caramels' que al parer de la regidora de Cultura, Adelaida Moya, han arribat per quedar-se. “L'eco-caramel avança, no hi ha marxa enrere, a més a més, és una aposta ferma tant de la FAC com de les entitats i del propi Ajuntament”. La regidora de Cultura va explicar que és necessari “anar conscienciant tothom perquè el Carnaval sigui una festa que es visqui només a l'eco-caramel. Cal que tots ens fem responsables de tots aquests residus que després de la comparsa queden escampats per la ciutat i que no desapareixen sinó que van a parar al mar”. Quant a l'acte de presentació que va aplegar un nombrós públic a la plaça de les Neus, Adelaida Moya va admetre sentir-se “contenta i emocionada, hi ha molta gent, molta expectació i és que els vilanovins i vilanovines sempre tenim moltes ganes de Carnaval”. En relació a la festa, la regidora de Cultura va destacar que malgrat “el Carnaval de Vilanova sempre segueix la tradició és un carnaval molt participatiu. La ciutat ja viu el carnaval, la plaça avui és plena per acompanyar la FAC en aquest dia que també és important per a ells. La festa té bona salut, una bona salut de ferro”. Així mateix, la regidora Moya va destacar d'enguany, com ja ha estat en d'altres ocasions, el carnaval reivindicatiu i contrari a les agressions. En aquest sentit ha recordat que “l'any passat ja es va intensificar molt aquesta campanya amb la instal·lació dels punts liles. Hi ha qui aprofita la festa per excedir-se sobre les llibertats dels altres i, evidentment les agressions no hi tenen cabuda a la festa, ni el masclisme ni la violència. Per Carnaval tot s'hi val, però tot s'hi val respectant sempre els altres”.

Finalment el president en funcions de la FAC, Albert Hernàndez, va fer esment a la complexitat d'organitzar un carnaval com el de VNG però va afirmar que des de la junta de la FAC “ho fem amb molta il·lusió i amb moltes ganes. El carnaval de Vilanova és per a la gent de Vilanova per això a la gent li diem: participeu de la festa i gaudiu el carnaval de VNG que és el millor Carnaval del món”. El primer acte oficial del Carnaval de 2020 va tenir com a colofó l'encesa dels antifaços que guarneixen la rambla Principal i un concert a càrrec de la formació ‘Bocamolls'.

Un cupó de l'ONCE amb la imatge de Les Comparses

Prèviament a la presentació oficial del Carnaval de 2020, el Saló de Plens havia acollit la presentació del cupó de l'ONCE dedicat a Les Comparses de VNG. La iniciativa, que va ser una de les primeres peticions que va rebre Olga Arnau després de ser investida alcaldessa de la ciutat, pretenia que durant la setmana de carnaval arreu de l'estat espanyol els cupons que es venguin portin la imatge del nostre carnaval. En total, segons va explicar el sotsdelegat territorial de l'ONCE a Catalunya, Angel Àvila, seran 5,5 milions de cupons els que s'editaran amb la imatge més emblemàtica del carnaval vilanoví.

A la presentació del Saló de Plens hi van assistir també el regidor de Joventut, Adrià Gala, la regidora de Cultura, Adelaida Moya i la regidora d'Educació i VNG Inclusió, Mercè Mateo. Posteriorment, ja a la plaça de les Neus, s'hi va sumar també la regidora de Seguretat Ciutadana, Gent Gran i Esports, Blanca Albà.

El cartell de Lluís Amaré es va presentar dissabte a la plaça de les Neus

El cartell de Lluís Amaré es va presentar dissabte a la plaça de les Neus

El cupó de l`ONCE amb la imatge de les Comparses

El cupó de l`ONCE amb la imatge de les Comparses

La cercavila dels Gegants de la Cuyna Vella

La cercavila dels Gegants de la Cuyna Vella

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Festa
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració