Menú

Neàpolis s'integra a l'European Network of Living labs la xarxa europea de laboratoris de creació digital

Comparteix:
04/10/2018 12:52

L'Agència Pública d'Innovació treballa en la creació de diversos espais d'experimentació per a gent gran, infants i l'entorn Maker

Neàpolis, l'Agència Pública Local d'Innovació s'ha integrat com a membre de ple dret de l'ENoLL, la xarxa Europea de laboratoris de creació digital. L'European Network of Living labs, creat el 2016, és un dels referents entorn la creació d'entorns de treball col·laboratiu. Es tracta d'espais que aprofiten noves maneres de fer i pensar, és a dir la innovació, per crear des de nous models d'empresa a espais formatius o d'experiències associatives que aborden reptes o necessitats sobre àmbits com, la mobilitat, la salut i l'assistència, el sector agroalimentari, l'energètic o el de les indústries de creativitat i Media.

Els espais de fabricació o experimentació digital responen a un model per crear espais de creació, experimentació on començar, provar o consolidar processos d'innovació. En ser un espai de concurrència de diversitat d'agents els laboratoris són un entorn propici per encetar processos de co-creació. Un altre dels trets que els identifica és que aquests processos situen en el centre els ciutadans amb l'ajut de les tecnologies. El fet que es tracta de models de treball no convencionals, provoca la generació de processos d'innovació i fa que aquests equipaments tinguin un alta capacitat transformadora. Això permet experimentar noves formes de treballar o d'adquirir i gestionar coneixement, dades o oportunitats de negoci i treball, etc.

La xarxa ENoLL oferirà a Neàpolis la seva expertesa com a plataforma d'intercanvi de coneixement, aprenentatge i suport per poder contribuir al desenvolupament dels diferents laboratoris sobre els quals, a curt i mig termini, està treballant l'Agència Pública Local d'Innovació.

El primer d'aquests Living Labs està vinculat al sector de la salut i la dependència. Neàpolis impulsa la creació d'un espai de treball i experimentació per a empreses que desenvolupin solucions tecnològiques innovadores per a persones amb dependència. Aquest espai es desenvoluparà en el marc dels Projectes d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) per al qual Neàpolis ha rebut una subvenció de més de 117.000€.

El futur Silver Living Lab tindrà la seva seu a l'edifici Neàpolis i preveu implicat membres de la comunitat acadèmica, l'empresa publica i privada, ciutadania i teixit associatiu i l'administració publica perquè treballin plegats. Entre alguns dels aspectes que preveu abordar aquest Silver Living Lab hi ha qüestions relatives a la millora de la qualitat dels habitatges amb l'ús de sensors que milloren els immobles en aspectes relatius a l'eficiència energètica, monitorització de les persones o l'aplicació de domòtica intel·ligent per millorar la qualitat de vida dels residents en aquests habitatges.

El segon laboratori de creació sobre el que treballa Neapolis està vinculat al projecte europeu Creative Makers que es fixa, com a objectiu finalista, l'obertura de quatre laboratoris de fabricació digital a Roma, Dublín, Tallin i Vilanova i la Geltrú. Aquests laboratoris s'orientaran cap a les activitats associades a la tipografia, la impressió, la fabricació digital i les noves tecnologies en aquest àmbit. Com centres d'experimentació hauran de centrar i orientar les activitats als segments específics de la població infantil i juvenil. Les propostes i activitats que es plantegin hauran de tenir un enfocament pràctic i al mateix temps integrar conceptes formatius, d'experimentació i de foment de la creativitat.

El tercer projecte sobre el qual fa temps treballa Neàpolis és l'impuls de diferents espais de fabricació orientats al món Maker. La cultura DiY (Do it yourself-Fes-ho tu mateix) sintonitza perfectament amb els formats del líving lab. Els processos i dinàmiques que poden generar els Labs permeten en aquest cas explorar les possibilitats d'establir processos formatius no reglats que treballin en l'adquisició i el desenvolupament d'habilitat i competències sobre determinats àmbits de coneixement o fins i tot sobre l'emprenedoria.

Finalment, i en l'àmbit de la xarxa, la plataforma de serveis del Crea&Co també ofereix diferents espais oberts a les aportacions dels seus membres. Aquests poden beneficiar.se d'un entorn de compartició i col·laboració en xarxa orientat a ser detonant també d'aquests processos de co-creació.

fablabs1

fablabs1

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Creació, innovació i tecnologia
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració