Menú

Vilanova i la Geltrú acollirà una exposició única de gegants centenaris de Catalunya

Comparteix:
09/07/2009 11:09

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer acollirà aquesta mostra, que difícilment es podrà tornar a repetir

Gegants de Museu és el títol de l'exposició que, a partir del 18 de juliol i fins l'1 d'agost, es podrà visitar a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. L'exposició és un dels actes centrals de les activitats commemoratives del 300 aniversari dels Gegants Grossos de Vilanova i la Geltrú.

Gegants de Museu és el projecte més ambiciós que durà a terme la Colla de Geganters de Vilanova i la Geltrú, ja que arreu de Catalunya hi ha parelles que són de gran valor històric per fet de ser peces originals. Són autèntiques icones de la seva ciutat i protagonistes indiscutibles de les celebracions festives. Podem dir que són autèntiques peces de museu

L'objectiu d'aquesta exposició és, doncs, portar a la ciutat una mostra d'aquestes figures i alhora fer un repàs a quatre segles d'història de gegants. Entre molts d'altres hi restaran exposats gegants tan antics com els del Pi i els de Vilafranca del Penedès, que daten del segle XVII, o d'altres de més joves com els de Sitges, de finals del segle XIX.

A banda, també es vol aplegar, per primera vegada a la història en una mateixa sala d'exposicions, figures tan emblemàtiques com els Gegants de Solsona, els Gegants de la Patum de Berga o els Gegants d'Olot, els quals tenen protocols molt tancats, i per tant molt rarament surten del seu municipi. En aquest sentit, la Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Isabel Pla ha destacat la implicació de molts ajuntaments de Catalunya, agraint-los l'esforç que han fet alhora de trencar els seus protocols interns i fer-la possible. La regidora ha recordat la exclusivitat de les peces que s'hi podran veure, "el que converteix aquesta exposició en única i molt difícil de repetir", i també ha tingut paraules per agrair la tasca realitzada per la colla de Geganters de Vilanova en tot el procés."La intenció és aconseguir que la nostra ciutat sigui el centre d'atenció del món geganter amb la mostra de gegants centenaris més important mai realitzada".

Participants:

¿ GEGANTS DE L'ARBOÇ (1827)
¿ GEGANTS DE CARDONA (1834)
¿ GEGANTS DE LA CASA CARITAT DE BCN (1859)
¿ GEGANTS DE MANRESA (1840)
¿ GEGANTS DEL PI (TESTES ORIGINALS) (1601)*
¿ GEGANTS D'OLOT (TESTES ORIGINALS) (1889)
¿ GEGANTS DE REUS (INDIS) (1898)*
¿ GEGANTS DE SITGES (1897)
¿ GEGANTS VELLS DE SOLSONA (1675)*
¿ GEGANTS MOROS DE TARRAGONA (1851)
¿ GEGANTS DE VIC (1832)
¿ GEGANTS DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS (1601)*
¿ GEGANTS GROSSOS DE VILANOVA I LA GELTRÚ (1709)*
¿ GEGANTS PETITS DE VILANOVA I LA GELTRÚ (1771)
¿ BRAÇOS DE LA SOCIETAT “LA CUINA” DE VILANOVA (1892)

*Primera referència històrica o primer document gràfic.

Expo Gegants de Museu

Expo Gegants de Museu

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració