Menú

Un full de ruta per posicionar Vilanova en el mapa del món

Comparteix:
26/04/2018 14:40

Entre les mesures mes innovadores derivades del pla d'internacionalitzacio presentat avui i que realcen el document hi ha la creació d'un consorci per a la projecció de la ciutat

L'espai Crea&Co de l'Agència Pública d'Innovació Neàpolis ha estat l'escenari on s'ha presentat avui el Pla de Projecció Internacional de Vilanova i la Geltrú. El pla la preparació del qual es va iniciar en 2015 i que s'ha anat gestant en el decurs del darrer any ha estat presentat per Glòria Garcia segona tinenta d'Alcaldia i presidenta de l'Àrea de Serveis Centrals, Seguretat i Hisenda; Concepción Odriozola Eizaguirre, cap de l'Oficina d'Europa i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona; Agustí Fernández de Losada, Director d'Estudis i Assistència Tècnica Internacional de Tornos Abogados i Joan Carles Lluch, Director de Neàpolis.

El pla perfila un full de ruta i ha estat definit com un document obert i que ha de continuar recollint les diferents sensibilitats dels agents i sectors implicats. Una de les accions destacades derivades del document serà la creació d'un consorci a la ciutat que reculli les diferents sensibilitats dels sectors implicats i treballi en la implementació de les accions derivades de les línies estratègiques i es reculli de noves a desenvolupar en el futur.

pla2
Per a la redacció i confecció d'aquesta eina s'ha comptat amb l'acompanyament i el suport financer de la Diputació de Barcelona a través de la seva oficina de relacions internacionals. La diputació compta amb una dilatada trajectòria en matèria d'assessorament als municipis en el camí de la planificació de les relacions internacionals contribuint a generar els instruments que defineixen les estratègies i les línies de treball que permeten als municipis aprofitar els seus millors actius i punts forts per situar-se en el mapa del món.

La responsable de l'Oficina d'Europa i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona, Concepción Odriozola Eizaguirre, ha destacat que la Vilanova enceta ara un camí per al qual es troba preparada. "Vilanova és una de les ciutats millor posicionades respecte la Unió Europea en relació, per exemple, a l'obtenció de recursos de finançament com els fons estructurals". Odrioloza ha remarcat també la rellevància de l'administració local a l'hora de donar resposta a les necessitats dels diferents sectors recordant que els ajuntaments són els que disposen de menys recursos, ja que gestionen un 14% de tot el pressupost de les administracions públiques però per contra són la primera línia que dóna resposta a tota la ciutadania.

Els tècnics de la Diputació de Barcelona han remarcat també els valors endògens de la ciutat com el mar, el port, les noves tecnologies o el fet que la ciutat sigui un node de comunicacions. "Són a aquests valors en clau interna que ens permeten anar de lo local a lo global" ha reblat Odriozola.

La dinàmica de redacció del pla, la redacció final del qual ha estat a càrrec de Agustí Fernàndez Losada, del gabinet Tornos Abogados, ha estat marcada per la necessitat confeccionar un text que reculli les sensibilitats i les necessitats de tots els agents locals implicats. Gràcies a aquest procés participatiu en el qual s'ha intervingut des dels àmbits acadèmic, econòmic i productiu, social i cívic i completat amb les aportacions de les administracions públiques el document resultant para atenció de forma transversal a un ampli ventall de propostes d'acció i intervenció que abasten un ampli espectre.

D'aquesta forma la projecció internacional ultrapassa els límits dels àmbits econòmics i s'estén també cap a altres segments com la Cultura, la riquesa patrimonial, la promoció turística o les dinàmiques del sector de la creació i la innovació sense deixar de banda àmbits com els vinculats als projectes de cooperació. En aquest sentit el pla de projecció estableix sinergies i connexions amb altres plans com el de Màrqueting Turístic i el Pla Director de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. El pla doncs serà un instrument que ajudarà a posicions la ciutat i tots els agents que formen part del sistema econòmic, empresarial, social, acadèmic i cívic en els mercats exteriors, però també en altres escenaris emergents com a conseqüència de l'existència de contextos globalitzats on cal fer pales la visió i els valors de les ciutats petites i mitjanes com Vilanova.

pla3

pla3

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració