09/12/2013 11:58
Diversos actes els darrers dies han servit per conscienciar la població de la importància de la prevenció i del diagnòstic precoç davant el VIH
Un any més, la celebració del Dia Mundial de la Sida ha servit per conscienciar la ciutadania, i per fer campanyes com la prova ràpida de detecció del VIH, que s'oferia a l'ASSIR (Atenció a la salut sexual i reproductiva) del CAP Jaume I. En un dia es van fer 7 proves "Surt de dubtes", en 4 dones i 3 homes. Unes proves que es fan durant tot l'any en el marc de diversos protocols, com en el cas de les dones embarassades, i que serveixen cada any per detectat algun cas positiu.
De fet, a nivell de tota Catalunya, el nombre de proves diagnòstiques del VIH realitzades ha anat augmentant de manera progressiva des de 1993, sobretot després de la introducció de la prova ràpida el 2006.
Tot i així, val a dir que la taxa de resultats positius no ha variat de forma significativa, i per això és important incidir més en les poblacions de risc.
Una prioritat dels programes de prevenció és el diagnòstic precoç de la infecció pel VIH, perquè en aquests casos es pot rebre tractament antiretroviral. El diagnòstic tardà té un impacte negatiu tant per a la persona que és diagnosticada tard (i que, per tant, tindrà un pronòstic pitjor) com per a la salut pública ja que, sense un diagnòstic de VIH, no es poden prendre les mesures de prevenció i tractament necessàries per reduir el risc d'infecció.
Diversos actes a la ciutat
Vilanova i la Geltrú va acollir diversos actes al voltant del Dia Mundial de la Sida, que se celebra l'1 de desembre, organitzats per les regidories de Joventut, Salut i Cooperació, amb la participació enguany de la Creu Roja.
Així, a banda de penjar un llaç vermell a la façana de l'Ajuntament, l'Oficina Jove va organitzar un Punt de Salut dijous 28 a peu de carrer, a l'avinguda de Francesc Macià amb la Rasa del Miquelet. Es van donar una cinquantena de llacets, díptics informatius de la sida i preservatius. Els encarregats del Punt van ser 3 joves del programa boca-orella de Joventut. Són joves de 14 a 18 anys de diferents centres de secundària de VNG, que es formen en diverses àrees per ser els referents informatius al seu centre educatiu. Una quarantena d'aquests joves van participar als dos tallers de formació sobre la Sida els dies 26 i 28.
Pel que fa a les dues biblioteques municipals, van exposar durant tota la setmana el seu fons documental sobre la SIDA.
Dissabte 30 es va fer, a la biblioteca Armand Cardona, una hora del conte i un taller especials. Eva Bolaño llegia el conte "Brenda té un petit drac a la sang", on la protagonista està afectada per la Sida, i posteriorment els infants van poder fer diverses manualitats sobre les defenses i el cos humà.
La Creu Roja Joventut va organitzar un punt d'informació a la rambla Principal diumenge 1, "Amb el VIH de peus a terra", on s'oferia informació i material de prevenció a tothom qui s'hi apropava. Creu Roja Joventut també va oferir un taller a 20 nois i noies de 14 a 16 anys dimecres 27.
A banda d'aquestes activitats especials, cal recordar que durant tot l'any la regidoria de Salut organitza tallers sobre sexualitat i afectivitat, des de 2n d'ESO fins a batxillerat, a tots els centres educatius. En total es fan 75 tallers cada any.