Menú

Casimir Martí ja és fill predilecte de Vilanova i la Geltrú

Comparteix:
09/05/2019 14:11

Acte solemne de reconeixement al sacerdot, docent i historiador vilanoví

Dimarts a la tarda la Biblioteca Museu Víctor Balaguer va acollir l'acte d'atorgament del títol honorífic de fill predilecte de Vilanova i la Geltrú a Casimir Martí. La ciutat ha reconegut a aquest destacat sacerdot, docent i historiador, nascut a la ciutat. Martí va ser el primer director de l'Arxiu Nacional de Catalunya i l'any 1992 va rebre la Creu de Sant Jordi.

L'acte va comptar amb la intervenció de la regidora de Cultura, Adelaida Moya i el director de l'Arxiu Comarcal del Garraf, Rafael Mestres.

Moya va destacar que l'homenatjat era una persona que havia fet una aportació positiva a la ciutat, i va demanar homenatjar aquestes persones, perquè "una ciutat que té en compte aquestes aportacions prepara millor el seu futur, camina cap a una cohesió forta i arrelada".

Rafael Mestres va fer un recorregut per la trajectòria professional de Martí, vinculant la seva tasca com a sacerdot a les seves recerques sobre el món obrer i l'anarquisme. "Va adquirir un sentit crític de l'església catòlica, sobretot de la jerarquia, que s'havia arrenglerat amb les classes dirigents" va dir Mestres, i va explicar el seu compromís amb la lluita contra la pobresa fruit del treball en parròquies de diferents barris obrers.

El paper com a primer director de l'Arxiu Nacional de Catalunya també va centrar la intervenció de Mestres, que va posar en relleu que aquest fet li va permetre "formar part de la generació de catalans que van participar en la restauració del govern de la Generalitat, amb fermesa i convicció. Va viure la normalització del país des de dins".

El nomenament de fill predilecte també va comptar amb la intervenció de representants dels grups polítics municipals. Per part d'ERC Olga Arnau va destacar que Martí "és una persona exemplar pels seus valors socials, per les seves conviccions i creences."

Miguel Ángel Ayala, en nom de la CUP, va reivindicar el paper de Martí com a historiador i la seva voluntat "per entendre perquè la classe obrera s'havia allunyat de l'església."

La regidora del PSC, Teresa Llorens, va mencionar la tasca feta per Martí "a la parròquia de la Immaculada per donar-li un sentit social, va ser un punt de trobada, un embrió dels moviments antifranquistes".

Per part del PDeCat, Blanca Albà va apostar per la difusió del pensament i l'obra de Martí i va recordar un dels seus pensaments, "ell deia que l'església és mediocre perquè no té capacitat per entendre què passa. Entendre-ho no vol dir renunciar al que s'és".

Tot seguit el nebot de Casimir Martí, que no va poder assistir al reconeixement per qüestions de salut, va recollir la insígnia d'honor i el diploma, i va agrair la iniciativa de proposar a Martí per aquesta distinció.

També va parlar Quim Cervera, amic personal de l'homenatjat, recordant aspectes de la seva trajectòria com ara el seu paper com a docent a la facultat de Teologia, i el seu coratge per defensar "una església més senzilla, en favor dels més necessitats".

L'alcaldessa, Neus Lloveras, va cloure les intervencions destacant de Casimir Martí la seva aportació a la història del país, sempre vinculada a "la seva acció social, la vocació de servir, de manera activa i propera a la comunitat".

L'acte de reconeixement com a fill predilecte va comptar amb l'actuació musical del duet Eudaimonia Ensemble.

Acte de nomenament de fill predilecte de Casimir Martí

Acte de nomenament de fill predilecte de Casimir Martí

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer va acollir l'acte

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer va acollir l'acte

L'acte a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

L'acte a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració