Menú

Vilanova acull la presentació de les primeres conclusions del projecte europeu Socatel

Comparteix:
20/09/2018 13:59

La jornada de dilluns és un pas previ a la creació d'una plataforma tecnològica per millorar l'atenció a les persones que necessiten cures de llarga durada

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú participa com a soci en el projecte europeu SoCaTel, finançat a través del programa Horizon 2020. Aquest projecte està liderat per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i té per objectiu millorar l'accés de les persones grans als serveis públics de cures de llarga durada, en el marc de la Llei de Dependència.

En els darrers mesos, diversos grups focals participatius han recollit les necessitats i opinions de diferents persones involucrades en el procés, gestió i seguiment de la Llei de Dependència.
És per això que aquest dilluns, 24 de setembre, es farà un acte presentació de les conclusions d'aquesta primera fase del projecte. Serà a les 10 del matí a la sala d'actes de La Plataforma – Centre Multiserveis.

La jornada consistirà en la presentació de les primeres conclusions del treball de recerca realitzat a Vilanova i Tarragona, previ a la creació d'una plataforma tecnològica de cocreació que ha de servir per millorar l'atenció a les persones que necessiten cures de llarga durada.

En la fase inicial d'aquest projecte europeu es van realitzar entrevistes a una seixantena de persones, usuàries de serveis previstos en la Llei de Dependència, familiars, i professionals del sector del treball social i sanitari. En aquest treball hi van tenir una participació molt activa els serveis socials de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

En l'acte de dilluns, l'equip que treballa en el projecte SoCaTeL presentarà les conclusions de la recerca i les exposarà davant de les persones que van ser entrevistades, a la vegada que explicarà també la metodologia que s'ha utilitzat per extreure les conclusions. A grans trets, la manca d'informació, la complexitat administrativa, la necessitat de millora de la coordinació entre professionals i la insuficiència dels recursos de cura són els temes sobre els quals més han incidit les persones entrevistades.

Què és SoCaTeL?
SoCaTeL és un projecte d'àmbit europeu sorgit del programa “Horizon 2020” impulsat per la Unió Europea, que preveu una línia de treball que incideix en l'envelliment de les persones grans. El projecte consisteix en la creació d'un programa informàtic que faciliti l'accés als serveis previstos en l'anomenada Llei de la dependència (Llei 39/2006, 14 de desembre de Promoció de l'Autonomia Personal i atenció a les persones en situació de dependència, LAPAD). El projecte té la particularitat que es fa mitjançant tallers de cocreació, una metodologia de treball que fa que els usuaris participin en el disseny de la nova eina tecnològica. Hi participen, per tant, usuaris, familiars, professionals, treballadors socials, cuidadors/es, metges/ses, infermeres/s, fisioterapeutes, a més d'investigadors, tècnics i responsables polítics.
La cocreació implica que els participants formin part de tallers on es remodelaran o es dissenyaran serveis en el marc de la LAPAD.

En el cas de Vilanova i la Geltrú, la ciutat acollirà un dels programes pilot del projecte, al costat d'altres municipis de Finlàndia, Hongria i Irlanda. En el projecte hi participen 13 socis incloent empreses i institucions de tota la Unió Europea.

Socatel

Socatel

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració