La sessió d'octubre aprova també les conclusions de la Comissió informativa especial del projecte d'intervenció integral del nucli antic
El Ple de l'Ajuntament va aprovar ahir per unanimitat donar suport a la introducció al Carnaval de VNG d'un caramel sostenible. Aquesta va ser una proposta de la FAC (Federació d'Associacions pel Carnaval) i la Cooperativa de consum responsable La Vinagreta en una AMO (Assemblea Municipal Oberta).
El regidor de Medi Ambient, Xavier Serra va explicar que la idea és promoure "l'ús d'un caramel que no utilitzi ni plàstic ni paper parafinat en l'embolcall, sinó algun material com el paper reciclat o similar que es degradi ràpidament al mar". La iniciativa compta amb una aportació econòmica de 15.000 €, ja que també va ser un dels projectes més votats en els Pressupostos Participatius 2018.
La regidora no adscrita Ariadna Llorens va voler destacar "la gran oportunitat que una de les nostres festes més emblemàtiques porti el segell de la sostenibilitat", felicitant la iniciativa i afegint-se a la voluntat de reduir l'impacte mediambiental que provoquen els caramels.
Carmen Reina, regidora no adscrita, es va mostrar preocupada "perquè el medi ambient està molt castigat per les males pràctiques. Propostes com aquesta ajuden a apaivagar aquesta problemàtica". Tot i estar d'acord amb el projecte, la regidora va posar en dubte el fet que la utilització del caramel sostenible sigui obligatori l'any 2020.
Per part de Som VNG, Deborah Zimmerman es va mostrar a favor del caramel sostenible i va considerar que la sostenibilitat "va més enllà". La regidora va suggerir que "el Carnaval sigui una plataforma, seria molt positiu promoure la reutilització de disfresses, fer carrosses amb materials respectuosos".
Jaume Marsé, regidor de la CUP, també va posar en relleu que la iniciativa del caramel sostenible "obre un camí perquè les nostres festes siguin més sostenibles amb l'entorn", i va demanar fer un treball pedagògic perquè tothom sigui conscient "que les nostres accions de consum tenen un impacte en el medi ambient".
El regidor del PSC, Gerard Llobet, va agrair a la FAC i a La Vinagreta la iniciativa i va demanar que "des de l'Ajuntament es tingui una actitud proactiva. Caldran mesures de recordatori, de comunicació", i va suggerir treballar amb col·lectius com ara les escoles.
Un segon punt destacat en l'ordre del dia va ser l'aprovació de les conclusions de la Comissió informativa especial del projecte d'intervenció del nucli antic (PIINA). Aquesta comissió es va crear arran d'un acord de Ple ara fa un any per aclarir les causes i les persones responsables de l'incompliment d'alguns dels objectius del PIINA.
Carmen Reina va mostrar el seu suport a l'informe de conclusions "perquè ha servit per evidenciar accions contradictòries que es van realitzar en el seu dia". A més es va felicitar pel consens perquè "això permetrà que l'objectiu principal del nucli antic s'executi".
Deborah Zimerman va recordar que el PIINA era "un projecte ambiciós que dignificava el centre de la ciutat en diferents aspectes, però un govern convergent ho va transformar en una destrossa per acontentar alguns comerços". La regidora de Som VNG va ser crítica amb l'informe de conclusions, acusant l'alcaldessa de "posar el llop a vigilar les ovelles. El president de la comissió d'investigació ha estat jutge i part".
En nom d'ERC, Xavier Serra va recordar que la seva formació havia estat promotora de la Comissió especial i va agrair que hi hagués un document d'acord final. El regidor, fent referència a un dels punts de l'informe que demana un peritatge extern per aclarir l'estat actual de la mobilitat i del paviment al nucli antic, va mostrar-se esperançat que "aquest estudi destapi o faci aflorar la responsabilitat".
Jaume Marsé va començar agraint la "tasca incansable" de la plataforma veïnal promotora de la comissió i va mostrar la satisfacció pel fet que "la comissió hagi acabat amb unes conclusions després de 12 mesos". El regidor de la CUP va destacar-ne alguna, com ara la que diu que "es va canviar la mobilitat i fins i tot els objectius del Pla General. Els responsables del canvi no van rectificar res i tot això va portar al deteriorament del paviment".
Gerard Llobet va recordar que "la Llei de Barris tenia l'objectiu de generar un gran espai de relació social amb el veïnat i també atraure inversió econòmica", amb la pacificació del trànsit com un dels elements destacats. El regidor del PSC va considerar "assenyat demanar un examen pericial extern per poder, de forma immediata, començar a actuar i perquè hi havia una majoria que estava d'acord en pacificar aquest nucli antic".
El regidor del PDeCat-CiU, Joan Giribet, va assumir la responsabilitat política que es deriva de les conclusions de la comissió. Giribet va explicar que "CiU portava en el programa electoral la voluntat d'introduir modificacions" en la mobilitat del centre urbà, "escoltant una demanda ciutadana vam modificar algunes mesures. Vam aplicar un programa electoral referendat per la ciutadania".
Les conclusions de la Comissió Informativa especial van ser aprovades per unanimitat.
El Ple d'octubre també va debatre i aprovar altres punts relatius a temes d'urbanisme i d'habitatge. En l'apartat de mocions es van aprovar propostes en relació al futur del CSP, la neteja de torrents, la carena de la Talaia, les fonts d'aigua, el dret a vot i els preus justos dels habitatges de lloguer.